116 ani de la înființarea Parcului „Nicu Albu”

0


La 15 august 1904, în urmă cu 116 ani, avea loc deschiderea oficială a parcului „Cozlarealizat la inițiativa lui Nicu N. Albu, considerat cel mai bun primar al orașului Piatra-Neamț din toate timpurile.


Nicu N. Albu, primar, prefect, deputat sau senator, a avut contribuții decisive în ceea ce privește dezvoltarea economică a orașului și a ținutului Neamț.

Nicu-Albu

A construit poduri și străzi, a liniei ferate Bacău – Piatra-Neamț și a instalațiilor industriale de pe Valea Tarcăului, a introdus iluminatul electric în Piatra-Neamț, folosind „uzina” societății „Foresta”, proprietatea lui Dimitrie Lalu. A corectat cursurile Bistriței, Cuejdiului și Borzogheanului și a amenajat Parcul „Cozla”. De asemenea, a construit școli și a sprijinit apariția publicațiilor liberale și literare „Mișcarea”, „Propășirea” și „Munca”.

Să fie Nicu Albu în faţa frumoasei porţi, azi dispărută ?!

Cea mai mare realizare a lui Nicu N. Albu rămâne „Parcul Cozla”. Lucrările de pe versantul vestic al Cozlei, prăbuşit în urma ploilor diluviene de la sfârşit de secol XIX (30 spre 31 mai 1897), au durat trei ani.

Totul a început la inițiativa sa ca prefect al județului. În realizarea proiectului au fost consultați specialiști în domeniu din mai multe țări europene (Austria, Elveția, Germania și Suedia). Din partea locului s-au implicat în echipa coordonată de însuși Nicu N. Albu, ing. silvic Dumitru Borș, arh. I. Vidacov, autorul pavilioanelor și construcțiilor din viitorul parc inspirate în documentarea făcută la Slănic Moldova, inginerii N. Niculescu (de la căi ferate), Th. Galeriu, Mihai Anania, realizatorul pepenierei și școlii de plantație din zona Tarcăului, o parte din puieți au fost aduși de la pepeniera de la Cioara (Ialomița) de Marin Preotu, brigadier silvic. Toți au studiat realizările similare din diferite zone ale țării.
Arhivele consemnează, de asemenea, aducerea, în semn de omagiu, de brazi şi pini ornamentali de la Serele Regale din preajma Castelului Peleş de la Sinaia.
Nu trebuie uitată contribuția locuitorilor de pe Valea Muntelui, ajutați pe parcursul celor trei ani de punere în operă a proiectului, de numeroși cetățeni ai urbei. S-a lucrat, mai ales, în anotimpurile propice unor astfel de lucrări silvice, primăvara și toamna, activitate nefiind deloc ușoară. Versantul era golit de stratul vegetal spălat de ape. Realizarea lucrărilor hidrotehnice făcute la acea dată, subteran și la suprafață, șanțuri, ziduri, alei, poteci, șoseaua ș.a. rezistă și în zilele noastre, ele fiind făcute la standardele europene ale timpului.

În ședința Consiliului Local dinaintea inaugurării parcului, Nicu N. Albu a refuzat categoric propunerea viceprimarului, Dimitrie Hogea, ca parcul să-i poarte numele. Abia în 1921, parcul a primit numele său cu intrarea pe frumoasa Str. Ştefan cel Mare.

 În incinta Parcului „Cozla”, în 14 septembrie 1923, a fost inaugurat un bust al fostului primar.  Pe soclu stau mărturie cuvintele rostite de Nicu N. Albu după înfiinţarea parcului: „A fost greu, dar am învins natura!”.

Bibliografie:
GĂBUREAC, SergiuPiatra-Neamț ODINIOARĂ ORAȘ EUROPEAN. Catalog-album cartofil ilustrat 1898-1938. CD. Piatra-Neamț, Cetatea Doamnei, 2014.
PAȚILEA, Constantin; Nicolau, Viorel. NICU ALBU. Personalități nemțene Piatra-Neamț, Cetatea Doamnei, 2014

  • Cu ocazia împlinirii a 116 ani de la înființarea Parcului „Nicu Albu”, copiii sub 14 ani vor beneficia de intrarea gratuită.” au transmis reprezentanții Grădinii Zoologice Piatra-Neamț.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate