„Zilele Ştiinţei”, la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Piatra Neamţ

0

Muzeul de istorie şi arheologie din Piatra-Neamţ a găzduit, în perioada 2-3 octombrie, Zilele Ştiinţei. Evenimentul care a beneficiat de sprijinul Asociaţiei Secular-Umanistă din România şi de cel al Asociaţiei pentru Dezvoltare Intelectuală şi Personală a prilejuit susţinerea unor conferinţe interesante ce au avut ca temă de discuţie ştiinţa.
În prima zi a evenimentului cei pasionaţi de ştiinţă au putut urmări expoziția intitulată “Evoluția speciei umane ilustrată prin portrete și fosile” realizată de către artistul plastic, Eduard Constantin Olaru, dar şi conferinţa „Despre evoluţie şi descendenţa speciei umane” susţinută de profesorul univ. Gheorghe Mustaţă. Acesta a promovat şi a oferit informaţii interesante despre evoluţia omului de-a lungul timpului.
În schimb, cea de a doua zi a fost dedicată Universului. Tinerii, pentru că prezenţa lor a fost majoritară, au putut afla lucruri remarcabile despre planete, constelaţii şi soare.
Pentru început, auditoriul a fost purtat într-o „Călătorie la marginea Universului” prin intermediul lui Remus Cotunoaea, student la Facultatea de Geografie din cadrul Univ. „Alexandru I. Cuza”, Iaşi.
Următorul subiect de discuţie a fost susţinut energic şi cu multă pasiune de Bogdan Ghiorghiu. Prezentarea, însufleţită şi bine argumentată a tânărului student la fizică a avut ca temă centrală Soarele. Astfel, cei prezenţi au putut afla cum s-a născut soarele, cum funcţionează, dar şi cum va dispărea.
Bineînţeles, nu îi putem uita nici pe elevii Colegiului Naţional de Informatică, care coordonaţi de profesoara Diana Bejan  au prezentat expoziţia „Cum a apărut şi cum evoluează Universul”, realizată în cadrul concursului „Nicolaus Copernic”. Expoziţia propriu-zisă este un panou imens care se află la Colegiului Național de Informatică, Piatra-Neamț. Panoul cuprinde informații despre Big Bang, evoluţia Universului până la misiunile spaţiale Rosseta şi Planck. Pentru asamblarea panoului de către membrii echipei fost necesar mult timp în care au pregătit toate materialele și au realizat o schiță a acestuia. La Muzeul de istorie şi arheologie a fost prezentă doar o parte din echipa care a lucrat la acest proiect grandios, însă prin intermediul lor publicul a putut afla despre existenţa expoziţiei, dar şi despre activităţile ştiinţifice pe care le-au desfăşurat în cadrul acestui proiect.
Mai multe puteţi afla aici: https://www.facebook.com/protoniccos  şi http://cni.nt.edu.ro/new/wp-content/uploads/2015/08/Raport-final-ASUR-Colegiul-National-de-Informatica-Piatra-Neamt.pdf
La sfârșitul fiecărei conferinţe s-au pus întrebări cu privire la informaţiile primite, iar cele mai bune răspunsuri au fost răsplătite cu cărti din domeniul ştiinţei.
Dacă ar fi să tragem o concluzie, am putea spune că evenimentul a fost unul oportun şi a reprezentat o modalitate inedită de a petrece timpul liber.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate