O nouă carte de vizită a județului Neamț – ”Catalogul monumentelor istorice din Neamț”, un proiect al Asociației ”Future”

2

cetatea-neamtului-panoramaAsociația „Future” din Piatra-Neamț este un ONG care are ca principal scop promovarea cât mai eficientă a imaginii județului Neamț, a valorilor acestui județ, a potențialului turistic și cultural existent aici. Prin activităţile pe care le depune, Asociația „Future” urmărește și creşterea atractivităţii turistice regionale, modernizarea infrastructurii, revitalizarea culturii locale.

Catalogul monumentelor istorice din Neamț este parte componentă a proiectului ”Există Județul Neamț”, inițiat de Asociația „Future” în anul 2008. Proiectul de promovare a județului Neamț a fost creat și dezvoltat până la acest nivel in mare parte din fonduri proprii, fără a cere ajutorul autorităților locale sau județeane.

„Există județul Neamț” acoperă principalele zone de interes din Neamț: turism, știri, informații utile. În județul Neamț dispunem de 537 monumente istorice, consemnate de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.( clic aici pentru lista monumentelor ) Cu excepția unei liste tip text a Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, nu există nicăieri expuse fotografiile acestor monumente decât punctual și incomplet iar de imagini în variantă video nici nu se poate discuta.

Asociația „Future” își propune crearea unui catalog electronic exhaustiv cu fotografii, descrieri și clipuri video pentru fiecare monument care este accesibil și  să publice varianta tipărită a acestui catalog într-un tiraj ce va depinde de buget.

Deoarece volumul de muncă este crescut, iar răspândirea monumentelor în teritoriu este foarte vastă, bugetul minim estimat este de peste 200.000 lei, durata de realizare a catalogului fiind de minim 6 luni.
Dincolo de orice promovare ce va fi realizată pentru cele peste 500 de monumente istorice din Neamț, simpla existență a unui asemenea catalog cu peste 500 de monumente istorice dintr-un județ schimbă radical viziunea și oportunitatea turistică, economică și comercială a zonei. În acest scop, catalogul electronic creat nu va emite pretenții de drepturi de autor și nu va avea marcat niciun material foto sau video pentru a se putea folosi conținutul său de către orice instituție mass-media, orice operator turistic sau oricine este interesat de zona județului Neamț. Mai mult de atât, toate materialele foto/video vor fi oferite la rezoluție maximă, în mod gratuit Direcţiei Judeţeane pentru Cultură Neamţ, Complexul Muzeal Judetean Neamt, Consiliului Județean Neamț și UAT-urilor interesate și desigur oricărei alte instituții care solicită acest lucru.
Deși catalogul va avea ca scop promovarea județului Neamț prin monumentele istorice pe care le deține, și nu vorbim de o lucrare tehnică de specialitate, pentru acuratețea datelor, proiectul va beneficia de colaborarea directă în vederea unei coordonări cât mai bune a achizițiilor de imagine, a Direcţiei Judeţeane pentru Cultură Neamţ prin persoana doamnei Rocsana Josanu. De asemenea s-a discutat și urmează să se semneze un parteneriat și cu Complexul Muzeal Judetean Neamț care este o autoritate în materie de istorie locală. În proiect au mai fost implicați istorici, primari și mulți oameni care au înțeles importanța existenței unei astfel de prezentări. Partea de fotografie și filmare va fi asigurată de firma Beta Image, o firmă cu renume în domeniu care a venit cu o soluție ideală de filmare aeriană pentru monumentele ce se pretează la astfel de prezentări.
Proiectul a demarat de pe data de 01.04.2015 odată cu primii bani aprobați de Consiliul Local Piatra Neamț, mai precis 25.000 lei, urmând să se mai atragă până la 50% din valoarea totală din surse bugetare, restul de 50% fiind demarate demersurile de finanțare din sectorul privat.
Vă vom ține la curent cu evoluția acestei noi cărți de vizită a județului Neamț, evoluție care va putea fi urmărită, catalogul fiind construit în prima etapă în variantă online.

Iosub Robert

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. ion spune

    Pentru o mai buna documentare va dau si codul care il are: codul LMI: NT-II-m-B-10592.

  2. ion spune

    Nu stiu cine face parte din aceasta asociatie, dar mi se pare ca nu s-au documentat suficient. Un exemplu ar fi ca Biserica monument istoric din Satul Bistricioara, Com.Ceahlau, datata din jurul anului 1730 nu apare in aceasta lista. Esta biserica care detine cea mai veche pictura pe lemn. Pacat de munca lor , dar nu este completa.

    ADMIN: Documentarea aparține Ministerului Culturii și unde va fi nevoie se vor face adăugiri.
    Chiar astăzi s-a discutat cu specialiști din Neamț care au spus că trebuie clasate mai multe monumente și va face toată lumea acest efort de completare a listei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate