”Îndoiala”- impresii din culise împărtășite de actorii Emilian Oprea și Liliana Ghiță

0

Joi, 15 octombrie, publicul prezent la Teatrul Tineretului a putut urmări spectacolul „Îndoiala” după un text de John Patrick Shanley, în traducerea şi regia talentatului Eugen Gyemant.
Spectacolul aflat în concursul festivalului a reprezentat o probă de măiestrie oferită de actorii Teatrului Maria Filotti din Brăila: Emilian Oprea – Părintele Brandon Flynn, Sora Liliana Ghiţă – Sora Aloysius Beauvier, Corina Moise – Sora James și Ramona Gîngă – Doamna Muller. Chiar dacă după scriitura lui John Patrick Shanley s-a făcut și un film Doubt (Îndoiala) ce i-a avut în distribuție pe Meryl Streep, regretatul Philip Seymoor Hoffman, Amy Adams și Viola Davis, ce s-a văzut aseară pe scena Teatrului Tineretului a fost diferit,  fiind o altă perspectivă pe care publicul a apreciat-o.

După spectacol am reușit să stăm de vorbă pentru câteva clipe cu actorul Emilian Oprea (mai cunoscut publicului pentru rolul procurorului Cristian Panduru din filmul „De ce eu?”), dar am stat și la o poveste cu talentata actrița Liliana Ghiţă, care a reușit să dea o notă personală și originală personajului ”Sora Aloysius Beauvier”.

Actorul Emilian Oprea:Press+Conference+65th+Berlinale+International+e1ij6p-9KZYl

Ce părere aveți despre festivalul din Piatra-Neamț, despre atmosfera de aici ?

Despre festival nu pot să spun prea multe, că abia am ajuns aseară. Eu am mai venit aici de multe ori. Mă simt bine în Piatra-Neamț. Acum, din păcate, plec repede. Cam asta ar fi problema cu actorii care vin la festivaluri, vin, joacă, văd un spectacol, maxim două și după aia fug, dar e un prilej de regăsire cu cei din Piatra, cu colegii mei de aici.

Jucați într-un spectacol aflat în concursul Festivalului de Teatru Pledez pentru Tine(ri), sperați să câștigați?

Vai, eu am și uitat că e cu premii (râde). Nu asta a fost ideea, noi am venit să facem un spectacol bun și să ne bucurăm de colegii noștri de aici.

Lumea vă știe mai bine după rolul din filmul ”De ce eu?”.

Aia a fost o experiență deosebită, după un caz real și nu prea mă raportez la el ca la un rol.

Film sau teatru, în ce vă place să jucați mai  mult?

Ambele, dar ca să fii bun în film trebuie să te antrenezi bine în teatru. Aș dansa, aș și cânta dacă aș avea voce, aș face orice ține de meseria aceasta.

Actrița Liliana Ghiță ne-a vorbit despre bucuria de a juca la Piatra-Neamț, dar și emoția de a aborda un rol dificil și complex, precum cel al călugăriței Aloysius Beauvier.

download (1)

Actriţa Liliana Ghiță:

Pentru mine, Piatra-Neamț este un pol al performanței. Probabil că fac parte dintr-o generație care cunoaște ce s-a întâmplat aici, un fenomen extraordinar, o mulțime de actori care au devenit mari personalități ale scenei românești au trecut pe aici. Vin cu atâta emoție la Piatra-Neamț și simt poate amplificată această emoție când știu că sunt colegii, actorii Teatrului din Piatra-Neamț cu care acum am și eu ocazia să joc, chiar cu ei. Este minunat ceea ce se întâmplă.
Sunt puțin necăjită că spectacolul a fost programat la o oră mult prea nepotrivită pentru complexitatea lui, a fost un handicap lucru ăsta, dar cred că am depășit impedimentul ăsta, poate publicul nu a observat că ne este un pic greu.

Sunt foarte bucuroasă că un tânăr din generația nouă de regizori a fost atâta de aplicat pe profesie să găsească acest text să-l traducă și cumva să mi-l dăruiască. Prima discuție a fost cam aşa: Am un rol pentru dumneavoastră!  Țin minte că m-am speriat îngrozitor.
M-am bucurat mult că nu am văzut filmul care s-a făcut după acest text, personajul meu era interpretat de marea actriță Meryl Streep. Am spus că nu mă poate acuza nimeni, pentru că nevăzând filmul nu știu despre ce e vorba. După câteva spectacole am avut curiozitatea și am văzut că sunt lucruri total diferite, am mers pe trasee diferite, asta a fost poate bine.

E o echipă bună , ne-am înțeles foarte bine. Scenografia a fost de excepție, dar aici a trebuit să renunțăm la foarte multe lucruri. Altfel arată spectacolul la noi, alte intrări, altă montare, altă distanță, dar poate nu s-a văzut.

Chiar îi spuneam lui Eugen Gyemant, regizorul spectacolului  „m-am uitat un pic pe CV-ul meu și cred că este unul din cele mai grele roluri, dar prin complexitatea lui cred că este unul din cele mai frumoase roluri pe care le-am făcut”.

În final, actrița Liliana Ghiță și-a reamintit de turneele făcute în Moldova și de faptul că teatrul din Piatra-Neamț are un farmec aparte.

Sunt extrem de emoționată, pentru că, în tinerețe, în teatrul în care am lucrat eu se  făceau turnee în luna februarie în toată Moldova și evident treceam și prin Piatra-Neamț. Ce se întâmpla aici, ce săli, ce oameni calzi, ce public… aveai senzația că se pregătește acasă. E aproape cultul cu care se intră în biserică. De fapt, se spune că în teatru trebuie să intri cu respectul cu care intri în biserică.
Am tânjit ani de zile să fiu aici actriță, nu s-a potrivit. Mă bucur că sunt azi aici și iubesc oamenii din acest oraș, actorii care s-au stabilit și sunt legați de ceva care dăinuie peste ani. Extraordinar!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate