Unii ar vrea să uităm: Planul Roşu de Intervenţie la nivelul judeţului Neamţ pentru o toxiinfecţie alimentară

3

Că tot e la modă treaba cu toxiinfecțiile alimentare și unele instituții sunt foarte darnice în a ne informa, dar doar când au ele chef, ne-am amintit de un caz grav de toxiinfecție alimentară la care nu prea a ieșit nici DSP-ul cu comunicate, nici spitalul, nici …nimeni și nu mai stim ce s-a întâmplat. Nici măcar nu am reușit să aflăm care a fost metoda de mușamalizare folosită, așa că să ne amintim.

În anul 2012, în seara zilei de 9 septembrie, la ordinul Prefectului s-a pus în aplicare Planul Roşu de Intervenţie la nivelul judeţului Neamţ. Adică vorbim de o situație extrem de gravă. Planul Roșu s-a declanșat dupa ce au sosit primele salvari cu oameni intoxicați dupa ce au servit masa la Hramul Mănăstirii Tazlău, masă servită de 320 de persoane. Au umplut cu victime secția de infecțioase, au dus câțiva copii la pediatrie etc.

Imediat dupa declanșarea Planului Roșu de către Prefectură s-a declanșat și Planul Roșu al celor care ”donaseră” peștele suspect de toxiinfecția alimentară. Deoarece persoanele suspecte de nenorocire erau oameni importanți în Neamț, totul s-a ermetizat, nu s-a mai comunicat nimic clar, nu au fost vinovați, a umblat zvonul că unii oameni au primit bani pentru a se externa și a se trata acasă și o mare serie de întrebări au rămas fără răspuns.

Dacă mergi acum și întrebi de seara în care au venit 16 salvări cu oameni care aveau grețuri, frisoane, dureri, nimeni nu își mai amintește nimic, pe cei care ar fi trebuit să găsească vinovații nu prea i-am mai găsit și asta a fost, ca de altfel în multe alte cazuri ce țin de sănătatea publică.

Din păcate, acesta este județul Neamț. Găsim vinovați în cazul parcărilor neregulamentare, îi prindem pe cei care fac grătare ilegal, prindem boschetarii care fură de foame, dar când e o situație cu zeci de persoane intoxicate, piața incendiată și alte nenorociri, brusc nu mai este nici un vinovat.

I.R.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Andrei spune

    Pentru necunoscatori cazurile de Toxiinfectiile alimentare,tin si de DSV dar si de DSP Neamt,de Protectia consumatorului nu.Probele se pot lucra si de DSP si de DSV,,,,dar ancheta epidemiologica si tratamentul depinde si intra in incidenta DSP.

  2. Mihai Gherman spune

    Doamnele de la laboratorul DSV nu prea sunt duse la manastire.Ele doar primesc probe de la producatori si daca le faci complimente îti elibereazã rezultatul analizei si ín absenta probei.E o declaratie grava,dar verificati-o.Cine e sefa laboratorului DSV?Presa,ce faceti, nu aveti ciraj?,,Atacul” faceti verificari amamuntite.Ce sa caute doamna la Mãnãstirea Tazlãu?Sa o arda Diavolul?Nu e nimic ironic si mici ireal.

  3. xx spune

    Daca tot e vorba de toxinfectii alimentare intrebarea este : DSP,DSV sau protectia consumatorului si care mai iau bani pentru monitorizarea starii de sanatate au dotarea necesara sa analizeze produsele de pe piata,acum in sezonul cald in special produsele din carne,peste si lactate in special incarcatura microbiana ?,si daca o au fac controalele necesare?Sugerez depozitul xxxxxx de la xxxxxxxxxx unde daca iei un preparat si ai un ficat mai sensibil imediat te umpli de bube,si unde acelasi produs luat in zile diferite nu are acelasi gust,ba este prea sarat,ba are gust de lesie semn al chimizarii excesive.aici termenele de garantie sint excesive(la produsele congelate de peste un an,la preparate de citeva luni.La multe din magazinele mici de cartier preparatele din carne au o culoare care te determina sa nu cumperi daca ai respect pentru tine

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate