Informații utile pentru părinți despre Creșa din Piatra-Neamț

1

Doamna Ana-Maria Rotariu conduce din anul 2015 Serviciul pentru educație timpurie antepreșcolară din Piatra-Neamț, mai precis Creșa din Piatra-Neamț.

În vârstă de 37 de ani, Ana-Maria Rotariu este la bază economist și are o vastă experiență în administrația publică pietreană. În anul 2000 s-a angajat la primăria municipiului Piatra-Neamţ, la secretariat, în perioada 2004-2005 a lucrat la Biroul de Relaţii Publice, iar din 2005 până în 2015 la Serviciul Administraţie Publică Locală, tot în cadrul primăriei. Din 2015 este șef la Serviciul pentru educație timpurie antepreșcolară.

  • Serviciul pentru educație timpurie antepreșcolară este o structură în cadrul Direcției de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț.
„La primărie lucram doar cu documente și eram interesată de aspectul legal al lucrurilor. Aici satisfacția și bucuria sunt mai mari.  Copilul  care este adus la creșă nu vorbește, merge de-a bușilea, nu mănâncă singur, iar după doi ani  de ciclu antepreșcolar (grupa mică-mijlocie și mijlocie-mare) pleacă de la noi mergând, vorbind….se creează o legătură afectivă.”, spune doamna Ana- Maria Rotariu.

R: Câte unități din Piatra-Neamț oferă servicii în regim de creșă și cum sunt structurate?

Ana-Maria RotariuSunt cinci clădiri, cinci subunităţi care sunt structurate în felul următor: Creşa Centru (114 locuri), Creșa Mărăței (72 de locuri), Creșa Precista (60 de locuri) Creșa Dărmănești (40 de locuri), Creșa Carpați (34 de locuri).  Astfel spus, în cadrul Serviciului pentru educație timpurie antepreșcolară avem 320 de locuri, beneficiari fiind copiii ai căror părinți au domiciliul legal pe raza municipiului Piatra-Neamț. Din aceste locuri 10% reprezintă locuri sociale.  Într-o grupă, așa cum spune și legea, sunt 18 copii de care se ocupă două infirmiere plus un asistent medical. Totodată, au fost solicitări de servicii de creșă și din rândul părinților care nu au domiciliul  în municipiul Piatra-Neamț, dar care lucrează pe raza municipiului. În acest sens, domnul  primar Dragoș Chitic a inițiat și depus spre consultare și aprobare Consiliului Local, un proiect de hotărâre în vederea soluționării, HCL nr. 179 din 31.07.2017 –  Contract de parteneriat ”Pentru părinții/reprezentanții legali ai copiilor care nu au domiciliul legal pe raza municipiului Piatra Neamț, și anume din comunele limitrofe municipiului, aceștia suportă 20% din costul mediu lunar ,iarv80% de UAT”.

R: Este vreo creșă pe care părinții o preferă în detrimentul alteia? 

Ana-Maria RotariuNu.  În toate creșele există aceeași calitate a serviciilor și pregătire a personalului. În fiecare cartier există câte o creșă ca să nu fie părinți,  de exemplu, din cartierul Dărmănești  care să își aducă micuții la creșa din centru pentru că în cartierul în care locuiesc nu există creșă. 

R: Sunt suficiente locuri în creșele din Piatra-Neamţ? Sunt copii pe lista de așteptare? Aveți personal suficient?

Ana-Maria RotariuÎn acest moment nu există niciun copil pe lista de așteptare, dar în ciclul de educație timpurie antepreșcolară de anul trecut a fost cu listă de așteptare. În ceea ce privește personalul, acesta este suficient și calificat. Ținem cont de fiecare literă a legii, cu privire la cursurile de igienă, de educație etc., pentru a crește gradul de încredere a părinților, ca să aleagă sistemul public și nu cel privat. De două ori pe an, așa cum prevede legea, se efectuează operațiunea de dezinfecție, dezinsecție și deratizare. De asemenea, atunci când avem mai multe cazuri de copii răciți,  confirmate de medicul specialist sau medicul de familie, se face referat, se face comandă,  după care se începe procedura de dezinfecție, se intensifică procedurile de curățenie și igienizare prin creșterea cantității clorigene.

 Ca o notă, legat de personalul calificat, mi-aș fi dorit să avem în creșe educatori puericultori. Aceste posturi există în organigramă din 2015, au fost scoase la concurs, dar nu au fost ocupate, deoarece la Colegiul Național „Gheorghe Asachi” nu mai este această specializare. S-a luat legătura cu o firmă acreditată de către Ministerul Educației  și Inspectoratului Școlar Județean Neamț, și au făcut cursuri atât cei din afară, contra cost, dar și colegi care și-au dorit să avanseze de la postul de infirmier la educator puericultor. Cursul s-a terminat, trebuie să se emită certificatul de educator puericultor, iar anul viitor vor fi din nou scoase la concurs posturi ca să acoperim și acest aspect. Deocamdată educația în creșe este oferită de către asistentul medical prin completarea fișei de post.

R: În ceea ce privește hrana, dotările din creșe, există probleme în acest sens? 

Ana-Maria Rotariu: Nu pot spune că sunt probleme în acest sens.  De exemplu, din iunie 2015,  potrivit unui act normativ adoptat de Guvern, norma de hrană a fost majorată de la 6 lei la 12 lei pe copil, așa că nu ne putem plânge, hrana fiind consistentă.  Aș vrea să precizez că nu se gătește nimic la tigaie, mâncarea este pregătită la cuptor sau fiartă.  Primăria Piatra-Neamț este principalul ordonator de credite. 80%  din costul lunar pentru un copil este acoperit de primărie, iar restul de 20% este contribuția părinților, adică 128 de lei pe lună. Din punct de de vedere al dotărilor, prioritar ar fi schimbarea mobilierului, adaptarea lui la dimensiunile copiilor, schimbarea pătuțurilor.

De asemenea, subunităţile din Piatra-Neamț sunt prinse în proiecte care vizează reabilitarea, modernizarea lor. Aceste proiecte se vor derula prin Direcția Dezvoltare și Implementare Programe, cu sprijinul dl. primar Dragoş Chitic și finanțarea din bugetul primăriei municipiului Piatra-Neamț.
Despre proiecte, mai multe detalii:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Radu Nastasa spune

    Felicitari!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate