Gunoiul, barometrul nesimțirii la Neamț

8

gunoi

O mare parte din gunoiul ce ar trebui să ajungă la groapa de gunoi  se ”pierde”, fiind efectiv aruncat la întâmplare de cei care îl produc. În limbaj comun, se cheamă NESIMȚIREA nemțenilor.

www.ziarpiatraneamt.ro 

albie-cuiejdi-2La Piatra-Neamț, obiceiul aruncării gunoiului prin diverse locuri numai unde trebuie nu a devenit tradiție.

Pietrenii deja cunosc zonele unde se aruncă gunoiul de către nesimțiti, cum ar fi albia pârâului Cuiejdi sau platforma fostei fabrici de cărămidă.

Periodic vedem acțiuni de ecologizare a versanților din jurul municipiului Piatra-Neamț unde o altă mulțime de nesimțiți aruncă gunoaie în fiecare an, cum de gunoi-2017altfel periodic apar noi mici gropi de gunoi ilegale unde mulți nesimțiți aruncă tot ce se poate.

În acest context, cu nesimțiți care se înmulțesc de la an la an, băieții curajoși de la Mediu amendeaza pietrenii care fac grătare în zone neautorizate sau aplică tot felul de sancțiuni efectiv ciudate, dar nu se mobilizează niciodată pentru o campanie serioasă contra nesimțiților care umplu orașul și împrejurimile de deșeuri.

www.ziartarguneamt.ro

La Târgu Neamț, cel mai atractiv loc pentru depozitarea improprie a 18052492_1394619503909410_1678666887_odeșeurilor este albia renumitei Ozana “cea frumos curgătoare şi limpede ca cristalul, în care se oglindeşte cu mâhnire Cetatea Neamţului de atâtea veacuri”, așa cum o evoca scriitorul Ion Creangă în “Amintiri din Copilărie”.

Periodic, zeci de PET-uri, deșeuri menajere și resturi de materiale de construcție ajung pe albia râului și devin componentă a peisajului cotidian. Aici se debarasează de gunoi atât locuitori ai orașului Târgu Neamț, cât și cei din comunele limitrofe, oameni care au în comun două caracteristici: nesimțirea și nepăsarea.

Zona Târgu Neamț este un punct de atracție pentru turiști. Totuși, dacă vreunul îndrăznește să treacă la pas podul peste Ozana, din cartierul Humulești spre orașul de sub Cetate, în căutarea unor peisaje într-adevăr superbe, o face cu riscul de a rămâne fără simțul olfactiv, mai ales în zilele cu temperaturi ridicate. Asta pentru că sub pod, printre firicelele de apă ale Ozanei, zac deșeuri de toate felurile, de la PET-uri până la 18072811_1394620530575974_1127704320_nanimale moarte, așteptând ca cineva să vină și să le ridice.

Pe afară-i vopsit gardul, înăuntru-i… leopardul!

Apele Române, care administrează râul Ozana, nu iau nicio măsură, cel puțin vizibilă. Singurii care desfășoară periodic acțiuni de igienizare și ecologizare ale albiei Ozanei sunt autoritățile publice locale (care implică beneficiarii de ajutoare sociale, conform Legii 416/2001) și diverse ONG-uri din zona Târgu Neamț (care, de obicei, implică în aceste activități copii, pentru a-i învăța, prin puterea exemplului negativ, că AȘA NU SE FACE!).

Menționăm că Primăria Târgu Neamț a demarat un proiect de monitorizare video a albiei râului Ozana, în speranța de a stopa acest fenomen îngrijorător, care afectează atât mediul natural, cât și imaginea orașului.

Până va fi finalizat, Ozana rămâne zona preferată de debarasare ilegală a deșeurilor pentru cei care își bat joc intenționat de locul amintirilor lui Creangă.

www.ziarbicaz.ro

În zona Bicaz, deşi faţă de anii anteriori se constată o FullSizeRender6-2îmbunătăţire în ceea ce priveşte mediul înconjurător, aici ne referim strict la gunoaiele care erau împrăştiate peste tot, aruncând o privire prin oraş şi prin comunele învecinate acestuia, am realizat că este cât de cât curat, excepţie făcând albiile râurilor pe care plutesc încă resturi menajere, iar copacii de pe marginea apelor sunt împodobiţi ca bradul de Crăciun, însă nu cu globuri şi ornamente, ci cu haine, pungi, sticle şi alte gunoaie aduse de ape (vezi zona Cheiţa, înainte de intrarea în oraşul Bicaz).
FullSizeRender1-11

Ici‑colo oamenii găsesc de cuviinţă să mai lase câte un morman de mizerii la marginea drumurilor care sunt împrăştiate de câini pe toată şoseaua.

O atenţie deosebită dorim să o acordăm situaţiei de la Barajul Bicaz pe suprafaţa căruia plutesc mii de PET‑uri şi alte gunoaie care s‑au adunat lângă postamentul de beton şi care nu oferă o privelişte demnă de un obiectiv turistic.

Această problemă este veche şi, din păcate, nici acum nu s‑a luat nicio măsură pentru îmbunătăţirea situaţiei.

Deşi îndemnul „Păstraţi curăţenia!” stă scris alb pe negru în apropierea Barajului, gunoaiele de pe apă ne arată că mai este de lucru la educarea populaţiei în acest sens.

www.ziarroman.ro

Roman este un oraș deosebit atunci cândgroapa-gunoi-roman vorbim de gunoiul depozitat aiurea. Aici funcționează nestingherită cea mai mare groapă de gunoi care nu ar trebui să funcționeze în județul Neamț.

Gurile rele spun că deși groapa de gunoi de la Roman este una provizorie, în realitate se pregătește ascunderea ei sub gunoi-romanun mal de pământ, ceea ce ar însemna că nu va muta nimeni sutele de tone de gunoi la depozitul de la Girov.

Ce va însemna asta pentru orașul Roman? Un dezastru. Gunoiul îngropat aici va afecta în ani pânza freatică și va crea probleme de neimaginat pentru generații întregi.

Desigur că nici la Roman nu lipsesc zonele unde nesimțiții aruncă aiurea gunoiul, dar în comparație cu marea bombă ecologica cu explozie întârziată de la Roman, acestea sunt mizilicuri.

www.ziarroznov.ro

În comunele din zona orașului Roznov, situația este aproximativ asemănătoare.17796313_1671731566463139_3998222927678007450_n Există peste tot contracte cu firme de salubrizare, care vin periodic și ridică gunoiul menajer, cetățenii trebuind în schimb să plătească o taxă edilitară. Teoretic, sună bine, ar trebui să fie curățenie lună, dar situația din teren arată cu totul altceva. În locuri mărginașe, pe maluri de râuri și pârâuri, dar și în șanțurile drumurilor mai puțin circulate, zac aruncate bucăți din plăci de 17634413_1671731586463137_947561863137560632_nazbest, pamperși, rumeguș și cam tot ce îi prisosește omului pe acasă, după ce și-a făcut ordine în propria curte.

Ce-i drept, responsabilii cu mediul din primării organizează frecvent acțiuni de strângere a acestor gunoaie, folosind ca forță de muncă asistații sociali, în unele localități s-au desfășurat și activități în parteneriat cu grupuri de voluntari, dar cu toate acestea, se pare că nu este suficient. Recent, pe o cunoscută rețea de socializare, primarul comunei Borlești făcea apel la cetățeni, spunând : „Haideți să fim civilizați… După cum vedeți nu folosim doar slogane, suntem zi de zi în acțiune dar avem lucruri mai bune de făcut. Malul pârâurilor și multe zone ale comunei au fost transformate în adevărate gropi de gunoi, mizeria tronând pe suprafețe impresionante. E rușinos pentru noi toți. Haideți să fim mai buni. Să ne bucurăm de primăvară și de culorile naturii. Nu putem să o 17861655_1671731679796461_2015177418348476600_n„decorăm” așa.”

Concluzia însă, o trage un cetățean, care sub protecția anonimatului declară: „Până nu se iau măsuri drastice, niște amenzi care să îi învețe minte, nu se va rezolva nimic. Dar, ca și în cazul construcțiilor neautorizate și a altor nereguli ce se mai petrec prin satele noastre, nu se iau măsuri deoarece un om sancționat în plus, este practic un vot în minus și mâine-poimâne vin din nou alegerile.”

Sursa art. www.ziarneamt.ro 

Coautori I.R., M.I., A.T., D.E., N.L, A.B.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
8 Comentarii
  1. Vasile Draghici spune

    Civilizatia……

  2. Violina Paduraru Paduraru Vio spune

    super sa v a de a d zeu sanatate deoarece merita ti din plin semnala ti exact ce ma doare mizeria si gunoiu din aceste orase super

  3. cosmin gafincu spune

    nesimtitii din primarie si politie locala , politie , parchet : aveti curajul sa aplicati legea ?
    ma refer la ce faceti in zona cuiejdi !
    daca sesizezi aceste fapte esti luat peste picior chiar de cei care trebuie sa aplice legea .
    n-am vazut atata prostie si lipsa de civilizatie in niciun oras din tara .
    uitati-va si la pubelele de gunoi amplasate in mijlocul intersectiilor si in fata imobilelor , in bataia soarelui – total inestetic si impotriva oricaror norme de igiena si bun simt .
    transformarea spatiilor verzi( atatea cate mai sunt ) din jurul blocurilor in locuri pline de dejectii ale animalelor de companie ( cocalarii de stapani nu au aflat cum se aduna gunoiul din urma patrupedului ).
    intrebarea care se pune este urmatoarea : cati banii s-au cheltuit pe salubrizarea orasului , cati bani s-au furat , cine i-a furat , cine i-a protejat ?
    curatenia trebuie inceputa , in primul rand , in institutiile mentionate . pana nu se face curatenie in justitie , parchet , politie , primarie – nu o sa avem curatenie in judet , nici la propriu , nici la figurat .
    ce frumos o sa fie la vara !

  4. Aiurica spune

    Era o zicala „Omul sfinteste locul”.In Neamt e valabila „Omul spurca locul”.Pacat ca-i locuit .Mergeti in Harghita, Brasov, Sibiu si vedeti diferenta.

  5. Cetatean spune

    Corect. Punctual in ceea ce priveste mun. P. Neamt:
    1. Nesimtirea nemtenilor, pentru ca ne referim doar la ei, in subiect, este indubitabila!
    2. Locuitor al mun. P. Neamt….stau si ma intreb…..pentru ca suntem „europeni”….cine a stabilit si pe baza caror criterii, ca aceste asa zise tomberoane de colectare selectiva a deseurilor trebuie sa stea sub geamul meu si al altuia, bineinteles, proprietari? Nu ar trebui sa se respecte ceva cerinte de sanatate publica pentru amplasarea acestora, macar pe baza unor criterii sezoniere si obiective, sesizabile mai mult vara, pentru ca acele tomberoane, la standarde europene, sunt crapate, deschise, pe post de „tonete” pentru „amarati” sau „gospodari”, potrivit nevoilor sau intereselor fiecaruia, cand acele gunoaie, colectate de o firma mare, periodic, nu stiu dupa ce criterii, genereaza ceva muste verzi cu o statura impresionanta……..bondarii ar fi invidiosi……
    3. Desi sunt tomberoane de colectare selectiva a deseurilor, dand dreptate autorilor articolului, nesimtirea unora dintre noi, a adus in derizoriu orice incercare de realizare a unei selectii a gunoilului…..din graba, fiecare dintre noi, macar ocazional, nerespectand regulile de selectie a gunoiului.
    4. Cand s-a realizat ultima inventariere a integritatii acestor tomberoane?
    5. Daca, eventual si paradoxal, s-ar putea identifica tomberoane al caror scop nu mai poate fi indeplinit fizic, cand s-a schimbat ultima oara un astfel de tomberon?
    6. De ce trebuie sa am simt civic si sa selectez gunoiul, cand o firma mare ridica gunoiul, in acelasi timp, MARO + NEGRU, sau ALBASTRU + VERDE? ….Cred ca stiu raspunsul…..
    7. De ce trebuie sa am simt civic si sa selectez gunoiul, cand o firma mare ridica gunoiul cu o periodicitate ce ma determina, ca un bun cetatean ce imi doresc sa fiu, sa arunc gunoiul rezidual, selectat, bineinteles, deci ar trebui sa fie in tomberonul NEGRU, sa il las pe jos, pentru ca nu mai am loc sa il arunc in tomberonul negru, sau dintr-un pseudo-bun-simt sa il arunc intr-unul dintre celelalte tomberoane, mai gol? Au…..sunt nesimtit….si nu arunc gunoiul selectiv.
    8. De ce daca s-au chinuit autoritatile locale sa tina in „imprejmuiri” de plasa acele containere selective, atat autoritatile locale, cat si o „firma mare” lasa posibilitatea tuturor amaratilor sau interesatilor de a rascoli prin gunoaie, de a le trece din unele in altele, de a le da pe jos? Au….cred ca stiu raspunsul…….ca un bun cetatean……nu am atitudine civica si sa stau la tomberon sa veghez sa nu care cum va sa se amestece gunoiul….
    9. De ce sa nu fiu nesimtit si sa arunc gunoiul neselectat in conditiile in care, desi ma straduiesc sa il selectez…aproape ca la carte…..platesc, ca toata lumea, de altfel, tariful pentru gunoiul neselectat? Cred ca nesimtirea mea si a altora creste buzunarul altora…….fie ca vreau, fie ca nu…….fie ca sunt corect, fir ca nu……regula majoritatii.
    10. De ce sa nu fiu nesimtit cand o firma mare, duminica, are masini pe diverse trasee si colecteaza gunoiul din puncte selective, nu toate de pe acelasi traseu.
    11. Stie cineva care este periodicitatea ridicarii gunoiului? Eu nu….probabil din aceeasi nesimtire….
    12. DA. Potrivit imaginilor din articol, toate acele gunoaie de pe terenuri virane, nu poate avea decat un singur efect RATIONAL si LEGAL: sanctionarea contraventionala a celor vinovati! Dar pentru gunoaiele dintre blocuri, cine suporta consecintele? Sau cred ca nu sunt probleme!

  6. eu spune

    barometrul nesimțirii e la maxim se pare.lipsa de educație și bun simt a oamenilor ma uimește de fiecare data.si partea și mai proasta e ca generatiile mai tinere fac la fel sau mai rau

  7. Alexandru Cristian Sztrîmbely spune

    După acest video s-au strâns 25 de tone de deșeuri în oraș. BAFTĂ!!! https://www.facebook.com/sztrimbelyalexandru/videos/vb.100000659662539/1399983520033623/?type=3&theater

  8. D.j. Max Dragos spune

    Parca era cel mai curat si frumos oras, Piatra-Neamț ?!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate