Mihaela Mereuță, despre activitățile realizate în cadrul Bibliotecii Județene și proiectele de viitor

0

Biblioteca publică, agora culturală a unei comunități, devine din ce în ce mai mult un spațiu deschis celor care au nevoie de acces la informație prin lectură și documentare, un loc neconvențional pentru dezbateri, întâlniri de lucru pe diverse teme, networking, schimb de idei, un spațiu unde începe schimbarea și dezvoltarea unei comunități, un partener constant al actului educațional, dar și un actor instituțional important al conservării patrimoniului cultural local.

Potrivit doamnei Mihaela Mereuță, directorul-manager al Bibliotecii Județene „GT Kirileanu” Neamț, instituția pe care o păstorește oferă acces publicului la colecții, baze de date specializate, oportunități de training în scopul dezvoltării personale și profesionale a individului, totul într-un spațiu modern adecvat lucrului în echipă și dezbaterii publice.

În mod cert, Biblioteca Judeţeană este un suport important pentru întreaga comunitate nemțeană, propice dezvoltării inițiativelor culturale, educaționale și civice locale.

Doamna Mihaela Mereuță ne-a vorbit în detaliu despre activitățile și programele desfășurate la Biblioteca Județeană „GT Kirileanu” în prima jumătate a anului 2018, dar și despre proiectele de viitor.

  • Proiecte/Programe derulate în perioada ianuarie-iunie 2018

Dintre programele/proiectele realizate de Biblioteca Județeană în primul semestru al anului 2018, reprezentative sunt: Programul Dezvoltarea, completarea colecțiilor de documente specifice bibliotecii (achiziții de documente, donații, transfer, schimb interbibliotecar, aplicarea Legii DL nr. 111/1995, cu modificările și completările ulterioare) în semestrul I/2018: 4.414 documente de bibliotecă, 2.384 titluri (din care: 57.590,00 lei finanțare Consiliul Județean Neamț, 48.589, 00 lei din surse atrase – donații/schimb interbibliotecar, 4.270, 00 lei Depozit legal județean). O contribuție importantă la dezvoltarea colecțiilor de bibliotecă s-a realizat prin Proiectul American Shelf (302 doc. de bibliotecă în valoare de 11.393,68 lei).

Astăzi, serviciile oferite de Biblioteca Județeană publicului sunt dezvoltate pe baza analizei nevoilor fiecărui grup ţintă al comunității: servicii de lectură, studiu, informare și documentare (prin secții de împrumut și săli de lectură, centre de informare, secții specializate de arte și carte străină), servicii care facilitează învăţarea pe tot parcursul vieţii, servicii de informare şi documentare pe diverse teme de interes, acces Internet, împrumut interbibliotecar, servicii care facilitează participarea la activităţi în folosul comunităţii, activităţi culturale, servicii de lectură care cultivă cititul de plăcere, ateliere de dezvoltare personală dedicate copiilor, tinerilor și adulților, activităţi de relaxare/loisir, comunicare și socializare. Prin oferta sa de servicii, extrem de diversificată, în concordanţă nu numai cu abilităţile şi competenţele personalului, ci şi cu orizontul de aşteptare al membrilor comunităţii, cu structura şi calitatea colecţiilor, precum şi cu oportunităţile funcţionale ale spaţiilor şi dotărilor realizate până la această dată, Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” Neamţ are asumată una dintre poziţiile de lider, în calitate de centru de cultură, informare şi documentare la nivel comunitar.

Statistica de bibliotecă, pentru semestrul I al anului 2018 se prezintă astfel: 8.015 utilizatori activi, 102.583 nr. vizite (utilizatori și participanți); 88.689 utilizatori direcți ai serviciilor de bibliotecă; 13.894 participanți evenimente culturale; 537 manifestări/evenimente culturale; 847,79 frecvență medie/zi/utilizatori și participanți la manifestări/evenimene culturale/cursuri de formare și dezvoltare personală.

Biblioteca Județeană are și un rol metodologic la nivel județean. În acest scop, ne-am propus redimensionarea activității de îndrumare și coordonare metodologică, organizarea unor schimburi de experiență și bune practici, conferințe, seminarii, vizite de documentare ce au ca scop dezvoltarea competențelor profesionale ale bibliotecarilor, implicarea bibliotecilor publice din județ în activități, proiecte, programe de anvergură națională. Astfel, s-a realizat implicarea bibliotecilor comunale în proiectele naționale: GreenIMPACT, Copiii fac coding în bibliotecile publice – Code Kids, „Prietenie…pe o… sfoară…”.

Activitatea de coordonare și îndrumare metodologică a bibliotecilor publice din județ presupune și activități de completare a colecțiilor de documente a bibliotecilor publice din județul Neamț prin încurajarea atragerii publicului spre bibliotecă cu donații de carte, în scopul susținerii procesului de dezvoltare a colecțiilor de bibliotecă. Implicarea în parteneriate/programe la nivel local și național, contribuie la diversificarea serviciilor oferite de bibliotecile publice din județ, la promovarea lor în medii social-culturale și educaționale diverse. Preocuparea bibliotecii de a dezvolta proiecte, parteneriate în scopul cunoașterii și popularizării patrimoniului cultural imaterial din diferite zone ale județului se regăsește în Proiectul Biblioteci nemțene.

Unul dintre proiectele foarte importante ale bibliotecii județene este și cel referitor la Biblioteca digitală, ce presupune și scanarea Fondului Documentar „G.T. Kirileanu”, digitizarea unor documente aparținând Depozitului Legal (publicații periodice A2+), care nu intră, binențeles, sub incidența drepturilor de autor. Digitizarea periodicelor la Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” Neamţ reprezintă un nou mod de consultare a documentelor de bibliotecă, o formulă modernă, în acord cu noile tehnologii, independent de spaţiul şi programul de funcţionare al bibliotecii, îmbunătăţirea posibilităţilor de acces la documente, local sau la distanţă, cu impact asupra creşterii numărului de utilizatori şi a categoriilor acestora, posibilitatea consultării simultane de către mai mulţi utilizatori a aceluiaşi document se pot realiza numai cu ajutorul digitizării. Ea este benefică atât pentru instituţie, cât şi pentru patrimoniu, fiind un mijloc de conservare, protecţie şi valorificare în interes public. Realizarea unor materiale bibliografice ce aduc în atenție publicului nemțean, dar și al specialiștilor, Marea Unire din 1918 reflectată în documentele Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț, reprezintă o modalitate de valorificare și promovare a colecțiilor, mijloc eficient și eficace de cunoaștere istoriei românilor, a implicării oanenilor locului la făurirea României Mari. La 100 de ani de la Unirea din 1918, Biblioteca Județeană „G. T. Kirileanu” Neamț aniversează evenimentul istoric, între altele, și printr-un demers menit să ofere o imagine-caleidoscop asupra Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei prin intermediul publicațiilor existente în cadrul Fondului Documentar „G.T. Kirileanu”. Astfel, prin demersul de digitizare a unor publicații cu tematică diversă (istorie, religie, economie, folclor, literatură etc.) referitoare la Basarabia, Bucovina și Transilvania publicul larg va putea citi on-line peste 150 de cărți apărute între anii în secolul XIX și începutul sec. XX (între autorii cărora se numără Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, etc.) și publicații periodice din 1918 – Neamul Românesc și Sfatul Țării. Sunt documente ce au traversat perioade istorice tulburi și care au reușit, aproape miraculos, să ajungă ca astăzi să ofere mărturii despre realități pe care timpul și timpurile păreau că le vor uitate. Și pentru că uneori destinul cărților poate fi o lecție, cele din Fondul documentar „G.T. Kirileanu”, prin destinul lor, ne oferă, de această dată, o strălucită lecție de istorie.

Astăzi, mai mult ca oricând, se impune promovarea bibliotecii și a lecturii publice prin activități cultural-educative și științifice, dar și prin publicitate diversă. Important este Proiectul „Biblioteca de la A la Z”, care propune publicului o prezentarea a serviciilor și colecțiilor de bibliotecă, proiecte de cunoaștere a categoriilor de utilizatori/non-utilizatori și a nevoilor de informare a acestora ce au ca scop o permanentă adaptare a activității bibliotecii la cerințele pieței informației, a modificărilor structurii socio-profesionale a membrilor comunității, a schimbărilor din sistemul de învățământ, piața forței de muncă, evoluții demografice, evoluției IT, alte interese specifice comunității locale. Programul presupune și realizarea unor materiale de promovare a serviciilor/ activităților bibliotecii publice (afișe, pliante, materiale info-documentare, panouri informative de promovare a serviciilor de bibliotecă, galerie fotografică, mobilier expozițional etc.), organizarea unor campanii de promovare a cărții și lecturii publice în comunitate.

O preocupare constantă a managementului de bibliotecă are în vedere modernizarea, reamenajarea spațiilor interioare de bibliotecă prin recompartimentarea/redefinirea spațiilor, adaptarea mobilierului, îmbunătățirea echipamentelor IT în funcție de cerințele și expectanțele publicului, în scopul facilitării accesului acestuia la informare, documentare și cunoaștere într-un mediu modern, ergonomic.

Manifestări cultural-artistice, evenimente/acțiuni cu impact cultural-educativ și formativ conform Planului anual al activităților culturale a Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț, dar și în funcție de evenimente, programe, proiecte derulate de fiecare compartiment al bibliotecii, oportunități de colaborare cu alte instituții cu rol educativ și cultural, ONG-uri, asociații profesionale (dezbateri-dialog, seminarii, conferințe, colocvii, lansări de carte, expoziții de publicații, documente, fotografii, vernisaje expoziții, concerte/stagiuni muzicale, ateliere de pictură, ateliere/expoziții de artă tradițională, concursuri pe diverse teme, festivaluri de literatură/artă, aniversări/comemorări ale unor personalități, simpozioane, lecturi publice, teatru pentru copii, ateliere de teatru-lectură, evenimente cu vocație europeană, evenimente/manifestări oficiale, Zilele Bibliotecii Județene, Nocturna Bibliotecilor, Ziua Bibliotecarului, evenimente dedicate cunoașterii istoriei locale și naționale, evenimente dedicate copiilor, tinerilor adulților și seniorilor cu tematică diversă etc.).

Astfel, din programele/proiectele realizate în prima parte a anului 2018, reprezentative sunt: Ziua Culturii Naționale, Ziua Mondială a Poeziei, Ziua Bibliotecarului, Biblioteca ALTFEL, Zilele Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț (7-11 mai); Activități cultural-artistice dedicate seniorilor: „Alternativă la însingurare”; Proiectul Să cunoaștem istoria județului prin memoria comunității; Proiectul Cuibul Democrației. Al treilea spațiu al cetățeniei active; Programul ROMÂNIA CENTENARĂ, Proiectul „Maluri de Prut – Basarabia necunoscută”; Proiectul GreenIMPACT; Proiectul Copiii fac coding în bibliotecile publice – Code Kids; Proiectul Ateliere conversaționale în limbi străine; Proiectul Arpegii; Proiectul Matineu Cinema; Proiectul Clubul de Joi; Proiectul Trio Docissime – concert cameral; Proiectul „American Shelf – Raftul American”; Proiectul Prietenie… pe o… sfoară…; Proiectul 4/4 pentru prieteni – Martin Luther King jr.!; Proiectul Cărți pentru nevăzători; Proiectul Pledoarie pentru lectură. Lansări de carte, întâlniri cu scriitori, poeți și critici literari; Proiectul Unirea Principatelor Române; Proiectul Medalion G.T. Kirileanu – ctitor de bibliotecă; Proiectul Atelier de meșteșuguri tradiționale „Elena Niță Ibrian“; Proiectul Conferință susținută de Cristian Bădiliță „Ochelarii lui Mircea Eliade. Un Jurnal salvat, la Paris, al marelui scriitor-filozof”; Proiectul Simfonii cromatice – program de educație muzicală prin audio-vizionări; Proiectul Time is… English – Curs de limba engleză; Proiectul VERNISAJ, care presupune organizarea unor expoziții de artă: Evocare Constantin Filimon la 82 de ani de la naștere; Proiectul Familia regală în presa de odinioară – bibliografie selectivă (colecția Ziarului “Universul” din Fondul documentar „G.T. Kirileanu”); Proiectul 23 APRILIE – Ziua Bibliotecarului. Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor. 26 aprilie – Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale; Proiectul Invitație la lectură stradală a presei de odinioară; Proiectul Dialog și diversitate culturală; Proiectul: NICHITA STĂNESCU – 85 de ani de la naștere; Proiectul Ion Creangă – 181 de ani de la naștere; Proiectul Ora poveștilor; Proiectul  1 APRILIE – Ziua Internațională a cărții pentru copiii. 1 – 7 Aprilie „Săptămâna Lecturii şi a Cărţii pentru Copii”; Proiectul 15 Aprilie – Ziua Internaţională a Culturii; Proiectul Descoperă Europa. Unitate în diversitate.Valori româneşti, valori europene; Proiectul Drepturile copilului şi ale tânărului în Uniunea Europeană. Planul european pentru tineret şi pentru promovarea cetăţeniei active etc.

Programul „Modernizarea şi diversificarea serviciilor de bibliotecă” a avut în vedere atât sfera serviciilor tradiționale, cât și dezvoltarea unor servicii și programe educaționale, inovativ-creative în biblioteca publică, prin inițierea unor cursuri de formare și dezvoltare personală adresate diferitelor categorii de utilizatori (promovarea cărții și a lecturii, instruire în utilizarea calculatorului și a Internetului, DIGITALS, educație financiară, antreprenoriat, managementul voluntarilor, educație rutieră, educație pentru sănătate, educație muzicală, fotografie, cetățenie activă, ateliere creative, cursuri dezvoltare personală, cursuri pentru învățarea unor limbi străine, istorie locală etc.)

Programul „Biblioteca publică – instituție a memoriei culturale locale. Promovarea culturii scrise” se desfășoară pe tot parcursul anului, și are are în vedere realizarea Bibliografiei locale, editarea Anuarului bibliografic al județului Neamț. Seria Contribuții la bibliografia județului Neamț. De asemenea, se va publica și Catalogul publicațiilor intrate în colecțiile Depozitului legal județean în anul 2017. O altă preocupare importantă este cea de completare a referințelor bio-bibliografice despre personalitățile locale, finalizată prin publicarea realizarea unui dicționar al personalităților nemțene. Activitatea editorială şi ştiinţifică a bibliotecii județene cuprinde și realizarea unor lucrări: Bio-biblografii. Seria Personalități locale: G.T. Kirileanu, Ion Creangă, Calistrat Hogaș, Mihail Sadoveanu, Vasile Conta, Dumitru Almaș; Buletinul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț; ”România Centenară. Bio-bibliografii. Personalități ale Unirii”; „1918 în colecțiile Bibliotecii Județene ”G.T. Kirileanu” Neamț: Sinteză bibliografică adnotată”; „1918 în colecții Fondului Documentar ”G.T. Kirileanu”.

  • Propuneri proiecte /activități în următoarele 6 luni

Continuarea Programului/proiectelor de modernizare, dezvoltare şi diversificarea serviciilor de bibliotecă și în semestrul II al anului 2018. Dezvoltarea unor servicii și programe educaționale, inovativ-creative în biblioteca publică. Cursuri de formare și dezvoltare personală adresate diferitelor categorii de utilizatori (promovarea cărții și a lecturii, instruire în utilizarea calculatorului și a Internetului, DIGITALS, educație financiară, antreprenoriat, managementul voluntarilor, educație rutieră, educație pentru sănătate, educație muzicală, fotografie, cetățenie activă, ateliere creative, cursuri dezvoltare personală, cursuri pentru învățarea unor limbi străine, istorie locală etc.). Astfel, ne propunem deschiderea unor puncte de lectură și împrumut de carte în centrele rezidențiale/căminele de bătrâni din județul Neamț, unde se pot desfășura activități specifice: lecturi, teatru de păpuși, teatru de umbre, ateliere creative. Fondul de carte va proveni din donații de la persoane fizice și juridice.

Programul Biblioteca de vacanță, ediția 2018. Proiectul cuprinde ateliere-dezbatere pe diverse teme de intreres: drepturile copilului, violența domestică, educație pentru sănătate, educație civică, ştiinţă şi cunoaştere, mediu, protecția mediului, teatru de umbre, cultură şi civilizaţie europeană; ateliere pentru dezvoltarea creativității copiilor (cluburi de lectură, ateliere handmade/quilling, jocuri logice şi distractive etc); activități de promovare a programelor de voluntariat în comunitate.

Programul Atelierele lui Moș Crăciun. Ateliere creative dedicate copiilor (handmade, quilling, desen artistic); ateliere de scriere creativă pentru copii (Scrisoare pentru Moș Crăciun, Poveste de Crăciun); atelier de rostire poetică. Povești de Crăciun; expoziție de jucării și decorațiuni specifice Crăciunului; campanie donații cărți, jucării DAR DE CRĂCIUN (vor fi împărțite unor grupuri de copii din zonele defavorizate din județul Neamț; Colind de Crăciun (mini-concerte de colinde românești prezentate de grupuri de copii din județ; activitate realizată în parteneriat cu bibliotecile comunale din județul Neamț).

De asemenea, vor continua și activitățile de promovare a cărții și lecturii prin organizarea unor activități de lectură în spații publice, ateliere de scriere creativă și de teatru-lectură, organizarea unor campanii de promovare în comunitate.

Un alt proiect important pentru noi, dar și pentru bibliotecile publice din România, este și Nocturna Bibliotecilor, activitățile fiind organizate la sfîrșitul lunii septembrie, și cuprind: ateliere de lectură, teatru, cluburi pentru copii, proiecții cinematografice, lansări de carte, concerte, dezbateri-dialog pe diverse teme, audiții muzicale.

Reprezentative pentru anul Centenarului sunt și proiectele finanțate de Ministerul Culturii și Identității Naționale: 1918 în colecțiile Fondului Documentar „G. T. Kirileanu”. Documente digitizate referitoare la Basarabia, Bucovina și Transilvania. Bibliografierea publicațiilor aflate în colecțiile bibliotecii județene, care au ca subiect Marea Unire din 1918 în scopul realizării sintezei bibliografice adnotate: „1918 în colecțiile Fondului documentar „G. T. Kirileanu”; „1918 – în colecțiile Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu”. În acest sens, vor avea loc activități de cercetare și documentare (muzee, biblioteci, arhive, centre de cercetare etc.) pentru realizarea unui Album documentar dedicat României Centenare (documente de arhivă, mărturii/ imagini/informații din documentele aflate în colecțiile Fondului Documentar „G.T. Kirileanu”, dar și în diverse colecții particulare din zona Neamțului). Organizarea unei conferințe naționale cu tema: „Digitizarea colecțiilor speciale și a Fondului Documentar <G.T. Kirileanu>. Schimb de bune practici și soluții inovative pentru bibliotecile publice.”

Un alt proiect, derulat de biblioteca județeană încă din anul 2017, este și Proiectul „Maluri de Prut – Basarabia necunoscută”, ce presupune organizarea unor evenimente culturale, în vederea optimizării relaţiei publicului larg de pe ambele maluri ale Prutului cu istoria, cultura poporului român, în cei 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Astfel, în acest context, impactul prezenţei unor istorici/ scriitori contemporani, specialiști din diferite domenii, în ambianţa bibliotecii județene este de natură să contribuie substanţial la o bună receptare a fenomenului cultural-istoric în spațiul românesc actual, dar și dincolo de Prut. Organizarea unor actiuni complexe (dialoguri, dezbateri cu invitați din Republica Moldova – istorici, scriitori, oameni politici, regizori, documentarisți, redactori, expozitii, conferinte, seminarii, vizionari de material documentare, expozitii fotografice etc.) organizate de Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț, cu sprijinul și colaborarea reporterului/corespondent din cadrul Radio Chișinău, s-ar înscrie în lista de acțiuni care se organizează la nivel național și internațional cu ocazia marcării Centenarului Unirii. Colaborarea cu Radio România Chișinău, partener în acest proiect încă din anul 2017, va face posibilă punerea în legătură cu oameni de cultură și experți din Republica Moldova, recunoscuți pe ambele maluri ale Prutului. 

O atenție deosebită se va acorda Colecțiilor speciale și Fondului Documentar „G.T. Kirileanu”, asigurării managementul patrimoniului cultural mobil din biblioteca județeană – în speță, Fondului Documentar Kirileanu (realizarea evidenței bunurilor pe baza Normelor de clasare a bunurilor culturale comune, stabilirea regimului juridic a bunurilor culturale cu valoare excepțională ce fac parte din Patrimoniul Cultural Național – tezaur sau fond).

Și pentru că dimensiunea activității unei organizații este influențată în mod direct de calitatea resurselor umane, a managementului instituțional, bazate pe strategii, politici publice, indicatori de performanță, se are în vedere susținerea permanentă a procesului e formare continuă a resurselor umane pe diferite arii de interes: SCIM. UNIMARC, Statistică de bibliotecă, Marketing, Achiziții publice, scriere de proiecte, Bazele Biblioteconomiei și științei informării, Leadership, Managementul voluntarilor, GDPR, Managementul resuselor umane, Carte veche etc.), atât prin formatorii Centrului de formare al bibliotecii județene, A.N.B.P.R., cât și prin intermediul altor furnizori acreditați de formare profesională.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate