„Ziua Culturii Naționale”, celebrată la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț

0

„Ziua Culturii Naţionale” şi ziua poetului Mihai Eminescu au fost serbate, vineri, 15 ianuarie, la Muzeul de Artă din Piatra Neamţ, printr-o dublă lansare de carte. A fost vorba despre volumele „Portul tradiţional de sărbătoare din judeţul Neamţ”,  de dr. Elena Florescu și muzeograful Florentina Buzenschi (lucrare apărută la Editura C.M. Imago) și ”Dicționar explicativ pentru vizitatorul de muzeu” , de Valentina Marie Veselovschi Bușilă (Editura Etna Bucureşti).
Publicul a dovedit un viu interes pentru eveniment, venind în număr mare la Muzeul de Artă.e
Prima lucrare prezentată publicului a fost „Dicționarul explicativ pentru vizitatorul de muzeu“, un volum deosebit care se adresează în special persoanelor care frecventează instituții de cultură. Cartea extrem de bine documentată, explică sensurile unor termeni folosiți în ghidajele, etichetele și publicațiile muzeelor.
„Doamna Valentina Bușilă s-a născut la Iași, deci este moldoveancă de-a noastră, dar a trăit în Muntenia și Oltenia. A lucrat la Muzeul de Istorie din București, la Muzeul Satului și este unul dintre cei mai documentați ghizi culturali. Mergând prin lume și vizitând multe muzee și monumente a constatat că explicațiile oferite de aceste instituţii culturale nu sunt întotdeauna suficiente pentru vizitatorul care dorește să afle mai multe informaţii şi care nu se mulțumește doar cu titlul și datarea exponatelor”, a menționat dr. Elena Florescu.
În final, autoarea cărții, Valentina Bușilă a declarat că acest volum este bazat pe o copilărie fericită și o familie iubitoare de carte, care a apreciat mereu frumosul.

În schimb, albumul „Portul tradiţional din judeţul Neamț“ inițiat de dr. Elena Florescu în colaborare cu  muzeograful Florentina Buzenschi a sintetizat caracteristicile portului tradițional de sărbătoare din zonele etnografice ale judeţului Neamț.
„Zona Neamț este ceea ce părintele Mătase a numit „Moldova de suflet”, iar acest patrimoniu a trebuit valorificat și publicistic. În textul cărții, care este destul de amplu, prezint multiplele funcții ale costumului, dar si destinația acestora (costum de lucru, costum de sărbătoare), apoi ceremoniale cu diferențieri și funcții ceremoniale” , a precizat Elena Florescu
La ilustrarea acestui album au contribuit și o parte dintre muzeografii nemțeni, care alături de copiii lor au pozat în costume populare.
Evenimentul a beneficiat și de două momente artistice, aplaudate frenetic de public.
Primul a fost oferit de cunoscuții actori Maria Hibovski şi Gheorghe Hibovski, care au prezentat un colaj din versurile populare culese de poetul Mihai Eminescu, iar cel de-al doilea a fost asigurat de reprezentantele ansamblului de folclor „Floricică de la munte”, Nicoleta Andrei și Paula Andrei, care au cântat câte o doină.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate