Vești proaste pentru persoanele fizice care au datorii și nu le achită

0

De vineri, 26 iunie, Legea insolvenței persoanelor fizice a devenit oficială. Totuși, beneficiarii acestei legi vor mai avea de așteptat încă 6 luni, până pe 26 decembrie 2015.
Legea falimentului personal se adresează persoanelor de bună credință a căror sursă de venit se regăsesc în România, nu sunt persoane fizice autorizate și nu desfășoară afaceri ce au ca scop generarea de profit. Așadar, cei care ar trebui să beneficieze de această lege ar fi persoanele care nu-și mai pot achita datoriile sub nicio formă.
Datornicii vor trebui să facă pe propria răspundere un raport al bunurilor pe care le dețin, inclusiv veniturile preconizate în viitorii 5 ani, dar și o declarație a motivelor care l-au dus în incapacitate de plată.
De asemenea, debitorii vor furniza o listă a bunurilor a căror valoare nu depășește suma de 1.000 și care au fost înstrăinate în ultimii 4 ani.
Cererea de insolvență poate fi depusă și de creditor, dacă acesta va dovedi că debitorul nu are capacitatea de a-și plăti datoriile și numai, dacă valoarea datoriei depășește 25.000 de lei.
După intrarea în insolvență debitorul nu va mai putea dispune de bunuri. Practic, orice cheltuială care nu este făcută în folosul familiei se va face doar cu acordul administratorului judiciar.
Procedura de insolvență se va face sub 3 aspecte:

Planul de plata de datorie – Creditorul va elabora un plan de returnare a datoriilor cu administratorul judiciar. Aici, cota de acoperire a creanțelor prin planul de rambursare trebuie sa fie mai mare decât cota de acoperire ce ar putea fi obținută prin lichidarea bunurilor datornicului.

Insolvența prin lichidare de active – Este solicitată exclusiv de datornic în situațiile când acesta nu va putea plăti datoriile niciodată. Creditorii pot solicita și ei această procedură, atunci când executarea planului de bază nu poate fi dusă la îndeplinire. Din acel moment datornicul nu va mai putea folosi bunurile și veniturile ce pot fi lichidate.

Procedura simplificată – Poate fi accesată de o persoana fizica insolventă, dacă suma totală a datoriilor sale este de cel mult 10 salarii minime pe economie.  Aici se încadrează și persoanele care nu dețin bunuri sau venituri urmăribile, sunt la vârsta de pensionare sau și-a pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă. Dacă sentința este definitivă, se suspendă  toate măsurile de executare silită.

Însă nu toate persoanele vor putea profita de această lege. Iată care sunt cei care nu vor putea apela la acest act normativ: cei care comis infracțiuni de evaziune fiscală, de fals sau contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, au fost concediați în ultimii 2 ani din motive imputabile, au cumulat datorii, deși trebuiau să știe că nu sunt solvabili, au înlesnit ajungerea la starea de insolvență și nu în ultimul rând, cei care sunt apți de muncă, dar nu au depus nici un efort în găsirea unui loc de muncă. Deci, indivizii care văd în această lege încă o pomană oferită de stat se înșală. Datornicii vor trebui să-și  plătească datoriile, chiar dacă o vor face eșalonat.
După ce legea va intra în vigoare, persoanele fizice care dormeau liniștite în baza faptului că statul nu are ce să le ia neavând nimic pe numele lor, vor avea o surpriză neplăcută. Cu această lege statul le oferă posibilitatea să își achite datoriile iar cei care nu se încadrează în condițiile legii vor fi catalogați ca fiind de rea credință. Astfel, judecătorii vor putea da pe bandă rulantă, la fel ca și colegii lor din Europa, condamnări la muncă în folosul comunității, sau după caz, condamnări penale.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate