“Mecanica Ceahlau” – 90 de ani de existenta

0

S.C. “MECANICA CEAHLAU” S.A. a fost infiintata acum 90 de ani, in 1921 sub denumirea “Energia” si, in prezent, datorita specialistilor si dotarilor, dar si colaborarii cu firme de profil din Germania si Italia, reprezinta unul dintre cei mai prestigiosi producatori de masini si echipamente agricole: masini de prelucrat solul, masini de semanat, masini pentru erbicidare si fertilizare, masini pentru intretinerea culturilor, masini pentru irigarii, recoltat, pentru cultura cartofului, utilaje gospodaresti etc. La infiintarea sa, “Energia” era, practice, un atelier de electrotehnica si turnatorie. Primele produse pentru mecanizarea lucrarilor agricole au fost realizate in 1953.

Dupa revolutia din ’89, “Mecanica Ceahlau” a devenit societate pe actiuni, pentru ca in 1999 sa fie privatizata in totalitate.

Perioadele de criza din ultimii douazeci de ani s-au resimţit si la aceasta societate prin scaderea cererii de produse, blocaje ale incasarilor si plaţilor etc. Aceste sincope au fost depasite prin coeziunea realizata si dovedita intre investitori, salariaţi si manageri in colaborare cu Autoritatea Naţionala de Cercetare Ştiinţifica si o serie de institute din domeniul cercetarii si dezvoltarii tehnologice. Au fost iniţiate primele acţiuni de diversificare a obiectului de activitate si a ofertei de produse si de servicii. Prin modernizarea fluxurilor de producţie au fost disponibilizate importante suprafeţe de producţie si s-au creat condiţiile pentru asimilarea unor noi familii de produse in domenii de interes pentru economia naţionala. Amintim preocuparile pentru asimilarea unor utilaje energetice care sa puna in valoare sursele de energie regenerabila si a unor echipamente pentru dotarea spitalelor.” (Prof. dr. ing. Dumitru Bontas; ing. Neculai Timaru)





S.C. „Mecanica Ceahlau” S.A. este astazi unul dintre liderii productiei nationale de masini agricole si, totodata, un producator cu mari disponibilitati pentru export.  intre 65 si 70 % din productie se desface la intern , restul la export – in Bulgaria , Ucraina , Moldova , Rusia , Ungaria , SUA , Argentina , Kazahstan, Sudan, Suedia etc.

in zilele de 21 si 22 iulie 2011 s-au organizat la sediul Societaţii „Mecanica Ceahlau” o serie de activitaţi dedicate implinirii a noua decenii de existenţa a acestei importante firme românesti. A fost o intalnire emotionanata in care s-au depanat amintiri si s-au reunit oamenii care au construit renumele acestei societati-emblema pentru orasul nostru.

Daca acum multi ani “Mecanica Ceahlau” avea peste 5000 de angajati, acum societatea numara doar 170, cunoscut fiind faptul ca inainte ’89 foarte multi tineri isi faceau stagiul aici, fiind pregatiti de unii dintre cei mai buni specialisti in domeniu. Activitaţile organizate pentru aniversarea a noua decenii de funcţionare ale Societaţii „Mecanica Ceahlau” nu au dorit decat sa fie un nou impuls pentru consolidarea increderii tuturor grupurilor interesate de existenţa acesteia in viitor pe piaţa naţionala si europeana, dar si un imbold pentru tinerii specialisti care ar putea sa duca mai departe “brandul Mecanica Ceahlau”.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate