Iubitorii de tradiție și autentic sunt așteptați la Festivalul de artă populară „Lada cu Zestre”

0

Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului de artă populară „Lada cu Zestre” a avut deschiderea oficială astăzi, 25 mai, în Parcul Tineretului din Piatra-Neamț.

Organizatorii manifestării sunt Consiliul Judeţean Neamţ, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Piatra Neamţ, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, cu sprijinul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ, Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova, Asociaţiei Meşterilor Populari din Ţinutul Neamţ şi al Fundaţiei Cultural Ştiinţifice „Constantin Matasă”. 

În acest an, peste 80 de meșteșugari din diverse colțuri ale țării și din Republica Moldova au venit cu cele mai de preț lucrări. Astfel, publicul are ocazia, timp de trei zile, să admire piese reprezentative de port popular, textile de interior, ceramică, împletituri, ouă încondeiate, măşti, podoabe, icoane, jucării și obiecte din lemn.

Pe lângă târgul meșterilor populari vor mai avea loc lansări de carte, conferinţe, expoziţii cu temă etnografică, dar și un simpozion științific. De asemenea, tot în cadrul Festivalului de Artă Populară „Lada cu zeste” se va desfăşura și Adunarea generală a Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova.

Și în acest an, publicul și organizatorii au fost întâmpinați de cuvântarea plină de patos rostită de Floarea Cosmi, meşter popular din Bistrița-Năsăud.

Tema celei de-a XIII-a ediții a Festivalului de artă populară „Lada cu Zestre” este „Patrimoniul etnografic românesc”.

„De la an la an, din ce în ce mai mulți meșteri populari participă la Festivalul „Lada cu Zestre”, iar din dorința de a reconstitui satul tradițional, fiecare ediție în parte a avut o temă specifică. Au fost elogiate arta lutului, civilizația lemnului, copilăria la țară. De fiecare dată ni s-a reconfirmat faptul că tradițiile, obiceiurile populare, sunt comori inestimabile, care dau identitate unui popor și îl fac în același timp statornic, unic și nemuritor. Suntem în an Centenar, iar tema acestei ediții este „Patrimoniul etnografic românesc”, care ne va fi prezentat prin intermediul expoziției de artă populară, dar și printr-un simpozion științific, care reunește specialiști de marcă, etnografi, etnologi din întreaga țară.”, a precizat Dr. Mihaela-Cristina Verzea, director adjunct al Complexului Muzeal Neamț.

La deschiderea festivalului a fost prezent și președintele Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova, etnograful Marcel Lutic.

„Meșterii populari vor să vină la Piatra-Neamț și cred că e o mândrie pentru dumneavoastră. Iată, în 13 ani, acest târg, apoi festival, a crescut extraordinar. Festivalul de la Piatra-Neamț a reușit să devanseze manifestări cu mai multă tradiție, iar acest lucru se datorează unei colaborări excepționale între muzeu, ca instituție de specialitate și instituțiile administrative. Mă bucur tare mult că acești oameni reușesc să înțeleagă importanța păstrării identității prin meșteșugul popular.”, a declarat etnograful Marcel Lutic.

Cuvinte pline de emoție a rostit și doamna Florentina Buzenschi, muzeograf la Muzeul de Etnografie din Piatra-Neamț, cea care an de an transpune în realitate ceea ce magistral a exprimat Lucian Blaga în discursul său de primire în Academia Română – „Elogiul satului românesc”, faptul că veșnicia s-a născut la sat.

„Mă copleșiți. Eu sunt doar organizatorul. N-aș putea să fac nimic fără dumneavoastră, fără meșterii populari care demonstrează că tradiția va exista. Nu sunt cuvinte mari, dar fără cei care se implică în fiecare an nu s-ar putea face nimic. Este o implicare totală.”,  a menționat muzeograful Florentina Buzenschi.

De asemenea, tot în cursul zilei de astăzi, iubitorii de tradiție și folclor au putut urmări și un spectacol susținut de  ansamblurile „Dor Vânătorean“ și „Floare de Colț”, aflate sub îndrumarea Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“

  • Sâmbătă, 26 mai, ora 14:00, vor fi desemnați câștigătorii premiilor pentru creaţie în arta populară şi  pentru promovarea artei populare, acordate de CJ Neamţ,  dar şi cel al premiului „Neculai Popa“, iniţiat de Complexul Muzeal Judeţean Neamţ în memoria renumitului creator popular de la Târpeşti.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate