Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
luni 18 iunie 2018
 • :
 • :

Fosta platformă de prelucrare a lemnului de la Pîngărați – Castel așteaptă un gospodar!

Se știe că multe localități ale județului Neamț duc lipsă de terenuri și spații necesare întreprinzătorilor pentru înființarea și dezvoltarea unei afaceri locale. Dar se întâmplă și cazuri fericite, când unele zone au excedent. Este cazul comunei Pîngărați, care a avut odată un centru industrial bine dezvoltat. Hidrocentralele Stejaru și Pîngărați, autobazele Bocancea și Stejaru, magazinele cooperației meșteșugărești, atelierele de reparații și întreținere ale uzinei Stejaru cu terenurile aferente, platformele speciale de prelucrare primară și secundară a lemnului de la Bocancea, Pîngărați Gară și Pîngărați Castel, asigurau înainte și chiar după 1990 bugetului local, fonduri suficiente pentru autofinanțare!
Nu la fel este situația la momentul actual. Acum economia locală se bazează pe cele două hidrocentrale, termocentrala pe biomasă de la Bocancea, vreo 2 farmacii de la Centru, câteva gatere precum și o serie de AF și PF care au ca obiect de activitate, comerțul cu amănuntul. A mai fost o firmă care dădea de lucru la multă lume din comună și care se ocupa cu producerea de articole din fibră de sticlă și care a plecat din localitate. Întreprinzătorii locali, puțini la număr, s-au orientat cum au putut. Dacă unii au cumpărat cu bani grei terenurile și clădirile necesare afacerii, alții au pus mâna mai ușor pe unele spații rămase după falimentul societăților comuniste!

Societățile comerciale noi sau vechi s-au descurcat după vremuri, unele au prosperat altele au falimentat sau și-au restrâns drastic activitatea! Dintre cele care și-au reajustat producția a fost și SC Forestar, firmă care a părăsit platforma de prelucrare a lemnului de la intrarea în satul Pîngărați-Castel! În urmă a rămas un loc dotat cu toate utilitățile necesare funcționării unei societăți: puț propriu cu apă potabilă, cale ferată cu rampe de încarcare-descărcare a vagoanelor de mărfuri, drumuri de acces auto, curent electric, platforme betonate de depozitare, toate situate în imediata vecinătate a drumului național Piatra Neamț-Bicaz. Odată cu trecerea timpului toată această infrastructură se distruge, dar o mână de gospodar ar putea să facă aici minuni!
O fabrică de prelucrare a lemnului, o fabrică de mobilă, o fabrică de producere a biomasei, o fabrică de producere a îngrășământului bio din reziduuri ale lemnului (fabrică de compost, îngrășământ natural pentru sere, a existat așa ceva în perioada comunistă după un proiect de dr. ing. Emil Marcoci) sau alte proiecte la fel de frumoase și utile, sunt doar câteva din afacerile care s-ar putea dezvolta pe acest amplasament.
Se spune că fiecare marfă are cumpărătorul ei. Parafrazând, putem spune că și aici va veni odată un om care va ,,sfinți” locul. Cred cu tărie că această persoană există.

G.D.
6 comentarii la “Fosta platformă de prelucrare a lemnului de la Pîngărați – Castel așteaptă un gospodar!

 1. Feraru Marcel

  Emil Marcoci, unul dintre cei mai iubiți directori ai defunctului IFET Piatra Neamț, omul la care avea acces orice muncitor !
  Omul care făcea dreptate pălmașului nedreptățit de vreun șef abuziv.
  A fost iubit de muncitorimea care trudea.
  Fiul, roșu-galben-roșu-galben, vlăduțul, a pus măna cu sârg la distrugerea întreprinderii, după 1989… 😠

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *