10 MAI ANIVERSAR ÎN URBEA PIATRA LA ÎNCEPUT DE VEAC XX

0

După cum se știe, ziua de ”10 Maiu” a însemnat ”fapte de cea mai mare importanță din viața Statului Român”, cum remarca un articol intitulat ”10 Maiu 1866” publicat de redacția publicației ”ALBINA. Revistă enciclopedică populară”, din București, ”Anul XVII, no. 33, 11 Maiu 1914”.

De această dată, de calendarul istoric al neamului românesc sunt legate trei mari evenimente care au marcat istoria noastră din a doua jumătate a veacului XIX și începutul secolului XX. Este vorba de urcarea pe tronul României a lui Carol I – 150 de ani, la 10 mai 1866; proclamarea Independenței de Stat a României la 10 mai 1877 și Proclamarea lui Carol I ca rege al României la 10 mai 1881 – 135 ani – dată care se păstrează ca moment al declarării României ca Regat.

Așadar, data de 10 mai, respectiv în anii 1866, 1877 și 1881, devine un corolar aniversar pentru regele Carol I (7 aprilie 1839-27 septembrie 1914), ca o lungă și glorioasă domnie de patruzeci și opt de ani, închinată unei munci fără de preget pentru țară și neamul românesc. Este cea mai longevivă domnie a unui monarh (domnitor sau rege n.n.) din istoria României, întrecând-o pe cea a voievodului moldovean Ștefan cel Mare și Sfânt cu un an.

Ca întotdeauna locuitorii și autoritățile acestor meleaguri pline de istorie și legendă au fost sensibili la manifestările aniversare ale unor momente care au marcat evoluția națiunii române sau personalități cu reverberație istorică de-a lungul vremurilor, așa cum este de altfel și domnia lui Carol I, ca suveran al României.

Amintim că de-a lungul anilor, tot în județul Neamț, au fost ample manifestări de adâncă pioșenie pentru suveranul amintit, iar noi ne vom opri conform publicisticii și documentelor timpului la modul organizării sărbătoririi lui 10 Maiu aniversar în așezarea de la poalele Pietricicăi acum 135 de ani, în anul 1901, ”în școlile primare și Liceul din orașul Piatra”.

Într-o adresă a Prefectului de Neamț (Theodor Dornescu  n.n.)  din 13 martie 1901 către revizorul școlar al județului, acesta îl informa că în ziua de 14 martie curent la Aniversarea Proclamării Regatului urmează a se oficia un TE-DEUM în Biserica Catedrală din acest oraș la orele 10 ½  a.m. la care vor asista toate autoritățile civile și militare, drept pentru care am onoare a vă comunica, rugându-vă să binevoiți a asista și Dumneavoastră la asemenea serbare. Recepția oficială va avea loc la Prefectură, în camera Consiliului Județean, după terminarea Te Deum-ului…..

Din nou inițiativa se repetă la 6 aprilie 1901, întrucât în zilele de 7 și 8 aprilie curent ”Aniversarea nascerei și proclamarea ca domnitor a Majestății Sale Regelui, urmează a se serba în ziua de sâmbătă 7 aprilie printr-un TE DEUM și onorurile militare în biserica catedrală din acest oraș la orele 10 ½ a.m.”

În sfârșit, prin adresa din 9 mai 1901 revizorul școlar era informat că ”în ziua de 10 Maiu curent, a 20 aniversară a încoronării MAJESTĂȚII SALE REGELUI, urmează a se oficia TE DEUM în Biserica Catedrală din acest oraș la orele 10 ½ ante-meridiane, motiv pentru care am onoare a vă trimite un exemplar program pentru serbarea acestei zile, cu rugăminte să binevoiți a vă conforma”.

În cele care urmează redăm conținutul din ”Programa serbărei zilei de 10 Mai 1901 a 20 aniversare a M.S. REGELUI CAROL I-iu:

Se va oficia Te-Deum în Biserica Catedrală Sf. Ion din Orașul Piatra, la ora 10 ½ dimineața. La acest Te-Deum vor asista clerul și toate autoritățile civile și militare-locale, precum și toate școlile primare și secundare de băieți. Elevii școlilor și trupele vor fi așezate, de la ora 10, în curtea bisericii, începând de la intrarea în biserică spre dreapta în ordinea următoare: 1 – Școlile Primare de Băieți no. 1 și 2; 2 – Liceul; 3 – Armata. La 10 și jumătate Dl. Prefect dinpreună cu Dl. Comandant al Garnizoanei vor sosi la Catedrală când va începe Te-Deum-ul. După Te-Deum va avea loc defilarea școlilor și armatei în dreptul grădinii publice, după cum urmează: a – Muzica; b – Școlile primare în ordinea numerică; c – Liceul real (Rareș n.n.) și d – Armata. După terminarea defilării Dl Prefect dinpreună cu Dl Comandant al Garnizoanei vor primi la Palatul Administrativ în sala Consiliului general felicitările din partea cetățenilor și autorităților în ordinea următoare: 1 – Personalul Tribunalului, Parchetul și al Judecătoriei de Ocol; 2 – Corpul Avocaților; 3 – Corpul Ofițerilor din garnizoană; 4 – Consiliul Județean; 5 – Consiliul Comunal; 6 – Corpul Didactic; 7 – Clerul; 8 – Personalul medical; 9 – Personalul administrației financiare, al Creditului Agricol și al Regiei; 10 – Membrii Camerei de Comerț; 11 – Corpul tehnic al Statului și al Județului; 12 – Corpul telegrafo-poștal și al Gării Piatra; 13 – Reprezentanții băncilor și ai diferitelor societăți; 14 – Comercianții și industriașii; 15 – Cetățenii.

În tot timpul recepției, muzica militară va cânta în fața Palatului Administrativ. Seara, la orele 8 se va face retragerea cu torțe prin oraș, mergând în grădina de peste Bistrița, care va fi iluminată cu electricitate, unde va cânta muzica și se vor da diferite artificii. Localurile tuturor autorităților și școlilor, precum și grădina Primăriei vor fi iluminate”.

Prof. Gheorghe Radu

Imagini cu Familia Regală a României.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate