165 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române

0

Sărbătorim mâine, 3 aprilie, 165 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, prilej de sărbătoare atât pentru cei care îmbracă uniforma albastră, cât şi pentru colaboratori şi parteneri.
Instituţie de bază a statului, componentă principală a sistemului de siguranţă şi ordine internă, a celui de apărare, continuatori ai curtenilor şi dorobanţilor, jandarmii sărbătoresc la 3 aprilie momentul apariţiei sale în cadrul societăţii româneşti.
Jandarmeria îşi începe activitatea la nivelul Judeţului Neamţ începând cu anul 1893, fiind organizate cu această ocazie Compania de Jandarmi Neamţ, o Secţie de jandarmi pe lângă Subprefectura Judeţului Neamţ şi câte una în marea majoritate a comunelor rurale. Zona Municipiului Roman, pe atunci Judeţ de sine stătător, avea o structură organizatorică asemănătoare Judeţului Neamţ.
Legiuitorii au atribuit Jandarmeriei sarcini de poliţie administrativ-preventivă şi de natură judiciară. Acesteia îi reveneau obligaţiile să efectueze cercetări şi anchete, să urmărească şi , după caz, să aresteze pe cei ce încălcau legile, să-şi aducă sprijinul pentru aplicarea legilor la încasarea impozitelor, executarea hotărârilor judecătoreşti. Activitatea acestora se concretiza prin: procese verbale se anchetă, percheziţii domiciliare, aplicarea amenzilor, planuri şi schiţe cu zone de responsabilitate, planuri de urmărit şi activitate, note informative, situaţii statistice privind străinii, membrii organizaţiilor care îşi desfăşurau activitatea în zona de responsabilitate.
Jandarmeria şi-a continuat activitatea ca organ de ordine, reorganizându-se şi evoluând odată cu trecerea timpului, participând cu forte şi mijloace la războiul de independenţă din 1877, războiul balcanic din 1913, contribuind la apărarea şi consolidarea Marii Uniri din 1 decembrie 1919, al doilea razboi mondial.
Reînfiintata dupa anul 1990, Instituţia Jandarmeriei se prezintă astăzi ca o forţă de ordine publică cu structură militară, sigură, credibilă şi stabilă , echidistantă politic, aflată numai în slujba legii, constituind o importantă resursă în gestionarea eventualelor crize care pot aduce atingere valorilor supreme ale tarii.
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ a participat şi participă la toate evenimentele majore care au avut loc în zona de responsabilitate şi contribuie cu forţa şi capacitatea de acţiune pe care le are la buna desfăşurare a vieţii social economice.
Putem aprecia ca experienţa acumulată în urma îndeplinirii unor misiuni diverse în plan intern şi internaţional , parteneriatul cu societatea civilă, profesionalizarea structurilor mobile şi managementul modern proiectează Jandarmeria Româna ca factor fundamental de stabilitate a societăţii româneşti , prin îmbinarea armonioasa a elementelor de tradiţie cu cele moderne, permanent sub deviza LEX ET ORDO.

Ca recompensă pentru activitatea prestată vor fi avansaţi înaintea împlinirii stagiului minim în grad:

Ofiţeri:

  1. col. BUTNARU CEZAR
  2. col. PASCARU MARIUS-DUMITREL

Subofiţeri:

  1. adj. BURLACU VALENTIN-CĂTĂLIN
  2. adj. CIOBANU CIPRIAN
  3. adj. CURCĂ CONSTANTIN-FLORIN
  4. adj. HUSARIU FLORIN-ALEXANDRU.
  5. adj. NEGRUŞ MARIUS-FLORIN

Compartiment informare şi relaţii publice

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate