ASOCIAŢIA ÎNVĂŢĂTORILOR DIN JUDEŢUL NEAMȚ – 25 de ani de la reînființare

1

Vineri, 26 februarie, într-un cadru festiv, la Grand Hotel Ceahlău, Asociația Învăţătorilor din judeţul Neamț a sărbătorit 25 de ani de la reînființare.
Momentul festiv a fost un bun prilej pentru cadrele didactice din județ de a rememora momentele esenţiale din activitatea asociației. Totodată, au fost evocate și personalitățile care (prin muncă și strădanie) au pus bazele Asociației Învăţătorilor din judeţul Neamț.
„Este o onoare, este o bucurie, dar și o misiune grea pentru cei de astăzi, să continue ceea ce au început acum mai bine de 100 de ani câțiva învățători de pe malul Bistriței. În 1912, învăţătorul Leon Mrejeriu, înființa, împreună cu alți colegi, Asociația Învăţătorilor din judeţul Neamț.
După regimul comunist, perioadă în care asociația și-a încetat activitatea, învățătorul Gheorghe Șerban și câțiva colegi au reluat activitatea acestei asociații. Se numește Asociația Învățătorilor, dar este o organizație profesională, care cuprinde toate cadrele didactice din județul Neamț, și educatoare, și învățători, și profesori. Suntem o asociație puternică, puternică prin valoarea membrilor săi”, a declarat în debutul evenimentului, prof. Liviu Constantin Rusu, președintele Asociației Învăţătorilor din judeţul Neamț.
Printre invitații de seamă la manifestarea aniversară s-au aflat primarul Dragoș Chitic, inspectorul general Viorel Stan, împreună cu reprezentanți ai diferitelor instituții din Neamț care sprijină și sunt parteneri ai asociației.

„Mă simt onorat să fiu în jurul vostru și vreau să vă asigur de prețuirea și respectul pe care eu și instituția pe care o reprezint v-o poartă….. O societate nu poate funcționa fără educație și sunt conștient de rolul pe care educația îl are în societatea noastră”, a precizat Dragoș Chitic.

Evenimentul a continuat cu o scurtă prezentare a Asociației Învăţătorilor din judeţul Neamț, acordarea de diplome celor care și-au pus amprenta asupra învățământului nemțean, iar spre final câțiva elevi ai Colegiului Național ”Gheorghe Asachi” au prezentat un program artistic.

Iată câteva momente și fapte importante din istoria Asociației Învăţătorilor din judeţul Neamț:

În anul 1912 învăţătorul Leon Mrejeriu, viitor revizor şcolar, prefect de Neamţ şi deputat, punea temelia Asociaţiei Învăţătorilor din Judeţul Neamţ, instituţie care s-a dovedit în timp o construcţie durabilă, frumoasă şi adevărată.

În preajma celui de Al Doilea Război Mondial, cei 672 de membri ai asociaţiei aveau un sediu propriu, Casa Învăţătorului, cumpărat cu banii din cotizaţii, o Bancă a Corpului Didactic, înfiinţată în 1924, şi au editat timp de aproape un deceniu (1934-1943) Apostolul, o revistă didactică şi literară destinată învăţământului primar.

În timpul regimului comunist Asociaţia a fost desfiinţată. La sfârşitul anului 1990 s-a hotărât reluarea activităţii, conform noilor reglementari legale. Aşa a reapărut Asociaţia Învăţătorilor din Judeţul Neamţ, o organizaţie apolitică şi neguvernamentală, având drept scop promovarea prestigiului şcolii şi al cadrelor didactice, recuperarea tradiţiei asociative învăţătoreşti, creşterea eficienţei actului educativ prin dezvoltare personală şi profesională, ameliorarea legislaţiei, a programelor, manualelor şi a materialului didactic, apărarea intereselor economice, sociale, profesionale, culturale şi sportive ale lucrătorilor din învăţământ.

Cei care au reînfiinţat Asociaţia au fost învăţătorii Gheorghe Şerban, Petre Radu, Constantin Cuciuc, Emil Nicolau şi Ioan N. Humă.

Din anul 1995, în fruntea asociaţiei sunt aleşi Gheorghe Amaicei, Gheorghe Vadana, George Grigorică, Adrian Armencea ş.a. Sunt organizate primele subfiliale, sunt recuperate cele două imobile construite sau cumpărate cu banii din cotizaţiile membrilor, împreună cu Sindicatul din Învăţământ Neamţ. Din 1999 se reeditează revista Apostolul.

În anul 2006, Asociaţia Învăţătorilor din Judeţul Neamţ devine membru fondator al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România. În 2011, AGIRo este semnatară a Pactului naţional pentru educaţie, şi prin Protocolul de colaborare semnat cu MENCS, ce are rol consultativ pe lângă minister în proiectarea şi aplicarea strategiilor naţionale în domeniul educaţiei.

Astăzi, Asociaţia derulează proiecte/programe educaţionale în parteneriat cu unităţile şcolare din judeţ, cu autorităţile publice locale, sindicatul din învăţământ, cu instituţii culturale şi religioase, organizaţii neguvernamentale, asociaţii, fundaţii locale, regionale, naţionale şi europene, în folosul şcolii nemţene.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Neamtu Iulian spune

    normal Romsilva impiedica retrocedarea fondului forestier catre fostii proprietari pe motiv ca acestia ar defrisa o dar ei ce au facut ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate