1.152 de copii, crescuți de ’’părinți de profesie’’

0

copil-pierdut1.152 de copii sau tineri din județul Neamț beneficiau la sfîrșitul trimestrului I din 2015 de măsuri de protecție de tip familial, aceștia fiind în plasament familial, la asistenții maternali profesioniști (AMP) ori beneficiind de măsuri de protecție în centre de tip familial ale unor organizații private autorizate.
Conform statisticilor, la data de 31 martie 2015, în evidențele DGASPC existau 557 de copii ce erau în grija a 433 de asistenți maternali profesioniști. Pe parcursul primelor trei luni din acest an s-au instituit 7 măsuri de plasament la asistenții maternali și au fost dispuse 2 măsuri de încetare a plasamentului din motive de împlinire a vîrstei majoratului de către copii.
Tot în primele trei luni au fost eliberate 9 atestate noi pentru AMP și au fost întocmite 567 de rapoarte de urmărire a copiilor care beneficiază de astfel de măsuri de protecție specială.
Fiecare asistent maternal beneficiază de contract de muncă legal, indemnizația lunară netă fiind de 724 de lei (echivalentul salariului asistentului social cu studii medii). Pentru fiecare copil aflat la asistentul maternal sau în plasament familial statul decontează suma de 600 de lei lunar sau 900 de lei lunar, în cazul copilului cu handicap, prin intermediul AJPIS.
În evidențele DGASPC Neamț se mai aflau de asemenea la sfîrșitul lunii martie 527 de copii care erau în plasament familial, dintre care 431 la rude pînă la gradul IV iar 96 erau plasați la alte familii sau persoane. Alți 98 de copii beneficiază de condiții optime de creștere sau dezvoltare în centrele de tip familial ale organismelor private autorizate.
Pe parcursul primelor trei luni din 2015 s-au instituit 21 de măsuri de plasament familial, dintre care 13 la rude și 8 la alte familii sau persoane.
Copiii aflați în plasament familial, în centrele familiale ori la AMP sînt monitorizați periodic pentru a li se asigura cele mai bune condiții de creștere, dezvoltare și îngrijire. Specialiștii DGASPC se preocupă cu prioritate pentru integrarea copilului în familia naturală dacă acest lucru este posibil și doar dacă nu se poate se recurge la alte forme de protecție.

DGASPC Neamț

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate