Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
joi 21 iunie 2018
  • :
  • :

„Impreuna pentru o lume mai buna” – 3 decembrie, Ziua internationala a persoanelor cu handicap

Persoanele cu dizabilitati sarbatoresc pe 3 decembrie, in fiecare an, Ziua Internationala a Persoanelor cu Handicap. Aceasta zi a fost  adoptata de ONU in 1992 pentru a motiva populatia sa inteleaga efectele dizabilitatilor si pentru a combate discriminarea. ONU doreste ca intreaga lume sa devina mai responsabila in ceea ce priveste integrarea persoanelor cu dizabilitati in societate.

Tema ONU din acest an  se intituleaza “Impreuna pentru o lume mai buna pentru toti: Inclusiv pentru persoanele cu handicap in dezvoltare”. Conform ONU, 15% din populatia lumii sufera de o forma de handicap, iar in jur de 190 de milioane de persoane intampina serioase dificultati in lupta cu dizabilitatile. In plus, un sfert din populatia globala este afectata direct de o forma de handicap, in calitate de ingrijitori sau membri ai familiei.

Persoanele cu handicap se confruntă cu multe dezavantaje în societate şi sunt adesea supuse stigmatizării şi discriminării. Ele rămân în mare măsură marginalizate, sunt în mod disproporţionat cele mai sărace, fiind adesea şomeri şi avand rate mai mari de mortalitate. În plus, ele sunt în mare parte excluse din procesele civile şi politice şi nu au drept la replica în probleme care îi afectează pe ei sau societatea.

Convenţia privind drepturile persoanelor cu handicap, care este atât un tratat privind drepturile omului cat şi un instrument de dezvoltare, oferă o oportunitate de a consolida politicile de dezvoltare referitoare la punerea în aplicare a obiectivelor convenite la nivel internaţional, cum ar fi Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, care astfel contribuie la realizarea unei „societăţi pentru toţi” în secolul al XXI-lea.

 Adunarea Generală a ONU în rezoluţia sa cea mai recentă, 65/186, urmăreşte să convoace o reuniune la nivel înalt privind handicapul în 2012, cu scopul de a consolida eforturile de a asigura includerea persoanelor cu handicap în toate aspectele societatii.

Respectarea zilei oferă oportunităţi pentru participarea de către toate părţile interesate – guverne, sistemul ONU, societatea civilă şi organizaţiile persoanelor cu dizabilităţi – să se concentreze asupra chestiunilor legate de includerea persoanelor cu handicap în dezvoltare, atât ca beneficiari şi cat si ca agenţi.

In ultimii ani, in Romania au avut loc diverse manifestari cu ocazia acestei zile care au fost menite sa aduca in prim-plan necesitatea lumii de a se elibera de ideile preconcepute, de a promova incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati si nu discriminarea si damnarea unor persoane care, dincolo de handicap, au aceleasi drepturi ca si oamenii normali.

Si  in Neamt au avut loc, an de an, la centrele scolare pentru educatie incluziva diverse manifestari si donatii care i-au antrenat pe copiii cu dizabilitati si i-au facut, macar pentru o zi, sa se simta si ei normali.

Emilian Zaharia
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *