Mafia și corupția desființează clase din școlile din Piatra-Neamț. Instituțiile statului închid ochii

41

Multe clase din școlile din Piatra-Neamț și comunele învecinate s-au desființat și multe se vor mai desființa. Mulți educatori și profesori vor fi nevoiți să își caute loc de muncă, deoarece în învățământul pietrean domnește corupția. Aceasta corupție este cunoscută și tolerată de Inspectoratul Școlar, trecută cu vederea de poliția nemțeană și nederanjată de alte instituții de forță ale statului. Această mafie este de asemenea imposibil de combătut de către alte instituții locale, cum ar fi primăria sau consiliul local, deoarece aceste instituții, deși dau banii la aceste școli, nu au competențe în zona educațională sau de înscriere a elevilor și nu pot face nimic. Din câte vedem noi, primăria face tot posibilul să creeze condiții bune și în școlile mai mici ca elevii din cartierele mărginașe să se înscrie la școlile care sunt arondați, dar degeaba dacă doar primăria își face treaba.

Mafia din învățământul nemțean a devenit foarte puternică, deoarece prestează servicii de plasament școlar în favoarea unor copii de politicieni, angajați ai instituțiilor de forță ale statului și foarte multe persoane influente. Să vă explicăm cu funcționează această mafie a plasamentului școlar care are la bază mita, trafic de influență și inevitabilul fals și uz de fals.

Fiecare școală din Piatra-Neamț are arondat un număr de copii. Dacă, conform recensământului, într-un an la o școală dintr-un cartier mărginaș sau dintr-o comună apropiată ar trebui să se înscrie elevi pentru 2 clase, abia se reușește adunarea copiilor pentru o singură clasă. Inevitabil se desființează o clasă pentru că nu sunt copii înscriși, iar educatorii trebuie să își caute de muncă.

În realitate, de fapt nu dispare niciun copil din cartier, ei sunt la aceleași adrese, arondați aceleiași școli. Aici intervine mafia din învățământ. Părinții cu dare de mână și cu posibilitatea de a asigura transportul zilnic al copilului merg la ”reprezentanții” unei școli de prestigiu din Piatra-Neamț unde de regulă li se ”explică” ce trebuie să facă pentru a ocoli legea ce spune că elevii trebuie să meargă la școala unde sunt arondați. Practic li se spune cum să facă mutația copilului în zona arondată școlii. De cele mai multe ori explicațiile primite de  la nivelul școlii sunt ”recompensate”, ”explicațiile” fiind și un fel de acord tacit legat de faptul că cineva știe că e ceva în neregulă, dar ajută părintele să pară ”în regulă”.

La următorul pas, părintele interesat să își ducă copilul la o școală mai bună decât cea la care este arondat începe o serie de demersuri ilegale pentru a simula cu acte că micuțul este luat în spațiu la vreo familie sau adresă din jurul școlii respective. Desigur că totul este fictiv. Vorbeam cu un coleg din presa constănțeană care spunea că au găsit acolo secretara unei școli care avea luați fictiv în spațiu 50 de copii într-un apartament de două camere.

Toată această mafie din școli este alimentată în continuu de banii multor părinți care pentru binele copilului înțeleg că e ”nevoie” să fie darnici cu școlile sau cu anumite cadre didactice pentru ca nimeni să nu se autosesizeze că elevul de fapt nu învață la școala la care ar trebui.

Fiind vorba de date cu caracter personal, nu am putut face verificări, cum ar putea și ar trebui să facă instituțiile specializate, dar gura lumii spune că dacă comparăm datele de la recensământ cu cele de la școli vom găsi școli cu de două ori mai mulți elevi decât câți copii au fost declarați în zona arondată și școli cu de două ori mai puțini copii decât ar trebui să fie.

Dacă acest sistem mafiot care concentrează în anumite școli anumiți profesori și elevi ar duce la dublarea numărului de olimpici sau la rezultate care să plaseze acele școli pe primele locuri în țară ai zice că e o concentrare ilegală de resurse care are totuși un rezultat notabil. Din păcate, singurul rezultat notabil este discriminarea copiilor și profesorilor din școlile mai puțin faimoase, desființarea claselor și poate a unor școli și producerea pe banda rulantă de elevi slab pregătiți, ca să nu mai spunem de creșterea alarmantă a abandonului școlar la unitățile de învățământ discriminate de sistemul mafiot.

Acest sistem mafiot bazat pe corupție nu este ceva ce am descoperit noi acum la ziarpiatraneamt.ro. Vorbim de o mafie despre care știe toată lumea pentru că funcționează la lumina zilei de ani buni și discriminează deopotrivă copii și cadre didactice. O mafie care există, dar care se pare că are prea mulți clienți importanți pentru a se putea face ceva.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
41 Comentarii
  1. Ovidiu Ariton spune

    Super de foarte puternica

  2. Stefan spune

    In principiu, dl. Iosub are dreptate.E suficient sa vizionati „salonul auto” ad-hoc de langa Scoala 3 la ora de inceput si la cea de final a orelor de curs ca sa intelegeti ce se intampla.Pe de alta parte, e vorba de un fenomen inceput cu multi ani in urma, poate chiar dinainte de 1989.E adevarat ca pe atunci erau cazuri izolate, in timp ce astazi fenomenul „migratiei scolare” e generalizat.Pentru „mamicile” preocupate de educatia micilor loaze, as spune ca daca s-au mutat pe la Ursuleti sau mai stiu eu unde in hangare pe post de case, trebuia sa-si asume mutarea copiilor la alte scoli.Arondarea elevilor pe scoli nu e o masura comunista, ci una corecta din punct de vedere social, pentru a nu se crea disparitati artificiale.Cine vrea sa-si tina odrasla in puf, nu are decat sa apeleze la scoli private.O alta prostie e infiintarea claselor de „generala” pe langa licee.Cine crede ca acolo se face performanta, se inseala!Nu e decat o metoda de salvare a catedrelor unor „elefanti” ai invatamantului .Eu am facut o scoala de cartier unde am avut profesori minunati si nu am avut nicio problema la admiterea (cu examen, pe atunci!) la cel mai bun liceu…

  3. Elena spune

    Exagerați cu sistemul mafiot!
    E normal să alegi la ce școală va fi copilul tău. Îți alegi medicul de familie, duhovnicul, spitalul, medicul specialist, etc….

    ADMIN: Legea spune altceva …ca nu alegi scoala ci duci copilul la școala unde este arondat sau daca vrei sa alegi atunci mergi in sistemul privat.

  4. Raluca Dosoftei spune

    V-ați gândit ca poate, un profesor de la o scoala mărginașă nu are de unde sa aibă rezultate județene pt ca cei mai buni copii au plecat la alte scoli, dar are performante mult mai mari deoarece a reușit sa ridice un copil de la 2 la 5 dau de la 5 la 8?

  5. Ramona Isac spune

    Domnule Iosub, va invit sa va dati copilul/nepotul pe la nu stiu ce școală din Garcina, sa vad ce rezultate aveți. In tara asta atât de coruptă, faptul că te gândești la binele copilului mi se pare esențial. Apropo, școala nu mai e de mult „gratuita”, ca și sănătatea. Si vorbiti cu ăștia de la stat sa aduca profesori competenti si la Sarcina. Atunci vom da copilul la Garcina. Chestia asta cu arondarea zonală e asa comunistă!!! Mie mi se pare stupefiant ca trebuie sa-ti cauti nu stiu ce domiciu pentru a-ti înscrie copilul la o scoala normală. Dacă ești din Piatra-Neamt nu ai voie la un spital de stat din alt oras???? Ati ramas in era comunista!!!

  6. Alan Allson spune

    Banii fac pamântu sa se învârtă !

  7. Mama spune

    Domnule Robert Iosub
    Sunteți într-o gravă eroare referitor la înscrierea copiilor la grădiniță respectiv, școală! Dacă doriți să informați corect comunitatea ar trebui să studiați metodologiile de înscriere a copiilor, care nu prevăd obligativitatea de a ține cont de domiciliul copiilor. Metodologiile au criterii generale clare date de minister și mai mult decât atât copiii sunt repartizați computerizat fără implicarea managementului școlii. Ceea ce spuneți dumneavoastră probabil se întâmpla cu mulți ani în urmă. Documentați-vă serios înainte de a împroșca cu neadevăruri școala nemțeană!

  8. enache Costel spune

    Unde o sa ne ducem copii care nu au fost inscrisi anul acesta? ‘Unde sa ne plangem? La ce institute de stat? ?

  9. Cercel Danut spune

    Păi ce să ne mai ascundem după deget, sunt in Piatra-Neamt şcoli de elită unde mai toți părinții care-si fac planuri pentru copii lor, forțează prin diferite metode inscrierea la aceste scoli.

  10. Dan spune

    Articol corect. Totul incepe de la clasa 0 sau 1 unde parintii sunt în stare de orice ca sa-si vadă copilul la o scoală de prestigiu gen Nr. 3, acest lucru asigurandu-i pe ei că odraslele vor avea parte de cei mai buni profesor,i o educație corespunzatoare, şi siguranța că în viitor , copilul ajunge la un liceu de elita gen Hogaş , Rares , Informatică.

  11. Roby_ss spune

    Daca ar fi sa ne luam dupa ideea articolului, ar trebui sa ne multumim cu strazile din Romania, cu birocratia si coruptia din administratia centrala, cu conditiile din spitalele de stat, CA TOATE SUNT SUPORTATE DIN BANI PUBLICI. Nu este adevarat. Poate ar fi mai bine sa va indreptati atentia asupra adevaratelor motive pentru care anumite scoli raman fara elevi: LIPSA DE PERFORMANTA a conducerii si a cadrelor didactice din acele scoli. Uitati-va cu mai multa atentie la rezultatele elevilor la concursurile judetene, si veti constata ca Scolile cele mai solicitate de parinti sunt cele care obtin rezultatele cele mai bune. Din contra, eu sunt de parare ca tocmai aceasta suprasolicitare din partea parintilor a anumitor scoli este MASURA REZULTATELOR ACELOR SCOLI. Bravo lor. Poate exemplul lor ar trebui urmat si de celelalte scoli. Poate ca din ce in ce mai multe scoli ar trebui sa puna ELEVUL IN FRUNTEA PRIORITATII ȘCOLII, si nu interesele cadrelor didactice, a scolii, si cele de partid – posturi de directori si de profesori titulari acordate pe criterii politice.

    1. Marius M spune

      Da,într-adevăr asa este, sunt școli bune cele care sunt mai solicitate,dar nu despre asta era vorba in acest articol, ci despre faptul că acesti parinti se fac partasi la niste lucruri ilegale.
      De aici urmează alte două discuții care ar putea avea loc într-adevăr într-o societate normală ;
      1…Părinții nu au dreptul si nici pregatirea necesara pentru a face evaluarea unor cadre didactice/ scoli
      2…Scolile care nu au performanțe sa fie evaluate de cei abilități sa faca asta, si sa fie luate măsurile corespunzatoare…..reducere cadre/ desființare.
      Astfel s-ar termina cu aceste aranjamente in stil mafiot!

      1. cristina spune

        Parintii ” nu au dreptul si nici pregatirea necesara ” sa evalueze o scoala ??!!! Ce pregatire iti trebuie ca sa vezi ca de la scoala ” x” majoritatea absolventilor au luat la evaluarea nationala note peste 7, iar la scoala y sunt doar 1 – 2, restul au medii sub 5 ? Pentru tine , ca parinte , nu e suficient de relevant ca scoala x isi pregateste temeinic elevii ( cu tot ce inseamna asta !) iar la scoala y, ceva nu e in regula ? Si nu e vorba de bani ai parintilor( pentru meditatii) ci , mai ales de implicarea/pregatirea cadrelor didactice. Cit priveste ” evaluarea scolilor de cei abilitati ” aici e cu adevarat mafie ! Cei ce evalueaza sunt cadre didactice si , in cazul unei desfiintari, ramin fara post colegii lor , si cum ” corb la corb nu-si scoate ochii……”

  12. Aloma Barbieru spune

    Oare rezultatele scolare nu conteaza ? Poate nu renumele scolii ar conta in alegerea parintilor ci cunostintele acumulate de copil.

  13. Chivutza Ralu spune

    Nu fura nimeni nimic. Parintii catalogheaza anumite scoli din oras ca fiind „scoli de elita” si isi fac si mutatie de domiciliu sa poata sa.si inscrie copiii la scolile elitiste… De aceea scolile de cartier pierd copii, fiindca nu copilul alege, desi asa ar trebui, ci parintii, care cred ca scolile din centru scot genii pe banda rulanta, iar prin scolile de la periferie se perinda o clasa inferioara social si intelectual.

    1. Mada Andriescu spune

      este vorba si de colectivul pe care il intalnesti la o scoala de la periferie, de gradul de pregatire al cadrelor didactice, de infrastructura etc. Cum ar putea un copil sa spuna la ce scoala vrea sa mearga? Pana la o varsta este de datoria parintelui sa-i arate drumul in viata, apoi liceul si-l alege singur

    2. Chivutza Ralu spune

      Nu toate cadrele didactice de la scolile elitiste sunt super pregatite, stiu cazuri… Plus ca un copil daca este inteligent si vrea sa invete, invata in orice scoala sub supravegherea si indrumarea oricarui cadru didactic si implicarea parintilor in activitati extrascolare. Si da, cred ca un copil poate sa aleaga scoala unde vrea sa mearga, daca parintele l.ar intreba: „Ai vrea sa mergi la scoala mai aproape de casa , unde merg si colegii tai de gradinita/prietenii tai, etc. sau la o scoala unde va trebui sa.ti faci prieteni noi, unde trebuie sa te trezesti cu o ora mai devreme, sa traversam orasul sa ajungem, etc?”. Chiar daca noi credem ca nu au capacitate de a intelege, copiii nostri inteleg chiar mai multe decat arata si implicandu.i in deciziile luate care ii implica direct si pe ei, ii stimulam in sensul bun al cursului vietii lor. Dar nu vreau sa creez vreo disputa, spun doar ca eate trendul de a merge la scolile din centrul orasului, neglijand cumva scolile din vecinatatea blocurilor noastre, nedand sansa cadrelor didactice de acolo sa arate ce stiu si ce pot face din copiii nostri, catalogandu.le doar dupa numarul scolii in care predau.

    3. Mada Andriescu spune

      Chivutza Ralu la urma urmei toate scolile au numar de locuri limitate, nu pot merge toti copiii la 2-3 scoli din oras. Eu zic ca se stie „in targ” care sunt rezultatele profesorilor buni cat si a celor mai putin pregatiti sau cu alte interese. Este clar ca vrei sa iti vezi copilul scolit de un profesor cu rezultate mai ales la scoala generala unde se pun bazele culturii generale. Nu vine profesorul acasa cu mitraliera sa ia copiii asa ca nu vad o mafie sau cum o mai numeste articolul de mai sus.

    4. Vicu Vicu spune

      Nu ati inteles jocul mafiei din invatamant. Pe asta se si bazeaza.

  14. Crina spune

    Aveti perfecta dreptate, a se vedea Scoala nr. 3, acolo asa se intampla, se muta anterior inscrierii copiilor la scoala cu domiciliu in zona respectiva zeci de parinti, iar daca efectiv locuiesti de ani buni in zona respectiva nu ai nicio sansa. Ati putea deschide o ancheta pe tema asta, aveti ce investiga

  15. Florentina Sfetcu spune

    Adevărat! !!

  16. marius spune

    Mi se pare ca exagerati cu sistemul mafiot. Intelegeti ca parintii merg dupa anumite cadre didactice pe care le considera potrivite pt copiii lor. Este si normal atunci cand te preocupa viitorul lor. Sistemul este stupid atunci cand te forteaza sa ti duci copilul acolo unde esti arondat cu domiciliul. Ati fi de acord sa fiti obligat sa va cumparati paine de la alimentara de langa blocul dv desi va place painea de la alt magazin ceva mai departe? Este alegerea fiecarei persoane că de aceea este democratie. Blamati niste scoli dar eu le as felicita pt ca au politica de a aduce profesori buni, investesc in conditii bune de lucru, au rezultate. As fi curios de optiunile pe care le ati avea pt copilul dv daca ati locui intr o zona mai indepartata de oras. Daca statul ar spune ca toti trebuie sa ne luam logan ati fi deacord sau ati ocoli legea?

    ADMIN: Vorbim de invatamantul de stat … unde copilul de la Garcina nu trebuie sa fie discriminat fata de cel din oraș. Vrei conditii mai bune, du copilul la privat, caci daca il duci la o scoala mai buna de stat acolo banii vin din taxele si impozitele platite de toti parintii si de cei amarati, nu doar de tine. Pe banii tai faci ce vrei, pe banii comunitatii, respecta regulile comunitatii …..nu iti favoriza copilul pe banii comunitatii … fa asta pe banii tai…..

    1. Didu spune

      Foarte bine explicat..felicitari

    2. Corfu Carolina spune

      Felicitari d-le Iosub asa este replica este fenomenala

    3. marius spune

      Nu stiu in ce masura cunoasteti modalitatea de finantare. Consiliul local hotaraste finantarea pt o scoala deci nu mafia isj da banii la scoala Garcina ci consiliul local asa ca nu vad discriminarea elevului de la Garcina. Despre notorietatea profesorilor nu prea avem ce discuta , este optiunea lor daca îsi doresc sa predea la Garcina sau nu ( alegere democrata si libera) deci unde este mafia. Puteti invoca doar gainariile unei secretare care ia in locatie niste persoane dar ce treaba are isj?( am ajuns avocatul diavolului). O persoana din Garcina face cumparaturi in marketuri din Piatra Neamt deci parte din TVA platit de ea merge la invatamant in PN asadar are dreptul sa solicite ” pe banii ei” acces la scolile din PN. Rationamentul dv ca jurnalist este destul de superficial si vrea neaparat sa aiba dreptate. Se vorbeste de furt al elevilor. Nu pune nimeni sacul in cap nimanui si nu il rapeste. Unele scoli au o oferta mai buna iar beneficiarii se indreapta sau nu spre ea. Este normal restul sunt frustrari. Cate persoane isi pun copiii sa urmeze Col Rares doar pt ca ei au fost elevi acolo dar este optiunea lor si o respect ba chiar as face acelasi lucru in situatia lor. Ati abordat un subiect vechi, il tratati intr un singur sens(lumea sa va dea dreptate) si blamati o institutie pt o procedura care nu i apartine si cel mai rau invrajbiti lumea cu posibilitati ceva mai modeste contra celor care îsi calca unele principii morale cand e vb sa aleaga pt proprii copii. Daca e sa porniti o ancheta jurnalisrica sa urmariti si vip urile politice pe care le menajati in ziar pe unde si au scolit copiii si daca aveau dreptul( ca banuiesc faptul ca vila lor nu era in oras) apoi ridicati piatra de jos .

      1. Pavel Vasile spune

        Bravo …

    4. Adrian spune

      Draga admin, intr-o comunitate care nu-i pasa de noi corupta de la cel mai mare nivel in jos nu imi ramane decat varianta de a ma gandi doar la mine si la familia mea, cea mai buna scoala, mancare, etc spun asta dupa ce am adus doi copii nascuti in strainatate acasa cu zece ani in urma si am avut mari probleme cu invatatori mediocri din suburbii, pierdeau foarte mult nivel, i-am mutat acum sunt la informatica clasa a saptea si a unsprezecea. Sunt putini oameni drepti si corecti la noi si pe care i-am gasit ii tin aproape.Respect

    5. cristina spune

      Nu este ” favoratizat” nici un copil pe banii comunitatii! Dvs. probabil nu sunteti parinte de copil scolar ptr. ca atunci ati intelege ca un parinte ,functie de ce isi doreste ptr.copilul sau,face tot posibilul ca acesta sa mearga la o scoala buna.E adevarat , ca daca nu iti doresti performanta -liceu bun ptr. a-i asigura intrarea la facultate – il dai la cea mai apropiata scoala,face un liceu tehnologic si poate deveni un bun meserias.Nu e „favorizare pe banii comunitatii” ;e doar ce iti doresti( si ce poate ! )pentru copilul tau !Stiu ca la „scolile de elita” din tirg sunt si copii din familii nevoiase(chiar sarace)care nu stau in proximitate,dar parintii, indrumati de cadrele didactice din scoala initiala si-au adus copii la „scoala de elita” tocmai ptr.a li se asigura acestora o pregatire superioara,( copiii fiind f. buni , iar parintii neavind bani ptr. pregatirea suplimentara!) !

  17. Nae Tocilaru' spune

    Felicitari pentru curajul de a spune adevarul!
    Asa este! O mafie generalizata si intretinuta de xxxxxx si xxxxxx……. a se vedea cum au „promovat” unii directori de scoli concursul de ocupare a a cestor functii, cum se fac transferurile la licee, cum se inscriu elevii in gradinite si clasa pregatitoare…….., cum se ocupa catedrele in scolile din judet…. si… exemplele pot continua. Ce relatii de cumetrie are cu unii directori de scoli care executa orbeste orice dicteaza el…..

  18. Ioana Ontanu spune

    Ce e așa o mare mirare??? Dacă ar fi peste tot cadre didactice cât de cât rezonabile, părinții nu ar mai fi nevoiți să facă acest lucru

    1. Ioana Ontanu spune

      Parintii au mers la aia buni

    2. Vicu Vicu spune

      E doar senzatia lor.

  19. Vicu Vicu spune

    Usor usor..poate se mai spune cate ceva. Poate se spune si cate un nume. Acele licee de prestigiu distrug scolile generale ” furandu le” copii.

    1. Florentina Sfetcu spune

      Aici nu e vorba de licee…Aici e vorba de clasa0 și de ciclul primar. De aici începe dezastrul…clase cu 34 elevi , obligativitate la fondul scolii , cadoul doamnei , samd

      1. Daniel V. spune

        Fondul scolii NU mai exista de cativa ani. Si nu doar teoretic!

        1. XX spune

          Dormi in banca de spui ca nu mai exista fondul clasei,plus in fiecare an trebuie schimbat cite ceva:perdele,banci,dulapurietc.Scoala e gratuita doar pentru elevi nu si pentru parinti

    2. Vicu Vicu spune

      Ba de licee e vorba. Ele iau copii de 5- 8 scolilor de cartier. Se vede dna Florentina Sfetcu ca nu cunoasteti problema. Pe habarnisti se bazeaza aceasta mafie ca ei oricum nu zic nimic. E ca situatia cu Pinalti, orasul nu are locuri de munca , e indatorat dar habarnistii il votau al treilea mandat.

      1. Mada spune

        liceele au o singura clasa de fiecare ( una de a 5a, una de a 6a samd) cum ar putea sa fure toti copiii unei scoli generale cu 3-4 clase de fiecare. Daca as avea un copil de generala tot la liceu as vrea sa faca, plus ca acolo intrii cu examen la mai multe obiecte!

    3. Florentina Sfetcu spune

      Credeti-ma că știu foarte bine!!! Sunt părinte de copil clasa a 5 a și profesor. Copilul meu a mers la o școală …pentru că este școală de cartier și a avut 32 , 33 de colegi din: Dărmănești, Alexandru cel Bun , Bisericani etc. Am ales să mergem la un liceu din clasa a 5 a pentru că şi -a dorit copilul și pentru a scăpa de sistemulPC R din scoala -dacă înțelegeți ce spun

    4. Vicu Vicu spune

      Dvs. ati spus ca nu e vb. de licee si acum spuneti ca a mers la un liceu. Deci va contraziceti. La liceul ala nu ati specificat cu cati elevi e formata clasa. Eu am ales sa las copilul meu la scoala de cartier. Dumneavoastra ati ales sa mergeti pe facilitatile create de mafia din invatamant care si a impartit clase la licee in detrimentul scolilor de cartier. Din experienta mea care lucrez si cu elevi de la aceste clase formate pe langa licee, copii de acolo au de pierdut. E alegerea dvs. Bafta!

    5. Ramona Daciana spune

      Maine, poimâine vor merge ” la liceu ” din clasa 0…doar pt profit, pardon…performanta🤔🤔

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate