LILIAC, un spectacol inedit la Teatrul Tineretului

0

Luni, 16 mai, elevii de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”, coordonați de prof. Alina Baluş, au prezentat în Sala mare a Teatrului Tineretului spectacolul intitulat LILIAC.

Acest spectacol face parte din acțiunile demarate în cadrul a proiectului ERASMUS + (finanțat de Comisia europeană) «Să schimbăm imaginea liliecilor și să acționăm pentru protejarea lor!», inițiat în urmă cu 2 ani de prof. Alina Baluş.

Derulat în parteneriat cu Istanbulluoğlu Sosyal Bilimler Lisesi din Balikesir, Turcia şi cu Lycée d’Enseignement Général Technologique Agricole din Rethel, Franţa – ultima instituţie, în calitate de iniţiatoare a acţiunilor ERAMUS+, proiectul a avut ca obiectiv principal valorizarea aspectelor mai puţin cunoscute ale mediului înconjurător şi sensibilizarea cu privire la importanţa liliecilor, în cadrul ciclului natural. În urma deplasărilor în Franța și Turcia, elevii de la „Gheorghe Cartianu„ au desfăşurat ateliere de lucru şi activităţi de învăţare, în scopul montării unui spectacol inspirat de unicul mamifer zburător: liliacul.

Astfel, lucrurile învățate și experiența acumulată s-au concretizat, în final, într-o minunată piesă de teatru.

Spectacolul jucat pe scândura Teatrului Tineretului este o adaptare după un scenariu de Fabrice Melquiot, numit Albatros și este în esență o poveste despre viață, despre iubire și despre moarte.

Plecând de la această idee, prof. Alina Baluș, alături de Lavinia Macsim, Andreea Marariu, Ion Ivu, Corina Armanu, Valentina Coardă, Andrei Orza, Denisa Modoranu, Georgiana Corduneanu-Constantin, Rareș Iacob, Iustin Codreanu și Alin Ciobanu(regia tehnică) au completat-o, au valorificat-o și au pus-o în slujba temei principale a proiectului: liliecii.

Un alt aspect inedit întâlnit în acest spectacol oferit de elevii talentați ai „Colegiului Gheorghe Cartianu” au fost elementele de acrobație învățate, în periplul lor internațional, de la artiştii de renume, Sibille Planques şi André Mandarino.

„Acest proiect european ne-a oferit oportunitatea de a ne apropia de lilieci într-un mod extraordinar. E un proiect francofon, dar limba franceză ne-a servit doar la început, ca să arătăm partenerilor noștri ceea ce putem face în domeniul teatrului. Astăzi, suntem în fața dumneavoastră, cu un spectacol de teatru, în care am strecurăm și elemente de acrobație aeriană. Am adus în fața dumneavoastră tot ceea ce am învățat în Franța, Turcia și România. Este un spectacol unic, până acum în teatrul amator nu s-a mai făcut așa ceva”, a declarat prof. Alina Baluș.

La sfârşit, aplauzele la scenă deschisă, chemările la rampă și felicitările publicului au venit ca o răsplată a muncii depuse de toți participanţii.

Piesa poate fi urmărită integral în materialul video atașat acestui articol.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate