Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
marți 25 septembrie 2018
 • :
 • :

La Piața Centrală trebuie reluată licitația pentru spațiile destinate comercializării cărnii

Matematică simplă:

Chirie spațiu vânzare carne piață medie – 5.000 lei/lună
Cheltuieli cu un numar minim de salariați – 5.000 lei/lună
Cheltuieli cu întreținerea(curent frigidere) – 1.000 lei/lună
Total cheltuieli minime _____________11.000 lei/lună

Adaos  mediu la kg de carne – 5 lei/kg

11.000 lei de împărțit la 5 lei = 2.200 Kg care pe lună trebuie să se vândă într-un astfel de stațiu comercial doar ca să acopere cheltuielile. Deci având 27 de spații ori 2,2 tone de spațiu, în zona de carne din piață ar trebui să se vândă lunar, legal, doar pentru acoperirea cheltuielilor  aproximativ 60 tone de carne și preparate din carne.

Conform statisticilor, un român mănâncă în medie 4,5 kg de carne și preparate din carne pe lună. Deci doar pentru acoperirea cheltuielilor de la standurile de carne din piața centrală peste 10.000 de pietreni ar trebui să cumpere carne doar de la piața centrală.

Un spațiu comercial pentru carne în piața centrală va fi platit în medie cu 295 lei pe metru pătrat adică aproximativ 65 euro pe metru pătrat pe lună. La 10 metri de piață, la Mall Forum Center, o clădire care aparține tot primăriei prețul este de 3 euro/metru pătrat. Chiar și la noul și minunatul Mall din Piatra-Neamț prețul pe metru pătrat e mai mic decât la zona de carne din piața centrală.

În opinia noastră, doar din vânzari legale, la prețuri moderate cum sunt cele dintr-o piață agroalimentară, fără evaziune fiscală, nu se poate face profit dintr-un spațiu pe care dai chirie peste 50 euro pe metru pătrat pe lună. Ceva nu miroase deloc bine aici.
Nu credeam că există la Piatra-Neamț o afacere LEGALĂ atât de pofitabilă încăt să îți permiți să închiriezi pentru asta un spațiu cu 60-70 euro/metru pătrat.

Indiferent de dezbaterile care pot avea loc pe baza calculelor de mai sus, din respect pentru banii pietrenilor considerăm că licitația ar trebui reluată și puse și condiții de natură comercială.

Chiriile aberant de mari licitate în zona de carne sunt din banii care vor fi scoși exclusiv din buzunarele cumpăratorilor de la piață prin practicarea de adaosuri comerciale consistente sau prin evaziune fiscală. Nu vin patronii de acasă cu banii pentru chirie. Ei vor fi 100% din buzunarele pietrenilor.

Iosub Robert
10 comentarii la “La Piața Centrală trebuie reluată licitația pentru spațiile destinate comercializării cărnii

 1. Ciprian Taune

  Puteați simplifica tot acest calcul, concretizând că trebuie să vândă 70 kg pe zi.
  Nu uitați că vine decembrie și poți vinde și 300 kg pe zi.
  Ei au licitat în urma unei experiențe de peste cinci ani în vânzare, iar cele mai mari sume au fost ale TACE, nu?

  Raspunde
 2. RELU

  NU e Fraier cel de CERE ci cel de Ofera ! Exclusiv din Banutii cumparatorilor > pietrenilor Asta daca se incumeta sa cumpere DESI Carne proaspata si chiar si mai calitativa se poate lua si din alte parti , Nu neaparat Supermarket , sunt si magazine ale unor FIRME care produc , comercializeaza produse , preparate din carne si alte produse .Ori la banii ceruti ptr chirie , se pot reorienta si catre alte locatii , spatii din alte zone , piete chiar , Oricum in timpul cat piata a fost inchisa , unii s au reorientat catre alte locatii , unde nu sta carnea prin ligheane , tavi deasupra vitrinelor , unde unul tuseste , altu are gaze , unul , alta se cearta , scuipa pe produsul expus , Sa intamplat chiar la piata mare , asa ca unii au fost convinsi dealtfel de mod de vanzare cumparare .

  Raspunde
 3. xx

  Avind in vedere ca spatiile s-au dat la licitatie,ei singuri si-au marit chiria,stiind sigur ce cistiguri reale au de acolo.Licitatia este si in sus si in jos,se spune ca au fost si vreo 2 „iepurasi” bagati printre ei sa ridice pretul.Ce sa vinda Agricola Bacau in piata centrala cind la magazinele lor proprii,vreo 3 in oras nu au carne si vind doar conserve si alta produse agroindustriale.Daca vor ridica preturile vor sta si se vor uita la carne cum se strica in galantar,noi cumparatorii avem si alte variante.Ma intreb de multe ori unde ar fi fost preturile daca nu aveam supermarcheturile.Vrem sa cumparam produse rominesti dar nu la orice pret sau de orice calitate

  Raspunde
 4. Leone Eduard

  Odată ce își permit să liciteze aceste sume înseamnă că fac bani……ei știu mai bine dacă pot da banii ăstea și odată ce au fost de acord cu aceste sume știu ei ce știu…. dacă o să mărească prețul la carne o să mergem unde prețul cărnii este mai ieftin nu e obligatoriu să cumpărăm din piața….cât despre carnea de la așa zisii producători de la Târgu Neamț care este transportată în condiții insalubre mai bine devenim toti vegetarieni

  Raspunde
 5. Gabriel Marius

  Sa meargă cineva sa faca reclamații la oficiul concurentei. Doar ei pot sa isi dea cu parerea daca preturile la chirii sunt corecte.
  Sa se faca reclamație si la ANAF .Doar ei pot controla si verifica.cate contracte sunt inregistrate si unde ajung bani.
  Sau daca nu sa ii lansam sa ne fure in continuare

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *