14 şi 15 august 2017 – ZILE LIBERE!

4

 

Deoarece Adormirea Maicii Domnului va pica anul acesta într-o zi de marți, Guvernul a decis recent să dea liber bugetarilor în ziua de luni de dinaintea sărbătorii legale. Astfel, se creează o punte între weekend și Sfânta Maria pentru salariații de la stat, dar o decizie asemănătoare poate fi luată și pentru angajații de la privat, la nivelul fiecărei firme.

Salariații din sistemul bugetar vor primi liber în data de 14 august, astfel încât să se bucure de o minivacanță de patru zile în perioada 12-15 august. Concret, liberul va fi lunea, pentru a face legătura între zilele de weekend și Adormirea Maicii Domnului, zi liberă legală ce va fi sărbătorită pe 15 august.

Cu toate că hotărârea Guvernului de a da liber în data de 14 august este valabilă doar pentru bugetari, fiecare angajator din mediul privat poate lua, la nivel individual, o hotărâre identică. Practic, companiile private au acoperirea legală pentru a face asta printr-o simplă decizie internă, susţine Miruna Stănescu, avocată parteneră la Stănescu și Iordache, pentru avocatnet.ro.

În acest sens, legislația muncii nu impune vreo procedură deosebită pe care angajatorii din mediul privat să o urmeze întocmai și nici condiții de formă pentru decizia internă. Totuși, „decizia angajatorului ar trebui să reglementeze toate aspectele și consecințele ce decurg dintr-o astfel de măsură, spre exemplu dacă și în ce condiții se va recupera această zi liberă”, a atras atenția Miruna Stănescu.

Pentru a recupera ziua de 14 august, angajatorii vor avea la dispoziție atât variantele folosite în sistemul bugetar, cât și o a treia variantă. Mai exact, se va putea opta pentru recuperarea liberului într-o zi de sâmbătă (pe 19 august, de exemplu) sau prin prelungirea programului zilnic de lucru (de exemplu, se poate lucra zilnic o oră în plus între 16 și 25 august).

Sursa

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
4 Comentarii
 1. florin spune

  nu inteleg , legea ar trebui sa fie pentru toti nu doar pt. unii.normal ca pe patroni ii doare in cot de angajati daca am putea sa venim in acele zile libere si sa muncim gratis. la stat se aplica alte reguli au program de 8 ore noi stam si 14 ore pe aceeasi bani. traiasca sistemul bugetar ! astia din privat …

 2. Emil spune

  Ar fi normal ca și se torul privat sa beneficieze de aceleași condiții ” zile libere plătite de la bugetul de stat pentru ca oricum sunt singurii care îl sustin” dar la noi se aplica ” Boii ara și caii mananca”

 3. Aiurica spune

  Fie in vacanta, fie la serviciu, pentru bugetari este tot aia!Ar fi rau pentru ei daca privatii n-ar merge la serviciu, cine i-ar intretine?

  1. Privatica spune

   Asa este. Privatii doar dau, bugetarii doar prinesc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate