Lansare de carte: „Zugzwang. Strada cu o singură ieșire”, de Adrian Alui Gheorghe – la Librăria Humanitas din Piatra-Neamț

0

Vineri, 29 iunie, la ora 17.00, Librăria Humanitas din Piatra-Neamț (Piața Ștefan cel Mare nr. 15), va avea loc lansarea volumului „Zugzwang. Strada cu o singură ieșire”, de Adrian Alui Gheorghe, apărut de curând în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom.

Vor vorbi, alături de autor: Sorin Lavric, Emil Nicolae, Adrian G. Romilă

„Un șahist imbatabil transformă un oraș într-o imensă tablă de șah, iar locuitorii lui devin regi, regine, nebuni, cai, pioni, într-o competiție absurdă care macină destinele tuturor. Un scriitor dis-pare din mediul său, atras de mirajul depărtărilor, de chemarea iubirii, a „tinereții fără bătrînețe”. Cînd se întoarce, după mai bine de 40 de ani, descoperă că misterul dispariției sale îl propulsase între clasicii literaturii din țara sa natală și pe lista pentru Premiul Nobel. Un individ primește moștenire o bibliotecă fabuloasă, o „casă a vîntului“, care îl ia captiv și îl transformă în ficțiune. Un critic literar este răpit de autorii mediocri pe care îi desființează și este constrîns, într-un text de un comic savuros, să-și schimbe discursul critic pentru a deveni poetically correct. Un prunc se naște cu darul de a înfuleca și a secătui de viață tot ce iubește, altul are darul de a potoli foamea celor care doar îi rostesc numele. De la Facerea lumii, fiecare nume are în spate o istorie, demonstrează Adrian Alui Gheorghe, iar fiecare ființă de pe pămînt are o rădăcină fantastică din care se poate naște, din fantezia unui povestaș inspirat, o nouă poveste.”-  se menționează într-un comunicat al editurii Polirom.

Adrian Alui Gheorghe s-a născut la 6 iulie 1958, în Grumăzești, Neamț. Doctor în filologie din anul 2004 cu teza „Tinerețe fără bătrînețe și sentimentul tragic al timpului“. Autor al mai multor cărți de poezie, proză, teatru, eseu, publicistică. Din anul 1990, membru al USR și al PEN Clubului Român (vicepreședinte între 2014 și 2016); laureat a numeroase premii literare; Meritul Cultural în grad de Cavaler, grad A, în 2000 și Meritul Cultural în grad de Ofițer, grad A, în 2010, conferite de Președinția României; cetățean de onoare al municipiului Piatra Neamț din 2005; traduceri în volume de autor și antologii în limbile germană, franceză, rusă, engleză, italiană, sîrbă, cehă, macedoneană, spaniolă, arabă, suedeză ș.a. În prezent, director al revistei de cultură, arte și atitudini Conta. Cărți de proză publicate: Goliath (proză scurtă, 1999), Bătrînul și Marta (roman, 2002; ed. a II-a, 2005), România pe înțelesul tuturor (momente și schițe, 2003; ed. a II-a, 2013), Frig (roman epistolar, în colaborare cu Aurel Dumitrașcu, 2008; ed. a II-a, 2014), Urma (roman, 2013), Laika (roman, 2014; Premiul Uniunii Scriitorilor din România; traducere în Macedonia), Luna Zadar (roman, 2016; Marele Premiu „Liviu Rebreanu“, Bistrița, 2017).

Foto autor: Cosmin Bumbuț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate