24 martie, ziua mondiala a luptei impotriva tuberculozei epidemice

0

24 martie, ziua mondiala a luptei impotriva tuberculozei epidemice

In fiecare an, ziua de 24 martie este recunoscuta la nivel mondial ca fiind ziua luptei impotriva tuberculozei epidemice. Deviza acestei zile este “Eu opresc TBC-ul” sau “Stop TBC” si a fost adoptata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Aceasta zi marcheaza momentul in care Robert Koch a informat oficial comunitatea stiintifica internationala ca a descoperit bacilul TBC, pe 24 martie 1882.

Anul 2012 este dedicate studiului TBC-ului la copii. Conform studiilor OMS, TBC-ul la copii este adesea nediagnosticat din lipsa accesului la servicii medicale de specialitate sau din cauza personalului medical neinstruit suficient de bine pentru a diagnostica simptomele TBC in aceasta categorie de varsta. TBC-ul la copii este o boala epidemica ascunsa. “Am facut mari progrese in studiile despre TBC: rata mortalitatii a scazut cu 40% fata de 1990 si milioane de vieti au fost salvate.”, a declarat dr. Mario Raviglione, directorul departamentului Stop TBC din cadrul OMS. “Din pacate, la scara larga, copiii au fost neglijati, iar TBC-ul in copilarie ramane o boala epidemica ascunsa in multe tari. Este timpul sa schimbam acest lucru.”

Spitalul Bisericani

Multe familii cu risc de TBC traiesc in saracie si cunosc putine detalii legate de aceasta boala si de modalitatea de a cere asistenta de specialitate. Adesea, cand un adult este diagnosticat cu TBC, sansa ca un copil din aceaa familie sa aiba TBC este foarte mare. Grija pentru copii trebuie sa creasca, deoarece majoritatea contracteaza TBC de la parintii lor sau de la rude.

Mii de copii mor anual din cauza TBC. Cu toate acestea, costa mai putin de 20 de bani pe zi sa oferi terapia specifica unui copil pentru a nu contracta TBC si 2 lei pe zi pentru a oferi tratamentul pentru vindecare. Inainte de a preveni sau trata, trebuie sa identificam copiii cu risc de TBC si acest lucru devine posibil numai daca guvernele, societatea civila si sectorul privat conlucreaza. Nu este acceptabil sa permiti ca un copil sa moara din cauza TBC.”, afirma dr. Lucica Ditiu, secretar executiv al parteneriatului Stop TBC.

O alta problema consta in dificultatea diagnosticarii TBC-ului. In timp ce statele evaluate folosesc teste moleculare sofisticate la copii, statele in curs de dezvoltare inca mai folosesc metodele de identificare a TBC-ului de acum 130 de ani. Pacientului ii este prelevata o proba de sputa, care este verificata la microscop pentru a identifica bacteriile care cauzeaza TBC. Copiii foarte mici nu au capacitatea de a oferi aceasta proba de sputa si chiar daca unui copil i se preia aceasta proba, adesea ea nu contine bacterii detectabile.

Parteneriatul Stop TBC si OMS urmaresc trei directii de actiune pentru a imbunatati tratamentul TBC si pentru a preveni mortalitatea la copii:

-examinarea copiilor care au fost expusi la TBC in familie. Daca acestia sunt bolnavi sau prezinta HIV, sunt tratati de urgenta impotriva TBC in cazul in care prezinta simptome specifice;

-oferirea tratamentului prevenitv copiilor cu risc de TBCl

-instruirea personalului medical pentru a oferi asistenta femeilor insarcinate, nou-nascutilor si copiilor in vederea diagnosticarii pacientilor cu risc de TBC, simptome sau semne si recomandarea terapiilor preventive si de vindecare acolo unde este cazul.

TBC-ul afecteaza in special plamanii, dar poate afecta si alte zone. Nou-nascutii si copiii mici prezinta un risc special de forme severe, chiar fatale, de TBC, precum meningita tuberculoasa, care ii poate lasa orbi, surzi, paralizati sau cu retard mintal. Copiii, ca si adultii, pot prezenta forme de TBC cu rezistenta la medicatie, ceea ce necesita un tratament costisitor, de lunga durata, adesea cu efecte secundare severe.

La nivel modial, peste 500.000 de nou-nascuti si copiii contracteaza TBC anual si se estimeaza  ca in jur de 70.000 mor din cauza acestei boli.

Singurul vaccin disponibil in prezent este BCG (Bacillus Calmette-Guerin), care ofera o protectie limitata fata de formele severe de TBC, precum meningita TBC la copiii mici. BCG nu ofera o protectie pe toata durata vietii impotriva TBC-ului pulmonar si nu este recomandabila utilizarea acestuia la copiii care sufera de HIV.

Tuberculoza este întâlnită în România mai frecvent decât în alte țări ale Uniunii Europene, se estimează că apar în medie 130 de cazuri la 100 000 de locuitori, față de media europeană de circa 30 bolnavi la suta de mii de locuitori. Se estimează că în România sunt aproximativ 30 000 bolnavi în toată țara.

Pe plan regional si national, este recunoscut Spitalul de pneumoftizologie Bisericani, comuna Alexandru cel Bun, judetul Neamt. Acesta a fost infiintat prin initiativa doctotului Ion Cantacuzino in 1905, cand au fost adusi aici primii bolnavi de TBC. A fost al III-lea obiectiv antituberculos fondat de acest renumit savant dupa Spitalul Filaret din Bucuresti, si sanatoriul Birnova din Iasi.

 In 1909 Sanatoriul Bisericani trece in administatia „societatii pentru profilaxia tuberculozei” si treptat numarul bolnavilor de TBC tratati a crescut din 1915 cand erau 200 la 600 in anul 1954.
In perioada 200-2004 spitalul a functionat cu 450 de paturi, iar de la 01.06.2004 este Spital de pneumoftziologie cu 350 de paturi.

Va recomandam site-ul Organizatiei Mondial de Sanatate (Europa) care abordeaza problema TBC dar si site-ul Spitalului de pneumoftiziologie Bisericani.

Mihaela Iosub

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate