WE Love NEPAL, o campanie umanitară susținută de Ticu Lăcătușu și Clubul Montan Român

0

WE Love NEPAL este o campanie umanitară susținută de Clubul Montan Român, condus de cunoscutul nemțean Constantin Lăcătușu, primul român pe Everest.
Puteți citi în continuare mesajul acestuia legat de campanie:

TIME FOR NEPAL / Constantin Lacatusu
scoala nepalAcesta este un mesaj de suflet legat de campania umanitara inceputa de Clubul Montan Roman pentru reconstructia unei scoli din Nepal. Nu este o rugaminte, nici macar un apel. Dupa aproape 20 de vizite in Nepal as putea fi banuit de subiectivism, de o legatura speciala cu aceasta tara. Adevarul este insa ca Nepalul este fara indoiala o tara speciala. Cele mai inalte varfuri din lume, inclusiv Everestul si un popor demn, tolerant, ospitalier. Avem multe in comun cu Nepalul. Si noi avem un potential imens, munti si o natura exceptionala, si noi ne-am alungat regele si i-am adus la putere pe comunisti, si noi –dupa multe statistici – suntem in coada. Noi in coada Europei, Nepalul in coada lumii, dupa GDP si alti indicatori privind dezvoltarea si bunastarea. Nepalezii – ca si romanii – asteapta de prea mult timp acei lideri corecti si inspirati nu pentru binele personal ci in primul rand pentru interesul comunitatii. Si la noi, si la ei, alesii neamului „sufera” aproape instantaneu o metamorfoza inexplicabila si vireaza 180° de la interesul declarat initial – adica al poporului – la cel al unei parti mult prea mica din acel popor – adica personal, de grup sau de partid.
In pofida acestui potential unic, dar nevalorificat, al Romaniei in Europa si al Nepalului in lume, exista totusi diferente esentiale intre cele doua tari. In timp ce Romania se modernizeaza incet dar sigur, Nepalul are o economie de subsistenta, cea mai mare parte a populatiei traieste din recolta proprie de orez sau cartofi, industria este aproape inexistenta, exista doar cateva produse locale pe care un turist le poate remarca: suvenirurile, carpetele, biscuitii, mierea de albine si berea – una din cele mai bune din lume. Mica agricultura si turismul nu au putut asigura cifrele care sa ridice Nepalul in statistici asa ca viata oamenilor este mai degraba arhaica, un plus de atractie pentru turisti. Desi se afla intre doi colosi, China la nord si India la sud, Nepalul si-a pastrat independenta si neutralitatea. In ultimii ani, influentele nordice sunt mai puternice, ele s-au soldat cu abolirea monarhiei, cu regrete tardive si cu constructia unor drumuri trans-himalayene. Chinezii au acum si un mare proiect hidroenergetic.
Si inainte de cutremurele devastatoare din primavara, ajutoarele straine au incercat sa schimbe cate ceva in bine, cu precadere in zonele aflate pe linia marilor rute turistice clasice. In afara acestora, stilul de viata nu s-a schimbat de secole. Multe tari evoluate – Norvegia, Elvetia, Germania, Franta, Olanda, Austria, Japonia, Coreea, China etc. – au adus un aport important pentru unele comunitati locale mai norocoase: scoli, captari de apa, clinici medicale, mici centrale hidroenergetice, statii de filtrare si epurare, drumuri.
Am calatorit in multe zone ale Nepalului, peste tot am observat importanta pe care o dau localnicii educatiei copiilor. Cel mai important obiectiv al satului este scoala. De cele mai multe ori copiii merg multi kilometri pe jos, pe poteci accidentate, pe ploaie sau vant. Nu intamplator, Edmund Hillary, primul cuceritor al Everestului a construit o scoala pentru copiii serpasilor. A dorit sa dea ceva inapoi locurilor care i-au adus celebritatea. A ales scoala si o pista aeriana, undeva in apropiere, pe varf de munte, pentru transportul materialelor necesare. In Khumbu, regiunea locuita de serpasii de la poalele Everestului, nu exista drumuri auto. Ironia sortii, prima aterizare pe acea pista s-a soldat cu un accident tragic in care Hillary si-a pierdut sotia si fiica.
Am avut un mic proiect umanitar in Nepal in 2004. Atunci am daruit rechizite complete unei scoli din Kathmandu. Elevii si profesorii ne-au primit cu flori si multa bucurie, e greu sa uiti acele momente unice; au fost de fapt doar niste caiete, creioane si carti dar am constatat ce mult conteaza un sprijin cat de mic. Am fost invitat sa vorbesc elevilor, in fiecare clasa. Le-am vorbit si despre Everest, despre sansa de a avea un simbol planetar la ei acasa, dar si despre Romania. De atunci, scoala pastreaza un mic tricolor.
Dupa marele cutremur din Aprilie m-am gandit ca trebuie facut ceva, ceva mai consistent pentru acei oameni care traiesc doar din speranta. Cea mai buna alegere a fost pentru un proiect punctual, extrem de concret si cu efect local direct. Simplu de urmarit si de verificat si mai ales cu efecte pozitive pe termen lung. Reconstructia unei scoli distruse de cutremur –undeva la poalele Himalayei – mi se pare un proiect ideal, fezabil dar in acelasi timp complex si dificil. In urmatoarele 3 luni trebuie constituit un buget si vom actiona apoi –in toamna- in functie de acesta. In teren vor aparea cu siguranta dificultati legate in primul rand de transportul materialelor. Daca bugetul nu va permite mai mult vom face doar mici reparatii sau vom sprijini comunitatea cu un aport financiar partial. Daca bugetul va permite am dori sa ne implicam aproape total in activitatea de reconstructie de la primele caramizi pana la finalizarea cladirii si dotarea scolii cu mijloacele didactice necesare. Daca vom avea resurse vom organiza tot pe langa scoala: 1) un punct de prim ajutor medical si 2) o sursa de apa potabila echipata cu filtre trimise din Romania. Daca aveti idei, propuneri, vis-a-vis de aceste obiective va rog sa le spuneti, daca doriti sa va implicati direct, sunteti bineveniti. Impreuna putem gasi cele mai bune solutii. Eu sunt decis sa actionez astfel incat sa ma asigur ca toata contributia noastra, tot efortul nostru comun va fi dirijat corect si cu eficienta maxima.
Consider ca avem o sansa extraordinara pentru a ajuta intr-un mod concret niste oameni care chiar au mare nevoie de noi. Foarte putin de la multi dintre noi poate insemna, in final, foarte mult pentru acei copii in ochii carora se reflecta Everestul. Cei care rezoneaza la acest demers vor fi parte a echipei WE LOVE NEPAL, echipa romanilor de pretutindeni ce doresc sa construiasca o punte simbolica din Carpati in Himalaya. Vom fi mai buni si mai puternici daca vom reusi sa transferam o parte a generozitatii noastre, in tara Everestului.
Pe pagina www.facebook.com/timefornepal vor apare detalii si ultimele noutati referitoare la progresul proiectului. In curand, va fi disponibil si un numar SMS pentru donatii de 2 euro.
Clubul Montan Roman a deschis doua conturi umanitare, dedicate exclusiv acestui proiect, in lei si in euro. Orice suma va ajuta, minim 2 euro, minim 10 lei. Asteptam si companii in vederea unui posibil parteneriat.
Bank name: BANCA COMERCIALA ROMANA
Swift: RNCB RO BU
Branch: PIATRA NEAMT, Romania
IBAN: RO37RNCB0196027782560019 (for Euro)
IBAN: RO64RNCB0196027782560018 (for LEI)
Beneficiary: CLUBUL MONTAN ROMAN (engl.The Romanian Mountain Club)
Fiscal ID: RO13848267
Contact: [email protected], [email protected], [email protected]

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate