O schemă asemănătoare cu cea a achiziției tomografului de la spitalul din Piatra Neamț a pus cătușe șmecherilor de la Mehedinți

3

intrare-spital

La Mehedinți, niște șmecheri de la Consiliul Județean în combinație cu cei de la spital și desigur cu un furnizor de echipamente medicale au pus-o,  pe modelul tomografului de la Piatra Neamț, de o achiziție publică supraevaluată. În urma șmecheriei, pe care ei o credeau imbatabilă, anchetatorii au tras următoarele concluzii:

In perioada mai-septembrie 2013, numitii Duicu Ioan-Adrian (presedintele Consiliului judetean Mehedinti), Popescu Daniela Delia (director al directiei economice din cadrul Consiliului judetean Mehedinti) si Boruga Doina (manager al Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin) au permis unor persoane neautorizate (reprezentantii furnizorului de echipamente medicale S.C. Rombiomedica S.R.L. si societatii de leasing Ager Leasing) accesul la informatii care – la acel moment – nu erau destinate publicitatii (informatii constand in intentia reprezentantilor Consiliului judetean Mehedinti si ai Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin de a demara o procedura de achizitie publica, precum si datele tehnice si financiare preconizate pentru aceasta achizitie publica), cu scopul de a obtine pentru cei doi agenti economici un folos necuvenit.
Folosul urmarit a constat in impiedicarea altor agenti economici sa participe la licitatia publica ce avea sa fie organizata pentru achizitia publica mentionata si, implicit, in incheierea de catre cei doi agenti economici „beneficiari ai informatiilor” a contractelor de achizitie publica in conditii financiare avantajoase pentru acestia si, corelativ, dezavantajoase tehnic si financiar pentru autoritatea publica contractanta (Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin, institutia publica beneficiara a bunurilor ce aveau sa fie dobandite prin achizitie publica) si pentru Consiliul judetean Mehedinti (autoritatea publica locala care urma sa asigure finantarea acestei achizitii publice).
Folosind aceste informatii nedestinate publicitatii primite de la numitii Duicu Ioan-Adrian, Popescu Daniela Delia si Boruga Doina, reprezentantii S.C. Rombiomedica S.R.L. si ai societatii de leasing Ager Leasing au intocmit o „oferta” (continand conditii tehnice si financiare stabilite in mod unilateral si convenabile celor doi operatori economici, atat din perspectiva cuantumului beneficiului ce urma sa fie realizat de acestia ca urmare a derularii contractului de achizitie publica, cat si din perspectiva impiedicarii altor operatori economici sa participe la procedura de achizitie publica), pe care au transmis-o reprezentantilor Consiliului judetean Mehedinti si ai Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin.
Aceasta „oferta” prevedea livrarea echipamentelor medicale de catre S.C. Rombiomedica S.R.L. in schimbul sumei (stabilite unilateral de acest operator economic) de aproximativ 2.400.000 de euro si in finantarea acestei achizitii publice printr-un contract de leasing, calitatea de finantator urmand sa o aiba Ager Leasing; tot in mod unilateral operatorii economici „beneficiari” au stabilit durata contractului de leasing (7 ani) si pretul ce avea sa fie incasat in cei sapte ani de societatea de leasing pentru aceasta finantare (anume de aproximativ 1.700.000 de euro).
Pe baza acestei „oferte” transmise de cei doi operatori economici si raspunzand „cerintelor” acestora, reprezentantii Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin (autoritatea publica contractanta) au intocmit documentatia de atribuire, care a fost transmisa Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice si apoi publicata in SEAP (sistemul electronic de achizitii publice) la data de 13 septembrie 2013.

Și mai spun multe procurorii, dar eu zic să avem puțină răbdare să citim varianta nemțeană căci avem temeri întemeiate că la fel se va întâmpla și la Consiliul Județean Neamț cu tomograful supraevaluat și la fel vom vedea încătușați șmecherii autohtoni care credeau că fac  infracțiunile perfecte.
Este clar și nu intră în discuție altă variantă. Spitalul din Piatra Neamț trebuie să aibă propriul tomograf dacă vrea să se numească spital de urgență, dar unul la un preț normal. Nu prea înțelegem de ce după tot ce se întâmplă în România și după ce în situații similare alții sunt arestați, la Neamț, într-un cretinism total, atât cei din conducerea spitalului cât și cei responsabili de la C.J.N. nu opresc măgăria și nu reiau licitația achiziționând aparatură medicală conformă cu nevoile spitalului și la prețuri decente. La peste un milion de euro, cât au evaluat ei tomograful, nu stă în picioare niciun calcul de randament, de amortizare, niciun referat de oportunitate și nicio explicație care să aibă la bază un minim de logică. Căile de a cumpăra la acești bani 2 tomografe noi sunt multiple și nu le mai explicăm încă odată. Cert este că avem toate șansele ca dosarul de la Mehedinți să ajungă și la Neamț unde procurorii să schimbe doar numele persoanelor implicate și de firme, căci în privința faptelor… tare mai seamănă între ele.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Stefan spune

    N-am fost in Canada, dar mi-ar placea sa merg!Stiu ca se poate „”aranja”” orice,dar numai daca este si o intelegere intre furnizori.Nu cred ca o astfel de licitatie putea sa scape „sacalilor”” din sanatate.Totusi, stiam ca a fost o lege conform careia achizitiile de nivelul asta se faceau centralizat, de catre Ministerul Sanatatii.Probabil s-au schimbat lucrurile intre timp.Curios este ca nimeni din Consiliul judetean nu face vreo interpelare pe aceasta tema.Inteleg ca UNPR si PSD sunt blat ,dar si „marele PNL”?

  2. Stefan spune

    Exista si oferte mai bune pentru tomograf cu caracteristici similare la Spitalul Judetean Neamt?Daca e asa, sa fie facute publice!

    ADMIN: Pai aici e șmecheria …caracteristicile tehnice se potrivesc unui anume tip de tomograf care e adus de un anume importator și livrat de o anume firmă. Dar aveți răbdare …mai devreme sau mai târziu vom vedea rechizitoriu pentru că nu are cum să rămâna așa această șmecherie.

    1. Stefan spune

      Din cate stiu ,nici un caiet de sarcini nu poate cuprinde caracteristici excesiv de restrictive.Pe de alta parte, cred ca in cazul tomografelor oferta este destul de limitata fiindca sunt doar cativa producatori in lume.Ar fi interesat de aflat daca astfel de echipamente s-au mai achizitionat in Romania (in clinicile private) si la ce pret!Dar la spital sunt si alte probleme, de exemplu renovarea a doua etaje cu peste 4 milioane euro!

      ADMIN: Dumneavoastră ați fost plecat in Canada in ultimi 10 ani ? Sau de ce intrebați dacă se poate ”aranja” caietul de sarcini ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate