2013 – Anul Internaţional al Statisticii

1

STATISTICIENII PROMOVEAZĂ CONTRIBUŢIILE CĂTRE SOCIETATE ÎN CURSUL ANULUI INTERNAŢIONAL AL STATISTICII 2013
-1400 grupuri din 111 ţări participă la campania globală de sensibilizare

Institutul Naţional de Statistică şi alte peste 1400 organizaţii din 111 ţări îşi combină eforturile, în anul 2013, pentru a promova Anul Internaţional al Statisticii (Statistics2013), o iniţiativă la nivel mondial care va sublinia contribuţiile statisticii în identificarea soluţiilor la provocările globale.
Obiectivele acestei campanii de sensibilizare sunt:
• Creşterea înţelegerii publicului cu privire la puterea şi impactul statisticilor asupra tuturor aspectelor societale
• Promovarea statisticii ca profesie, în special în rândul liceenilor şi studenţilor
Participanţii la Statistics 2013 includ societăţi profesionale naţionale şi internaţionale, universităţi, şcoli, întreprinderi, agenţii guvernamentale şi institute de cercetare. Aceste grupuri vor ajuta milioane de oameni să înţeleagă valoarea ştiinţei statisticii prin intermediul seminariilor, atelierelor de lucru şi acţiuni de informare dedicate studenţilor şi mass media.
Statistica — ştiinţa de a învăţa din date şi de a comensura, controla şi comunica incertitudinile — reprezintă cu mult mai mult decât cifre pe paginile sportive. Ştiinţa statisticii are efecte puternice şi pătrunzătoare asupra tuturor, deşi multe peroane nu conştientizează modul în care aceasta le îmbunătăţeşte viaţa, afirmă Ilie Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică.
“Pentru mulţi, statistica este o ştiinţă invizibilă,” continuă Ilie Dumitrescu. “Prin campania mondială de sensibilizare, care se va desfăşura pe parcursul întregului an, vom înlătura vălul care ascunde statistica de conştientizarea publică.”

În societatea nostră există numeroase exemple ale impactului statisticilor. De exemplu, statistica realizează prognoze cu privire la vreme şi alte dezastre naturale, alimentează motoarele de căutare pe Internet şi campaniile de marketing, descoperă şi dezvoltă noi medicamente şi face lumea sigură şi sustenabilă. Pe parcursul ultimelor două secole, statistica s-a dovedit indispensabilă în confirmarea celor mai importante descoperiri ştiinţifice ale omenirii, cum ar fi particula Higgs-Boson şi revoluţia agriculturii ecologice.
În calitate de coordonator al Sistemului statistic naţional, Institutul Naţional de Statistică urmăreşte permanenta îmbunătăţire a produselor şi serviciilor, precum şi comunicarea şi colaborarea cu furnizorii de date statistice, cu utilizatorii lor şi cu ceilalţi producători de date statistice, într-o manieră eficace şi transparentă, pentru a contribui la conştientizarea şi înţelegerea rolului statisticii oficiale.
“Lumea este din ce în ce mai bogată în date şi este dependentă de date. Analiza statistică extrage informaţii din acest volum uriaş de date pentru a oferi bazele procesului decizional în cadrul tuturor tipurilor de organizaţii”, explică Ilie Dumitrescu. “Fără statistici, viaţa ar fi cu totul alta.”
Caracteristicile centrale ale campaniei de sensibilizare Statistics 2013 sunt reprezentare de pagina web – www.statistics2013.org – şi un video informativ de două minute şi jumătate – Why Statistics Is Important to You – care explică modul în care statistica îmbunătăţeşte viaţa a peste 7 miliarde de locuitori ai planetei. Website-ul include următoarele:
• What is Statistics (Ce este statistica)?—O explicaţie în limbajul nespecialiştilor
• Stats2013AtSchool—Un chestionar statistic pentru studenţi
• Statistics as a Career (Statistica, o carieră)—Informaţii referitoare la activitatea statisticienilor şi la cariera în statistică
• Teacher Resources (material didactic)—Materiale didactice pentru şcoli, un pliant care se poate descărca şi postere
Pentru promovarea culturii statistice în cadrul manifestărilor Anului Internaţional al Statisticii, Institutul Naţional de Statistică va organiza dezbateri cu temele „Premise istorice ale integrării statisticii oficiale româneşti în sistemul statistic internaţional” şi „Promovarea principiilor fundamentale ale statisticii în statistica oficială din România”. Totodată, va fi creat pe site-ul web al institutului un domeniu special dedicat activităţilor din România şi din alte ţări în cadrul Anului Internaţional al Statisticii şi vor fi acordate interviuri pe tema contribuţiei statisticii oficiale româneşti la dezvoltarea statisticii internationale.
Organizaţiile fondatoare ale iniţiativei Statistics2013 sunt American Statistical Association, Institute of Mathematical Statistics, International Biometric Society, International Statistical Institute (şi Bernoulli Society), şi Royal Statistical Society.
Institutul Naţional de Statistică în calitate de coordonator al Sistemului statistic naţional are misiunea de a satisface, într-o cât mai mare măsură, nevoile de informare ale tuturor categoriilor de utilizatori de date statistice, prin colectarea, producţia şi diseminarea de date statistice relevante, corecte, credibile şi furnizate la timp, necesare pentru fundamentarea deciziilor privind dezvoltarea economică şi socială a ţării şi pentru cunoaşterea realităţilor societăţii româneşti.
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina web: www. insse.ro.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. marius spune

    Cred ,ca una din propunerile,campaniei acestea,va duce in mod sigur si la rezolvarea problemelor cu care se confrunta sistemul de invatamant .
    Ma refer la aceea cu ,statistica o profesie pentru elevi si studenti.
    Umila mea parere este ca astfel se va rezolva si problema bacului si se vor infiinta cateva zeci de noi facultati,particulare,fara doar si poate.
    Astfel,elevii de clasa a 12-a,nu vor mai fi nevoiti sa sustina ex. de bac,ei fiind automat acceptati ca statisticieni juniori,examenul de admitere in facultate fiind doar o „bagatela”de 500-1000 de euro si taxe modice anuale in functie de gradul la care aspira studentul.
    Se va rezolva astfel si gradul de ocupare a fortei de munca.
    Vom afla,statistic,ca numarul de bugetari tocmai a crescut cu cateva sute de mii,industria e sublima,dar lipseste cu desavarsire,nr. de muncitori nu acopera cerintele salariale ale tuturor bugetarilor si atunci trebuie impozitat mai mult patronul si angajatul. Fiecarui statistician i se va repartiza cate un taran,care sa munceasca pamantul,sa faca jum-jum cu statisticianul,pt ca acesta sa-i numere boabele,spicele gainile,ratele,si atat,ca devine taranul vulgar si nesimtit.
    Si vom trai intr-o bucurie perpetua,consemnata de statisticieni la capitolul „Romanii are de toate”,sa-l mai usuram de „griji”. Pentru asta se va demonstra statistic ca populatia este mai mare decat numarul taxelor,propunandu-se egalizarea intr-o prima etapa.
    Dupa,se va trece la inmultirea taxelor,chiar si prin clonare,iar cand vom ajunge la nivelul scontat, Romania isi va schima numele in Statisticstan sau statisticland.
    Vom ajunge,ca-ntr-un banc cu Bula,care dupa ce e plimbat vre-o 10 etaje intr-un bordel,ajuns iar la receptie,i se spune : Femei,n-avem,da’organizarea va place ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate