Liceenii Colegiului Național ”C. Hogaș” Piatra-Neamţ, antrenați într-o aventură cu tematică ecvestră de proporții internaționale

0

erasmusÎn luna septembrie 2016, pe lista proiectelor europene de parteneriat strategic ERASMUS + finanțate de Comisia europeană aprobate în școlile din județul Neamț apărea un singur proiect francofon, propus de Colegiul Național «CALISTRAT HOGAȘ» și coordonat de doamna prof. Alina Baluș. Ne-a atras atenția, pe lângă unicitatea sa, titlul extrem de generos –  «Appréhender le patrimoine culturel immatériel attaché aux différentes utilisations du cheval, le sauvegarder, le respecter et sensibiliser aux niveaux local, national et européen» (Conștientizarea importanței patrimoniului cultural imaterial al diferitelor funcții ale calului, conservarea sa și sensibilizarea comunității locale, naționale și europene)  – , dar și clasarea proiectului în categoria «Cooperarea în materie de inovare și schimburi de bună practică». Am contactat-o atunci pe coordonatoarea proiectului care ne-a promis că ne va da toate detaliile atunci când proiectul va fi prins viață, pentru ca experiența trăită de liceenii de la CNCH să fie cu mult mai grăitoare. Iată că ziua dezvăluirilor a sosit!

Proiectul câștigat de Colegiul Național «CALISTRAT HOGAȘ» va avea o durată de doi ani (2016-2018) și reunește trei instituții școlare partenere, alături de liceul nemțean figurând : EPLEFPA (Etablissement Public Local d’Enseignement et de Formation Professionnelle Agricole) de Rethel – FRANȚA și IES «ÁLVAR NÚÑEZ» Jerez de la Frontera (Andalucía) – SPANIA.  Tematica propusă, explorarea patrimoniului imaterial al imaginii calului, i-a mobilizat pe elevii participanți într-o acțiune preliminară comună, o documentare vastă în domeniile literaturii, istoriei, artei, etnografiei, mitologiei și religiei, statisticii și vieții cotidiene. Elevii români au beneficiat totodată de un atelier de fotografie ecvestră sub coordonarea unui specialist în domeniu, Doina Russu, produsele finale specifice liceului pietrean fiind o expoziție de fotografii tematice și  crearea unui spectacol de teatru pornind de la un scenariu propriu sau adaptat. Pentru moment, scenariul propus pentru o abordare francofonă menită să aducă un exemplu de bună practică în schimburile cu partenerii europeni este textul lui Matei Vișniec «Caii la fereastră», în sprijinul elevilor calistrați venind o regizoare din Franța, Christelle Derré, coordonatoarea unui atelier de antrenament teatral și lingvistic extrem de util pentru etapa următoare a proiectului.

În perioada 17-24 martie 2017, un grup de zece elevi și trei cadre didactice a fost prezent în liceul spaniol în vederea prezentării primelor demersuri întreprinse în cadrul fiecărei instituții și a demarării atelierelor de acrobație și coregrafie inspirate din itinerariile lor de documentare. Elementul inovativ este fără îndoială major, atunci când patrimoniul legat de tematica ecvestră se transformă în forme de arte ale spectacolului de teatru și circ. Doamna prof. Alina Baluș ne-a asigurat că este puțin probabilă prezența unor cai în reprezentația finală pentru care elevii români, francezi și spanioli s-au antrenat în Jerez de la Frontera, programată a avea loc în Franța în luna noiembrie. Din lista activităților desfășurate în liceul andaluz, în afara atelierelor coordonate de Sibille Planque și André Mandarino, artiști ai companiei artistice Les Escargots Ailés, Franța, putem aminti și vizitarea sitului arheologic Baleo Claudia, prilej de a descoperi importanța cailor încă din Antichitate, a fermei Yeguada de Cartuja (etalon al fermelor andaluze) și a Școlii Regale de Artă Ecvestră (gazda unor spectacole inedite de coregrafie cu cai).

La începutul lunii mai, participanții francezi și spanioli vor fi prezenți la Piatra-Neamț, prilej cu care sperăm să aflăm noutăți care să ne țină la curent cu un proiect care pare să înregistreze deja un succes notabil în rândul liceenilor de la Calistrat Hogaș, așa cum o demonstrează scurtele lor declarații despre lecția învățată din experiența de până acum:

«A fi atent la lucrurile din jur și a trăi plăcerea descoperirii lor »  (Teodora Parmac, X A)

«Să nu te lași păcălit de aparențe.»  (Ștefania Marian, IX C)

«Arta este jocul de care ne putem bucura când nu mai suntem copii.»  (Alexandra Pintilie, X C)

«Să treci peste obstacole și să înveți din greșeli cu zâmbetul pe buze.»  (Maria Romila, IX E)

«Fără efort, nu poți avea satisfacția reușitei.»  (Mădălina Caldare, XI B)

«Să descoperi ritmul vieții.»  (Andrei David,  XI F)

«Coregrafia stabilește relații.»  (Bogdan Gavriluș, XI F)

«Reușita nu depinde doar de efortul tău, ci și de cât crezi în ea.»  (Ecaterina Pascariu, X B)

«Totul este posibil.»  (Ingrid Blaj, X A)

«Nu există NU POT.» (Andreea Iacoboaia, X C)

Le urăm succes liceenilor calistrați și așteptăm povești la fel de optimiste din continuarea proiectului lor francofon!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate