25 mai – ,,Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi”

0

La data de 25 mai este marcată ,,Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi”, cu scopul de a aduce în atenție cazurile copiilor dispăruți și de a-i informa pe părinți cu privire la măsurilor pe care le pot lua pentru a-și proteja copiii.

Dispariţiile de minori reprezintă un fenomen complex, care îmbracă multiple forme – de la o simplă alarmare ce poate fi produsă de eventuale neînţelegeri asupra destinaţiilor de zi cu zi ale minorului, la plecările deliberate ale minorilor de la domiciliul familial sau din centrele de ocrotire, având la bază diverse motive de nemulţumire (ce ţin atât de climatul emoţional existent în familie sau în centrul de ocrotire, fuga de eventuale abuzuri fizice sau emoţionale, aspiraţiile/dorinţele minorului care uneori se văd limitate în respectivul context), până la forme foarte grave de dispariţii.

Indiferent ce formă va lua o dispariţie sesizată, soluționarea cu operativitate a unui astfel de cauze constituie o prioritate pentru polițiști.

În calitate de părinţi sau aparţinători ai unui copil, este foarte important să îl învăţaţi pe acesta, de la o vârstă cât mai fragedă:

  • să-şi cunoască numele şi prenumele, adresa, numărul de telefon şi numele părinţilor;
  • să nu discute cu persoane străine ori să accepte compania acestora;
  • să spună mereu celor care îl au în grijă UNDE şi cu CINE PLEACĂ;
  • să nu deschidă uşa necunoscuţilor atunci când este singur acasă, indiferent de motivaţia acestora;
  • să ceară ajutor unui poliţist, unei vânzătoare etc. în cazul în care se pierde de părinţi;
  • să nu ofere poze și informații personale necunoscuților cu care comunică pe Internet.

În cazul nefericit al unei dispariţii, trebuie să cunoaşteţi faptul că primele ore de după eveniment sunt esenţiale pentru soluţionarea cu succes a cazului. De aceea, este foarte important ca persoana care sesizează dispariţia unui copil să poată oferi următoarele informaţii:

  • numele, prenumele, datele de stare civilă, adresa şi numărul de telefon;
  • calitatea în care face sesizarea privind dispariţia minorului (părinte, tutore, rudă, vecin);
  • principalele informaţii referitoare la caz: numele şi prenumele copilului dispărut, porecla sau apelativul la care acesta răspunde, vârsta minorului, semnalmente, semne particulare etc.;
  • date cât mai exacte privind ora, locul şi circumstanţele dispariţiei copilului;
  • eventuala existenţă a unor probleme de ordin medical ce ar putea periclita viaţa / sănătatea copilului;
  • să-şi exprime orice suspiciune privind starea de pericol în care s-ar putea afla copilul sau orice bănuială/ supoziţie care ar putea deveni semnificativă în clarificarea circumstanţelor dispariţiei.

Momentul declarării dispariţiei şi orele care urmează sunt esențiale pentru soluţionarea, cu celeritate, a acestor cazuri. Din acest motiv este foarte important ca, atunci când aţi observat dispariţia copilului, să sesizaţi imediat instituţiile competente, oferind toate informaţiile pe care le deţineţi şi care ar putea fi semnificative pentru elucidarea cazului.

Fii alături de Poliţia Română pentru a readuce un copil pierdut în sânul familiei!

Sursa: IPJ NEAMȚ

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate