PE URMELE STATUII LUI MIHAIL KOGĂLNICEANU

0

 kog2Arta monumentală are valoare artistică şi este un mijloc cultural, prin care se aminteşte generaţiilor prezente şi viitoare ceea ce s-a înfăptuit în trecut, artiştii realizând adevărate cronici evenimentelor istorice şi personalităţilor implicate.
În Piatra Neamţ, unul dintre sculptorii români reprezentantivi, Vladimir Hegel (1839-1918) a realizat în acest spirit statuia lui Mihail Kogălniceanu.
De origine germană, născut în Polonia, V.Hegel a studiat arta în Germania şi la Paris, stabilindu-se în România în 1885, unde a fost numit profesor de sculptură la Academia de Belle Arte din Bucureşti. Printre elevi i-a avut pe Constantin Brâncuşi şi Dimitrie Paciurea, cărora le-a insuflat respectul pentru forma şi expresivitatea figurii umane.
Preocupările lui Hegel pentru imortalizarea lui M. Kogălniceanu, datau din 1893, când acesta i-a pozat sculptorului pentru un bust din bronz, realizat pentru Academia Română.
Statuia din Piatra Neamţ a fost comandată din iniţiativa intelectualităţii locale şi s-a dezvelit la 19 mai 1913 în ziua când se deschidea Congresul Naţional al Ligii Culturale. Numeroşii participanţi au fost impresionaţi de calităţile artistice ale lucrării, mai ales de veridicitatea personajului în expresie şi atitudine.
kog1Realizat din bronz, monumentul surprinde momentul cuvântării lui Kogălniceanu la Congresul de Pace de la Berlin din 1878.
Într-un stil neoclasic, statuia îl prezintă pe omul politic, sfetnic credincios al Domnitorului Alexandru I.Cuza, în mărime naturală, ridicat de pe jilţ, cu o atitudine elocventă şi cu chipul senin şi blând.
Pe placa de bronz de pe soclu este redată în basorelief scena dinamică a unui grup de ţărani care află despre Legea Împroprietăririi din 1864.
Amplasamentul iniţial al lucrării a fost în Parcul din Centrul Vechi al oraşului, lângă Primărie, zonă aflată astăzi în faţa Teatrului Tineretului.
Imaginea ei a fost surprinsă de pictoriţa Aurelia Ionescu Cononov (1900-1983) în peisajul realizat în perioada interbelică care se află în colecţia Muzeului de Artă, intitulat „Primăria din Centrul Vechi al oraşului Piatra Neamţ”, tabloul are o valoare artistică şi documentară deosebită. Prin cromatica luminoasă şi elementele ce compun aspectele târgului de altădată: personajele pitoreşti de pe aleile parcului, trăsura de promenadă, statuia lui Kogălniceanu în centrul pieţii, arhitectură cu proporţii modeste.
Aurelia Ionescu Cononov s-a născut în Slănic Prahova şi a urmat Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti.
S-a stabilit în Piatra Neamţ în 1930, unde a predat desenul în învăţământul secundar, la Liceul de fete.
După o activitate artistică laborioasă, cu expoziţii personale la Piatra Neamţ şi Bucureşti, deschise între 1931 şi 1939 şi participări la numeroase expoziţii colective, artistă a donat Muzeului de Artă în 1976, 30 de lucrări de pictură, majoritatea peisaje din zona Neamţului.
Statuia lui Mihai Kogălniceanu realizată de V.Hegel a dispărut pentru câţiva ani, trimisă într-o noapte a anului 1958 la o topitorie. Recuperată la timp, aceasta a fost amplasată pentru scurtă vreme în Piaţa Ştefan cel Mare, apoi în faţa Muzeului de Istorie şi Arheologie, unde rezonează firesc cu arhitectură veche a fostei Prefecturi a oraşului.

Muzeograf,
Violeta Dinu

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate