Sfântul Sfinţit Mucenic Efrem, Episcopul Tomisului

0

Sfântul Sfințit Mucenic Efrem, pomenit în calendarul creștin ortodox la 7 martie, împreună cu ceilalți Sfinți Mucenici din Cherson (Crimeea), a fost cel de-al doilea episcop cunoscut al Eparhiei Tomisului.
Sfântul Efrem s-a născut undesfefrem350va la sud de Dunăre, din părinţi creştini. Ajungând la maturitate, acesta pleacă la Locurile Sfinte pentru a se închina, iar sosind aici hotărăște să îmbrace haina preoției, devenind mai apoi ucenic al patriarhului Hermon al Ierusalimului.

Aici a propovăduit Evanghelia lui Hristos la popoarele „barbare” de la Gurile Dunării și din jurul Pontului Euxin (Mării Negre). La începutul secolului IV a fost trimis de patriarhul Hermon să păstorească pe credincioșii daco-romani din Episcopia Tomisului, convertind la creștinism numeroși daci, români, goți și sciți.

În scurtul timp al păstoririi sale rodnice, numeroşi barbari au primit sfântul botez şi mulţi creştini au primit martiriul pentru credinţa lor nestrămutată în Hristos. Totodată,  Episcopul Efrem a avut grijă să răscumpere sfintele lor moaşte, pe care le îngropa în locuri de taină, ridicând mai apoi, de-asupra lor, numeroase biserici.

În marea persecuție a lui Dioclețian din anii 304-305, fericitul episcop Efrem a fost prins, întemnițat și chinuit cumplit la Herson (Crimeea), pentru a se lepăda de adevăratul Dumnezeu și a se închina idolilor. Însă, mărturisind că este gata să-și dea viața pentru Iisus Hristos, i s-a tăiat capul în anul 304.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate