IPJ Neamț: Campania ”SEATBELT” a ajuns la final

2

În perioada 14 – 20.03.2016, polițiștii Serviciului Rutier Neamţ au acționat pentru impunerea folosirii centurii de siguranță și a dispozitivelor de retenție omologate de către conducătorii auto și pasagerii aflați în autovehicule, în cadrul campaniei preventive ”SEATBELT”, coordonată de Organizația Polițiilor Rutiere Europene (T.I.S.P.O.L.).
Scopul acestei acţiuni a fost reprezentat de reducerea victimizării persoanelor, menținerea trendului descendent al numărului accidentelor rutiere mortale sau grave, precum și conștientizarea participanţilor la trafic cu privire la consecințele neutilizării centurilor de siguranță și/sau altor dispozitive de retenție omologate, în cazul implicării acestora în accidente.
Polițiștii rutieri au efectuat controale pe parcursul întregii săptămâni, urmărind gradul de folosire a centurii de siguranţă, atât de către conducătorii auto cât şi de către pasagerii din autovehicule, precum și respectarea regulilor privind transportul copiilor în autovehicule.
În urma activităților desfășurate, au fost aplicate 375 de sancțiuni contravenționale pentru nefolosirea centurii de siguranță/dispozitivelor de retenție și 25 de sancțiuni pentru folosirea telefonului mobil fără dispozitive hands-free. Reamintim că nefolosirea centurii de siguranţă de către conducătorii auto se sancţionează cu 2-3 puncte amendă (210-315 lei) și 2 puncte penalizare, iar de către pasageri cu aceeași amendă, fără aplicarea punctelor de penalizare.
De asemenea, conducătorul autovehiculului este sancţionat cu 4-5 puncte amendă (420-525 lei) şi 3 puncte de penalizare în cazul neasigurării că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, precum și în situația nerespectării dispoziţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

CENTURA DE SIGURANŢĂ SALVEAZĂ VIEŢI!
Legislaţia în vigoare prevede obligativitatea utilizării centurii de siguranţă, atât în localităţi cât şi în afara acestora, pentru toţi ocupanţii locurilor prevăzute cu asemenea dispozitive – folosiţi-le, deci, chiar şi pe distanţe scurte, în trafic local! Folosirea centurii de siguranţă, în caz de accident, crește șansele de supravieţuire de la 40% la 60%. Pentru a fi eficientă, centura de siguranţă trebuie utilizată corect, reglând înălţimea acesteia astfel încât să treacă peste mijlocul umărului şi nu peste gât, ajustând-o astfel încât să stea bine întinsă (lipită de bust şi bazin), fără a fi răsucită sau trecută peste obiecte solide ori casabile purtate în buzunare (ochelari, pixuri etc.).
Dispozitivele de tip „airbag” sunt, de fapt, sisteme suplimentare de retenţie care au eficacitate numai dacă centurile de siguranţă sunt cuplate!

dispozitiv

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. legio spune

    Am urmarit si eu sa vad cati folosesc telefonul in timpul sofatului ,te ingrozesti. Toate fufele cu automobile care mai de care ,intra in intersectie cu telefonul la ureche si nu numai fufele dar si cam toti cocalariii si nu am vazut nici un politist de l;a rutiera oprind vreunul dintre acestia ptr ai amenda,oare de ce ?

  2. nae spune

    Ar trebui vizati si iresponsabilii care au copii mici pe scaunul din fata .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate