Sfântul Tarasie, Patriarhul Constantinopolului

0

Sfântul Tarasie, Patriarhul Constantinopolului, este pomenit în calendarul creștin ortodox la 25 februarie.
Acesta s-a născut în Constantinopol (Bizanț), din oameni înstăriți. Tatăl său era slujitor împărătesc și chiar Tarasie a fost nobil și secretar la curtea imperială.sf1În anul 784, a fost chemat în scaunul arhiepiscopal al Constantinopolului de către împărăteasa Irina. Demersul acesteia a venit după moarte împăratului Leon IV (775-780) — prigonitor al iconodulilor (apărători ai icoanelor), în dorința de a pune capăt tulburărilor și de a restabili dogma dreptei credințe.
Împărăteasa Irina a urmărit două scopuri în domnia ei: să-și păstreze tronul prin orice mijloace și să restabilească cinstirea sfintelor icoane.
Pentru împlinirea acestui scop din urmă a fost ajutată mult de fostul secretar imperial, Tarasie, ajuns acum patriarh. Lupta împărătesei și a lui Tarasie nu a fost ușoară. Prima încercare de a se ține un Sinod Ecumenic în Constantinopol în anul 786 a dat greș. De abia în anul următor, 787, după ce s-au luat toate măsurile de înlăturare a oricărei primejdii, s-a ținut Sinodul al VII-lea Ecumenic în Niceea. Acesta a restabilit ortodoxia, iar icoanele și-au recăpătat locul lor de cinste în biserica drept-măritoare.
Patriarhul Tarasie a păstorit până în anul 806, când a trecut la Domnul, după 22 de ani de luptă pentru Hristos. A fost îngropat în mănăstirea zidită de el pe malurile Bosforului.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate