25 martie – Buna Vestire

0

Buna Vestire este o sarbatoare crestina, cu data fixa, care consemneaza vestea pe care arhanghelul Gavriil i-o da Fecioarei Maria si anume faptul ca il va purta in pantece pe Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Fecioara fiind, Maria va naste pe Fiul lui Dumnezeu. In biserici se savarseste Sfanta Liturghie.

Iar în a şasea lună a fost trimis îngerul Gavriil de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret, către o fecioară logodită cu un bărbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria. Şi intrând îngerul la ea, a zis: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei.  Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui şi cugeta în sine: Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta? Şi îngerul i-a zis: Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt se va chema şi Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Său. Şi va împărăţi peste casa lui Iacov în veci şi împărăţia Lui nu va avea sfârşit. Şi a zis Maria către înger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu ştiu de bărbat? Şi răspunzând, îngerul i-a zis: Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul care Se va naşte din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Şi iată Elisabeta, rudenia ta, a zămislit şi ea fiu la bătrâneţea ei şi aceasta este a şasea lună pentru ea, cea numită stearpă. Că la Dumnezeu nimic nu este cu neputinţă. Şi a zis Maria: Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău! Şi îngerul a plecat de la ea.“  (Luca 1:26-38)

In momentul in care a fost introdusa numerotarea anilor de la nasterea lui Hristos in anul 525, Dionisie Exiguul a propus ca noul an sa inceapa de pe data de  25 martie, din moment ce, conform traditiei crestine, era mantuirii a inceput odata cu Intruparea Domnului.

Icoana ce reprezinta Buna Vestire apare in toate bisericile ortodoxe pe usile Imparatesti.

In traditia populara ziua de Buna Vestire este numita si Blagovestenia sau Ziua Cucului. Intr-un studiu etnografic, Marcel Lutic spune ca ziua de 25 martie este ziua in care va canta cucul pentru prima data in anul respectiv, anuntand sosirea primaverii. Tot de Buna Vestire, Biserica ofera dezlegare la peste.

Cateva retete cu peste pentru gospodine:

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate