1 persoană din 1000 a avut reacții adverse „indezirabile” la vaccin în România. RAPORT CNSCBT

0

Un raport publicat de CNSCBT pe 29 octombrie 2021 prezintă reacțiile adverse post-vaccinale indezirabile (RAPI) din campania națională de vaccinare anti-SARS-CoV-2, în perioada 27.12.2020-03.10.2021.

În document se arată că în perioada de monitorizare au fost raportate 18.471 de RAPI în urma vaccinarii împotriva SARS-CoV-2, prin sistemul on-line al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), prin sistemul de supraveghere: Registrul Electronic Național de Vaccinare – RENV) și fișe de raportare primite de la Direcțiile de Sănătate Publică Județene/a municipiului București. Dintre acestea 17.307 (93.7%) au fost clasificate ca RAPI.

La 3 octombrie 2021, conform CNCAV erau raportate 5.421.148 persoane vaccinate cu schemă completă și 166.832 cu doza a 3-a.

Conform raportului CNCAV din 3 octombrie, erau înregistrate în total 17.307 reacții adverse tip RAPI: pentru Pfizer s-au raportat 8.592 reacții adverse, pentru Moderna 2.040, pentru AstraZeneca 6.154 și pentru J&J 521, adică 1.66 reacții adverse la 1000 de doze administrate (aproximativ 1 persoană a avut reacții adverse indezirabile la 1.000 de doze administrate).

Rata cazurilor RAPI este crescută la grupele de vârstă de 25-29 ani, 30-34 ani, 35-39 ani la toate tipurile de vaccin administrat, cu rata cea mai crescuta la vaccinul Astra Zeneca, urmată de Moderna, Comirnaty si Johnson & Johnson.

De asemenea, un procent mai mare de RAPI a fost înregistrat la Astra Zeneca și Moderna în rândul persoanelor de gen masculin, la grupele de vârstă între 20-59 ani.

CNSCBT mai arată că din cazurile de RAPI la vaccin, 10.7% au fost reacții locale, iar 89.3% au fost reacții generale.

67.7% din RAPI s-au înregistrat la persoane de gen feminin, cu o medie de vârstă de 39 ani (minima 12 ani, maxima 91 ani), 32.2% la persoane de gen masculin, cu o medie de vârstă de 37 ani (mimina 12 ani si maxima 102 ani), iar pentru 0.1% RAPI nu a fost precizat genul.

CNCAV ne spune că „Unele evenimente adverse severe sau cu efecte de lungă durată pot fi posibile, dar sunt extrem de rare. Pentru a fi autorizat, un vaccin trebuie să aibă o rată a evenimentelor adverse severe foarte mică în comparație cu cele induse de boala împotriva căreia este dezvoltat. Unele efecte adverse foarte rare ar putea să nu fie identificate la zecile de mii de voluntari vaccinați în studiile clinice, indiferent de durata monitorizării, dar să poată fi puse în evidență abia după utilizarea vaccinului pe scară largă și după administrarea unor milioane/ zeci de milioane de doze. Din acest motiv, vaccinurile, ca toate medicamentele, sunt monitorizate pe tot parcursul utilizării lor iar prospectul este supus modificării ori de câte ori sunt identificate elemente noi.”

În tabelul anexat ni se arată numărul defalcat de reacții adverse pe tipuri de tulburări, numai că la unele tulburări nu se explică foarte clar ce manifestări au avut loc și nici durata acestora.

Mai jos vom discuta despre miocardite, pericardite, tromboze și reacții alergice.

Cazuri RAPI – MIOCARDITĂ, PERICARDITĂ


În perioada raportată au fost confirmate 6 cazuri de miocardită – click aici pentru informații despre diagnostic si 1 caz de pericardită – click aici pentru informații despre diagnostic, clasificate ca RAPI asociate cu componentele vaccinului.

Cazurile de miocardită au fost înregistrate la 5 persoane de gen masculin cu vârste între 17-22 ani și o persoană de gen feminin cu vârsta de 24 ani.
Pentru cele 6 cazuri de miocardită distribuția pe grupe de vârstă este următoarea:

  • 4 cazuri înregistrate la grupa de vârstă 15-19 ani
  • 2 cazuri la grupa de vârstă 20-24 ani

Toate persoanele au fost vaccinate cu Comirnaty. Pentru trei persoane manifestările au apărut dupa administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Simptomatologia (dificultăți de respirație, senzație de gheară în piept) a apărut, în medie, la aproximativ 3 zile după vaccinare (minima 1 zi, maxima 12 zile).
Toate persoanele au fost spitalizate, evoluția lor fiind favorabilă. Menționăm că nicio persoană nu era în evidență cu patologii cronice.

O persoană de gen feminin în vârstă de 37 ani, vaccinată cu prima doza Comirnaty, a fost diagnosticată cu pericardită la 16 zile după vaccinare. Nu a necesitat spitalizarea și nu era cunoscută cu boli cronice.

N.R.: Ceea ce nu se spune în raport despre aceste boli este faptul că, deși persoanele nu au murit și nu a fost nevoie de spitalizare, perioada de recuperare poate ajunge până la câteva luni, timp în care pacientul are nevoie de repaus. Persoanele care au un loc de muncă în care este necesară munca fizică intensă sau sportivii pot fi extrem de afectați de acest diagnostic.


Cazuri RAPI – ȘOC ANAFILACTIC

În perioada 27.12.2020-03.10.2021 au fost confirmate 9 cazuri cu șoc anafliactic, clasificate ca RAPI asociate cu componentele vaccinului.
Cazurile au fost înregistrate la 6 persoane de gen feminin și 3 persoane de gen masculin. Distribuția cazurilor pe grupe de vârstă este următoarea: la grupele de 35-39 ani, respectiv 45-49 ani au fost înregistrate câte 2 cazuri, iar la grupele de vârstă 14-19 ani, 20-24 ani, 30-34 ani, 60-64 ani și 70-74 ani au fost înregistrate câte un caz.
Media de vârstă a fost de 40 de ani (minima 16 ani, maxima 71 ani).
Toate cazururile au manifestat șoc anafilictic după administrarea primei doze de vaccin. Distribuția cazurilor, în funcție de produsul vaccinal administrat a fost:

  • 7 cazuri șoc anafilactic după administrarea produsului vaccinal Comirnaty
  • 1 caz șoc anafilactic după administrarea produsului vaccinal Moderna
  • 1 caz șoc anafilactic după administrarea produsului vaccinal Astra Zeneca


Dintre cele 9 persoane care au manifestat șoc anafilactic, 3 erau cunoscute cu alergii la medicamente.
Toate persoanele au fost supravegheate medical câteva ore, evoluția fiind favorabilă și nu au necesitat spitalizare.

Cazuri RAPI – TROMBOZĂ

În perioada 27.12.2020-03.10.2021 au fost confirmate 12 cazuri cu tromboză, clasificate ca RAPI asociate cu componentele vaccinului.
Cazurile s-au înregistrat la 6 persoane de gen feminin și 6 persoane de gen masculin. Distribuția cazurilor cu tromboză pe grupe de vârstă este următoarea: la grupa de 35-39 ani au fost înregistrate 3 cazuri, la grupele de 35-39 ani, respectiv 50-54 ani au fost înregistrate câte 2 cazuri, iar la grupele de vârsta 25-29 ani, 40-44 ani, 45-49 ani, 65-69 ani și 75-79 ani au fost înregistrate câte un caz. Media de vârstă a fost de 43 de ani (minima 25 ani , maxima 75 ani).

Pentru cinci persoane, tromboza a apărut după administrarea celei de-a doua doze de vaccin, la un interval de 6-33 de zile de la administrare. Dintre acestea, 3 persoane au fost vaccinate cu Comirnaty și 2 cu Astra Zeneca. Patru persoane aveau antecedente personal patologice respectiv: diabet zaharat (1 caz); hipertensiune arterială (1 caz); microadenom hipofizar (1 caz) și tiroidită autoimună (1 caz).

Pentru 7 persoane tromboza a apărut după administrarea primei doze de vaccin, la un interval de 4-27 de zile de la administrare. Dintre acestea persoane: 4 au fost vaccinate cu Astra-Zeneca și 3 cu Comirnaty. Patru persoane aveau antecedente personale patologice respectiv: Hipertensiune arterială și insuficiență venoasă fără tratament (1 caz); neoplasm, cardiopatie ischemică și insuficiență mitrală (1 caz); migrenă (1 caz) și hipertensiune arterială (1 caz).
Toate cazurile au fost investigate, iar diagnosticul a fost pus pe baza documentelor medicale și a asocierii făcută de medicul specialist.

Așadar, specialiștii români discută deschis despre faptul că tromboza, miocardita, pericardita, șocul anafilactic, dar și alte reacții adverse indezirabile sunt o realitate postvaccin. Deși numărul lor este mic, comparabil cu numărul de doze administrate, pacientul are dreptul să își dea un acord informat în privința vaccinării, pentru a ști la ce se expune. Discuțiile la nivel global despre impunerea obligativității vaccinării trebuie puse în balanță cu aceste riscuri postvaccinale și, mai ales, trebuie stabilit cine și le va asuma.

RAPI-din-campania-nationala-de-vaccinare-anti-SARS-CoV-2-1

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate