10 octombrie – Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale

0

ziuamondiala-a-sanatatii

Federaţia Mondială a Sănătăţii Mintale sărbătoreşte în fiecare an, la data de 10 octombrie, Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale. Sănătatea mintală este o componentă a sănătăţii prin care fiecare dintre noi îşi realizează potenţialul intelectual, afectiv şi relaţional.

Tulburările mintale apar în toate culturile şi în toate etapele vieţii. Ele sunt consecinţe sau factori de risc pentru multe alte probleme de sănătate, fiind adesea asociate sărăciei, marginalizării şi dezavantajului social şi categoriilor cu niveluri scăzute de educaţie. De asemenea, pe lângă ceilalţi factorii genetici şi psihici, integritatea sănătăţii mintale se asociază cu schimbările sociale rapide, cu nivelul stresului de la locul de muncă, discriminarea de gen, excluderea socială, stilul de viaţă nesănătos, riscurile violenţei de toate tipurile (fizică, verbală, conjugală, stradală etc), cu alte probleme de sănătate, cu accesul la îngrijire şi tratament şi cu încălcările drepturilor omului.

Sistemele sanitare din întreaga lume se confruntă cu probleme enorme în acordarea de îngrijiri în domeniul sănătăţii mintale şi în protejarea drepturilor pacienţilor cu afecţiuni grave. Resursele disponibile sunt insuficiente, nu sunt distribuite echitabil şi sunt ineficient folosite. Drept urmare, o majoritate largă a persoanelor cu tulburări mintale din multe ţări ale lumii nu primesc nici un ajutor.

La nivel mondial, milioane de oameni suferă astăzi de afecţiuni mintale sau neurologice sau de probleme psihosociale provocate de abuzul de alcool şi de droguri. Bolile mintale şi neurologice, afectând sănătatea în general, vor frâna sau chiar bloca capacitatea omului de a se realiza şi de a fi de folos comunităţii.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că, până în anul 2020, tulburările mintale, în special depresiile, vor fi principalele cauze ale morbidității în rândul europenilor.

Tema campaniei mondiale din anul 2016  este ”Demnitate în sănătatea mintală — Primul ajutor în sănătatea mintală pentru toți” și pornește de la faptul că mii de oameni cu probleme de sănătate mintală, din întreaga lume, sunt lipsiți de drepturile omului, fiind discriminate, stigmatizate, marginalizate, supuse abuzurilor emoționale și fizice de către comunitatea în care trăiesc.

În țara noastră, Liga Română pentru Sănătate Mintală își propune să acționeze consecvent pentru a cunoaște evoluția fenomenelor comunitare, sociale, economice și culturale, precum și influența acestor fenomene asupra indivizilor și grupurilor, să elaboreze soluții și strategii adecvate adaptării persoanelor și grupurilor aflate în dificultate relațională, să fie organizator și consultant competent în programe de sănătate mintală, să se constituie ca grup de presiune în raport cu factorii de decizie politică și administrativă implicați în domeniul sănătății mintale, se arată pe site-ul organizației, lrsm.ro, potrivit agerpres.ro.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate