Ionel Luca, omul care descântă sufletul lemnului

1

Intarsia reprezintă o ornamentație plană ce constă în încrustarea în lemn a unor bucăți fie de lemn de altă culoare sau fildeș, os, alama, baga. etc.
Această artă a fost cunoscută încă din antichitate ca o tehnică de decorare a obiectelor înconjurătoare, dar și o formă deosebită de exprimare în artă.

Unul dintre puținii oameni care a reușit să exprime idei artistice prin intermediul acestui meşteșug aparte este din Piatra-Neamț,  se numește Ionel Luca și este un artist care, folosind o tehnică specială, face adevărate capodopere.

Despre această pasiune care i s-a imprimat pe suflet ne-a vorbit chiar Ionel Luca, singura persoană din țară care lucrează intarsie-mozaic.

„Această tehnică se numește intarsia, însă eu am reușit să o dezvolt, iar ceea ce lucrez eu acum se numește intarsie-mozaic. Este o metodă pe care nimeni nu o mai folosește. Intarsia clasică este lucrată la traforaj, fiind de fapt o tehnică de decorare a mobilei”, a precizat pentru început Ionel Luca.

Ionel Luca s-a născut la Iaşi, în comuna Aroneanu, iar pasiunea și dragostea pentru lemn le-a descoperit și cultivat de mic copil, la Iași, la Clubul de Aeromodele de la Casa Pionerului (acum Palatul Copiilor).

„Acolo lucram aeromodele, mi-au plăcut că erau cu baghete de lemne subţiri. Totodată, lucram şi cu lemn de balsa şi abanos, erau cele mai bune materiale pe care le foloseam în construcţia de aeromodele. În clasa a V-a, am fost primul care a ridicat un aeromodel, pe terenul de fotbal, care se inaugura atunci în Aroneanu.
Plăcându-mi atât de mult lemnul am ajuns la Școala de Tâmplari din Suceava, la clasa de sculptură. Acolo, la un atelier de intarsie, am văzut mai multe despre acest meşteşug şi pentru că am vrut să aprofundez tehnica rămâneam deseori peste program. Văzând că mă pricep, maistrul Gogineasă mi-a spus că meseria asta o să mă ducă departe.13-DSC_0468

După ce am terminat şcoala, m-am angajat la fabrica de mobilă din Iaşi, în 1969, însă după doi ani de zile mi-am dat seama că nu mă pot afirma, erau meseriaşi foarte vechi acolo. Soarta a făcut ca printr-un schimb de experienţă, în 1976, să ajung la Piatra-Neamţ, la Combinatul de prelucrarea lemnului, unde am şi rămas. Aici am avut posibilitatea să mă afirm, iar în timp am ajuns să fiu cel mai bun în acest domeniu.”, a mai  menţionat Ionel Luca.

Lucrările domnului Ionel Luca au fost foarte apreciate, iar mărturie stau zecile de diplome obținute la diferite concursuri de sculptură, intarsie și pirogravură.  Ajunsese așa de faimos încât membrii de partid i-au remarcat talentul și i-au propus să realizeze un portret al tovarășului Ceaușescu. Lucrarea a fost apreciată, astfel că Ionel Luca a ajuns să creeze pentru familia Ceaușescu tablouri care mai târziu s-au vândut cu mii de euro la diverse licitații.

„Eu fiind tâmplar eram mulțumit dacă mă bagă în seamă. Le-am spus că fac, dacă mă plătesc. Astfel am ajuns să fac prima lucrare, care îi înfățișa pe soții Ceaușescu în cerdacul casei de la Scornicești, iar banii pe care i-am primit atunci erau cam cât o jumătate de Dacie.”, a povestit Ionel Luca.
După acest tablou, meșterul Ionel Luca a mai primit comenzi pentru încă patru lucrări. 

„Lucram greu atunci, la  lumina lămpii pentru că nu era curent.”, își amintește Ionel Luca.

11-DSC_0466

Dragostea pentru lemn nu l-a părăsit niciodată, nici după revoluție, când a plecat în străinătate, la muncă, pentru a asigura un viitor celor trei copii.
A lucrat mereu și constant, dând lemnului forme deosebite, iar acum apartamentul în care locuiește a devenit un adevărat muzeu în care se regăsesc sute de lucrări cu chipuri de țărani, icoane, peisaje, dar și nuduri.

În Piatra-Neamț, în 2003, la Complexul Expozițional, Ionel Luca și-a expus lucrările într-o expoziție personală. De asemenea, au existat inițiative pentru elaborarea unui manual în care să fie descrisă tehnica intarsie, însă ele nu au fost concretizate, rămânând la nivel de discuție.

Bolnav, meșterul, acum în vârstă de 65 de ani, își petrece tot timpul  în locuința sa, lucrând cu aceeași pasiune și migală, având însă un mic regret: ”Tinerii de astăzi nu mai sunt pasionați de astfel de lucruri, mi-aș dori să vină la mine copii pe care să îi pot învăța meserie.”

Troiță construită în 2010, îmbogățită cu lucrările meșterului Ionel Luca ( cartierul Mărăței).


Asolomii Ioana

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. luca garofita spune

    Dumnezeu să-l odihnească!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate