Învățătoare cu TBC la o școală din Neamț. Părinții sunt disperați

3

Părinții din comuna nemțeană Grințieș sunt disperați, deoarece una dintre învățătoarele de la școala din localitate are TBC. Se pare că afecțiunea e de mai mult timp și lor nu li s-a spus nimic. Au aflat de această problemă abia când învățătoarea a fost răpusă de boală și a căzut din picioare, fiind necesară internarea acesteia.
Deși situația este destul de gravă, respectivul cadru didactic având în grijă o clasă de copii, părinții se plâng că nimeni nu a venit să le ia analize copiilor să vadă dacă este cineva în pericol, nimeni nu a dezinfectat nimic, ba chiar li s-a sugerat să nu mai spună de acest incident, deoarece e mai bine să nu se afle.
Iata că acum s-a aflat și solicităm public celor responsabili de sănătatea acestor copii, în special DSP, să ia măsuri urgente, măsuri pe care să le comunice public în cel mai scurt timp.

COMUNICAT DSP NEAMȚ:

Vă prezentăm mai jos, succesiunea evenimentelor în cazul învăţătoarei de la şcoala “ Constantin Panţîru ” din localitatea Grinţieş, depistată cu tuberculoză cu BK+:

-În cursul zilei de 26.06.2017 învăţătoarea se prezintă la medicul de familie la care este înscrisă şi primeşte un bilet de trimitere către Spitalul de Pneumoftiziologie de la Bisericani.

-În cursul zilei de 28.06.2017 se prezintă la consultaţie la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani şi este internată cu diagnosticul de Observaţie TBC Pulmonar.

-În ziua de 29.06.2017 se recoltează spută pentru examenul BK, rezultatul primit pe 30.06.2017 indicănd BK +.

-În ziua de 03.07.2017 se trimite fişa bolnavei către Dispensarul TBC din Ambulatorul Spitalului Judeţean de Urgenţă P. Neamţ, pentru efectuarea anchetei epidemiologice şi depistarea tuturor contacţilor, în vederea efectuării de investigaţii conform normelor în vigoare.

-În ziua de 04.07.2017 este informat Serviciul de supraveghere din cadrul DSP Neamţ, care în dimineaţa zilei de 06.07.2017 trimite o echipă pentru realizarea dezinfecţiei la domiciliul bolnavei. Se dezinfectează locuinţa şi anexele acesteia, din localitatea Poiana Teiului.

-Începând cu ziua de 03.07.2017 Dispensarul TBC ia legătura telefonic cu directorul şcolii respective, cu medicul de familie din comuna Grinţieş (la care sunt înscrise majoritatea persoanelor contacte), pentru a explica personalului angajat al şcolii, dar şi părinţilor copiilor din clasa la care a predat învăţătoarea, necesitatea prezentării pentru investigaţii la P. Neamţ.

-În ziua de 07.07.2017 toţi adulţii contacţi se prezintă la Dispensarul TBC din Ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ, pentru examenul radiologic.

-În ziua de 07.07.2017 personalul din DSP Neamţ, ia legătura telefonic şi cu primarul comunei Grinţieş, pentru a-i adresa rugămintea de a pune la dispoziţia oamenilor din comună a microbuzului şcolar, pentru a putea fi aduşi la P. Neamţ copiii din clasa învăţătoarei, în vederea testării PPD şi a examenului Rx.

-În ziua de 10.07.2017, conform programării efectuate, sunt aduşi şi examinaţi restul de copii (3 din ei au fost testaţi mai rapid la Dispensarul TBC de la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman).

Contrar celor apărute în mass-media DSP Neamţ poate da următoarele asigurări:

-Nu se iau „analize medicale” la copii contacţi în astfel de situaţii. Copii sunt testaţi PPD, sau investigaţi radiologic, funcţie de recomandarea medicului pneumoftiziolog.

-În primul rând, dezinfecţia trebuie făcută la domiciliul bolnavei, unde locuiesc şi contacţii familiali, inclusiv copilul de 6 luni al persoanei diagnosticate cu această boală; dezinfecţia din unitatea de învăţămănt va fi făcută ulterior, mai ales că elevii sunt acum în vacanţă.

-Nimeni din personalul medical din cadrul Dispensarului TBC sau din cadrul DSP Neamţ nu a făcut părinţilor sau cadrelor didactice vreo sugestie de acoperire a situaţiei apărute.

-Afecţiunea bolnavei a fost diagnosticată pe data de 30.06.2017, întârzierea în prezentarea la medic, fiind vina exclusivă a cadrului didactic.

-Succesiunea evenimentelor, demonstrează că DSP Neamţ şi-a îndeplinit (chiar mai mult decăt sunt specificate), sarcinile prevăzute în Ord. MS 377/2017 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2017 – 2018.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Anca Delia Topoliceanu spune

    Tipic românesc…să băgăm gunoiului sub preş…

  2. Dorian Iacob spune

    doar TBC?

  3. Mirela spune

    Asa se intampla in toate cresele , gradinitele si scolile din judet. Totul se musamalizeaza. DSP-ul oricum se face ca ploua, iar directorii unitatilor de invatamant nu fac nimic.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate