15 august 2011: Invitaţie la Putna. Incursiune în trecut, viziune pentru viitor!

0

Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), alături de partenerii săi, lansează către tinerii din țară și din străinătate invitaţia de a sărbători împreună, pe 15 august, împlinirea a 140 de ani de la primul Congres al Tinerilor Români de Pretutindeni.


București, 8 august. La 140 de ani de la Marea Serbare de la Putna și de la Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni, Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), împreună cu partenerii săi –majoritatea marilor organizații de studenți și de tineret din România – lansează Forumul România Jună (Bucureşti, 12-14 august) şi invită pe toți tinerii români la pelerinajul de la Putna (15 august). La România Jună, tineri români din ţară şi de peste hotare se reunesc pe parcursul a trei zile pentru a trasa o nouă viziune de dezvoltare a țării noastre. Participanții doresc să transmită un mesaj civic de conștientizare a rolului pe care generația tânără îl are, inevitabil, în conturarea României de mâine.

Incursiune în trecut. La 15 august 1871 avea loc primul Congres al Studenţilor Români de Pretutindeni. Cu toate că vremurile erau potrivnice, peste 3.000 de tineri români, din toate provinciile românești, s-au adunat la Putna, din dorința de a defini noi direcţii pentru ţară. Îi aveau în frunte pe Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Ciprian Porumbescu, A.D. Xenopol și alte mari personalități ale vremii. Deși relativ puțin cunoscut, momentul Putna 1871 a constituit ocazia perfectă de solidarizare a acelei generații de tineri în jurul unor valori și obiective comune. Prin unitate, idealism, competență și încredere, acea generație a pus bazele Statului Român modern.

O viziune pentru viitor. Astăzi, sub sintagma “România Jună: Înainte, împreună!”, Liga Studenţilor Români din Străinătate lansează o invitaţie şi un apel la implicare civică către tinerii români din toate colţurile lumii. Pe 15 august, la Putna, reprezentanți ai tinerilor vor prezenta propria lor viziune pentru viitorul României, o Românie democratică, prosperă și decentă. Deși vizează problematici complexe și esențiale pentru dezvoltarea durabilă a țării, evenimentul România Jună nu urmărește scopuri politice, ci dorește doar transmiterea unui mesaj de responsabilizare civică către toți tinerii români. Prin acest demers, LSRS încearcă să asigure un cadru liber de dezbatere pentru toți cei care doresc să participe la conturarea unor direcții viabile pentru România anilor 2030.

Forumul România Jună. În perioada 12 – 14 august, cu sprijinul Băncii Naționale a României, se vor reuni la București peste 100 de specialiști consacraţi şi emergenţi, împărțiți pe 11 domenii de expertiză. Împreună, aceşti tineri cu o înaltă calificare academică şi experienţă profesională, vor discuta câteva dintre prioritățile posibile de dezvoltare pentru România şi le vor sintetiza în „Programul România Jună”, document ce va fi prezentat în variantă inițială pe 15 august și apoi va fi supus unei largi dezbateri publice, la care vor putea participa toți tinerii români.

Putna la 140 de ani. După încheierea Forumului România Jună de la București, tinerii vor avea ocazia să ia parte la evenimentul de la Putna, chiar pe locurile istorice unde avea loc la 1871 primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni. Participanții la acest pelerinaj sunt rugaţi să completeze formularul disponibil online la https://spreadsheets.google.com/


Astfel, pe 15 august, la Putna, are loc întâlnirea unei generaţii care, departe de a fi o generaţie pierdută pentru România, are responsabilitatea de a-și asuma propriul viitor comun. În contextul acestui eveniment, mănăstirea Putna are în primul rând o semnificație istorică. De aceea, evenimentul este deschis tuturor tinerilor români indiferent de etnie sau confesiune religioasă.

Programul complet al evenimentului: http://www.romania-juna.eu/eveniment/program/

România Jună: Înainte, Împreună!

„România Jună” este un eveniment organizat cu sprijinul sponsorilor Vimetco Alro, Banca Transilvania, BRD, Raiffeisen Bank, CRIS-TIM și Omniasig.

Evenimentul se bucură de susţinerea partenerului media principal Intact Media Group şi al partenerilor media Foreign Policy, Radio România Internaţional, Business Woman, 7Seri, Zile şi Nopţi, Ambition!, Business Review,Studenţie.ro, Lumebună.ro, Centruldepresă.ro, Best Resource, Stud-Life, Cariere Online, Glare Magazine, Business-edu. Metropotam.ro, Hipo.ro, Studentul.info, BusinessLive.ro, E-scoala.ro, OnlineStudent.ro, Evenimente Studenţeşti, Amelie.ro, Academiclink, România în contact, Agenţia de presă RADOR, Business Cover, PR România.

Susţinem şi ne susţin: ANOSR, USR, RYE, EDMUNDO, Educativa, Senatul Studenţesc ASE Bucureşti, ASER, VIP, AEGEE Sibiu, AIESEC Bucureşti, AIESEC România, ASUB, ASB, Young Professionals Club, ELSA Bucureşti, ECOU, Institutul ASPEN, FDSC, APIC, LSB, ASCB.

 

Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) asigură un cadru de organizare reprezentativ al studenţilor și absolvenților români din străinătate, promovând o puternică solidaritate între membrii săi, ca reprezentanţi de valoare ai României, precum şi o atitudine pozitivă faţă de perspectivele întoarcerii lor în ţară după terminarea studiilor. Scopul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale şi culturale ale membrilor săi, precum şi de a facilita contribuţia lor la dezvoltarea României.

Persoane de contact:

Irina Nicoleta Scarlat

Vicepreşedinte C&I

[email protected]

0720034031

 

 

Sorana Şerban

Vicepreşedinte Adj C&I

[email protected]

 

Giorgiana Ene

Director Relaţia cu Presa

[email protected]

0721 118 899

Nume

Functie

Adresa de e-mail

Telefon

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate