Protocolul semnat între Salubritas și Asociația Prieten Credincios ar trebui să garanteze evitarea eutanasierii câinilor comunitari din Piatra-Neamț

În urma reluării eutanasierilor în adăpostul public din Piatra-Neamț și a reacțiilor apărute în mass-media (click aici), au apărut primele răspunsuri oficiale ale autorităților. Primarul Dragoș Chitic a făcut astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, o serie de precizări legate de problema câinilor comunitari.

„A fost o preocupare constantă a municipalității pentru acest adăpost și rezultatele nu au întârziat să apară. Iată că vorbim despre din ce în ce mai puțini câini comunitari pe străzi, fără a avea pretenția că am rezolvat problema. Mai sunt în continuare multe lucruri de făcut și ne vom preocupa și în viitor. Problema câinilor comunitari este foarte importantă, serioasă și nu se rezolvă nicidecum prin declarații de presă politicianiste, ci prin implicare și fapte concrete. Îi asigur pe cetățenii din Piatra-Neamț că tratăm cu seriozitate și profesionalism această problemă, iar eforturile pe care le-am făcut până acum vor fi continuate.

Concret, reamintesc câteva elemente: anul trecut am extins adăpostul de câini pentru a mări capacitatea și a îmbunătăți condițiile de cazare ceea ce a dus la capturarea unui număr mai mare a câinilor comunitari de pe străzile din oraș. S-au făcut acțiuni de sterilizare și am încurajat adopțiile. Alocăm lunar sume consistente din bugetul local pentru a gestiona problema câinilor comunitari.  Putem spune practic că populația e împărțită în două:  o parte este împotriva eutanasierilor,  deși legea permite acest lucru, iar o altă parte nu are o problemă în ceea ce privește aceste acțiuni. Trebuie găsită o soluție de mijloc care să mulțumească și iubitorii de animale, dar să rezolve și problema prezenței pe străzi  a câinilor fără stăpân.”, a declarat primarul Dragoș Chitic.

Primarul a mai declarat că au avut loc multiple întâlniri între municipalitate și asociații de profil din străinătate și de pe plan local, în urma cărora a rezultat un protocol de colaborare semnat pe data de 17 mai 2017.

„Vorbim despre încheierea unui protocol de colaborare încheiat între Salubritas și Asociația Prieten Credincios în urma căruia vom beneficia de un sprijin foarte consistent. Întâlnirile de realizare a protocolului au fost intermediate de consilierul local Constantin Teodorescu, întâlniri la care a participat și patronul societății RIFIL, domnul Bodo.”, a precizat Dragoș Chitic.

Ce conține mai exact protocolul?

Asociația Prieten Credincios, cu susținerea a doua ONG-uri de profil din Franța și Germania, va asigura sterilizarea pentru circa 250 de câini anual din adăpost, hrana zilnică pentru 200 de câini, va colabora cu medicul veterinar propriu cu medicul veterinar al Salubritas pentru repartizarea cățeilor pe padocuri în funcție de anumite criterii. Va asigura promovarea și pregătirea cățeilor pentru adopții. De asemenea, de două ori pe an se vor organiza campanii pentru sterilizarea gratuită, atât a câinilor comunitari, cât și a celor care au un stăpân și care își doresc să facă acest lucru. Va asigura deparazitarea și vaccinarea a cel puțin o dată pe an a tuturor cățeilor din adăpost și microciparea cățeilor care urmează a fi adoptați. Va asigura preluarea prin adopție a minim 250 de câini pe an.

„Având în vedere faptul că intrările de câini în adăpost sunt mai mari decât ieșirile prin adopție, asociația va veni cu soluții pentru rezolvarea problemelor cu câinii bătrâni, bolnavi, agresivi sau neadoptabili care stau mai mult de 6 luni în adăpost în vederea evitării eutanasierii lor, de comun acord cu primăria municipiului Piatra-Neamț. De asemenea, Asociația va achiziționa o clinică mobilă pentru realizarea sterilizărilor în teritoriu pe raza municipiului Piatra-Neamț.”, a mai spus primarul municipiului Piatra-Neamț.

Conform declarațiilor primarului Dragoș Chitic, dacă protocolul va decurge cum trebuie nu se va mai pune deloc problema eutanasierii, decât în cazul câinilor bolnavi, bătrâni sau agresivi.

„Eutanasierile vor fi decise printr-o analiză făcută împreună, sistemul public și Asociația Prieten Credincios, doar în cazuri limită. Lansez un apel public și către populație de a veni în sprijinul nostru prin acceptarea sterilizării câinilor pe care îi dețin, prin semnalarea oricărui tip de acțiune prin care câinii sunt lăsați liberi pe stradă. ”, a încheiat Dragoș Chitic.

- Apreciază pagina -

2 Comentarii
  1. Paul Dany spune

    Miram-as eu sa le fie bine bietelor animalute…praf in ochi pentru capital politic…

  2. D.j. Max Dragos spune

    Felicitari d-l Primar Chitic

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate