Direcția Silvică Neamț nu poate face ”eforturi mult prea mari” pentru oprirea jafului din pădurile Neamțului

4

Direcția Silvică Neamț are în administrare o suprafață de 166.049 ha. Deoarece lipsa de informații legate de expoatările forestiere este în avantajul hoților, am propus un parteneriat Direcției Silvice prin care dumnealor să ne pună la dipoziție periodic o hartă pe care să fie marcate orientativ locurile unde se taie legal și, la schimb, noi ne obligam să o promovăm gratuit prin cinci publicații la nivelul întregului județ.

Publicarea unei asemenea hărți ar însemna un dezastru pentru toți bandiții care fură lemn, deoarece toată lumea ar putea vedea care sunt exploatările forestiere legale și care nu.

Din păcate, Direcția Silvică Neamț ne-a spus că ”realizarea unei hărți pe care să fie marcate orientativ zonele unde se exploatează masă lemnoasă în mod legal, precum și actualizarea acesteia periodic, presupune un efort mult prea mare…”.

Pentru noi este foarte clar răspunsul și sperăm că și pentru dumneavoastră, cititorii, este la fel de clar.

Rugăm Instituția Prefectului, dacă poate și are voie, sau politicienii care nu se află în relații de complicitate cu cei care fură lemn din pădurile din Neamț să își exprime și ei opinia față de acest refuz de mediatizare periodică a zonelor unde se exploatează legal. 

Aveți mai jos si raspunsul integral de la Direcția Silvică Neamț, care nu poate face ”eforturi mult prea mari” pentru oprirea jafului din pădurile Neamțului.

Vă mulțumim pentru interesul acordat temelor silvice și pentru propunerea de parteneriat pe care ați avansat-o. Vrem să vă asigurăm de dorința noastră de transparență și de comunicare a acțiunilor pe care le întreprindem pentru asigurarea continuității și perenității pădurii în fondul forestier național (fie el proprietate de stat sau privat) pe care îl administrăm în cuprinsul județului Neamț.
Propunerea dumneavoastră de realizare a unei hărți pe care să fie marcate orientativ zonele unde se exploatează masă lemnoasă în mod legal, precum și actualizarea acesteia periodic, presupune un efort mult prea mare și nici nu și-ar atinge scopul deoarece up-datarea hărții ar presupune intervenții zilnice asupra datelor cuprinse în aceasta; în plus, precizia de localizare a parchetelor autorizate la exploatare ar implica existența unei hărți digitalizate cu o precizie a detaliilor foarte mare.
Vă propunem, în schimb, să ne semnalați orice suspiciune de intervenție ilegală în pădure, noi obligându-ne să vă informăm în cel mai scurt timp posibil și după verificarea în teren a celor semnalate. În plus, orice transport de masă lemnoasă din pădure este obligatoriu să fie înscris în Sistemul Național de Urmărire a Masei Lemnoase (SUMAL) pe baza unui cod unic, legalitatea transportului putând fi verificată de orice utilizator de smartphone în aplicația Inspectorul Pădurii, pusă la dispoziție gratuit de Ministerul Apelor și Pădurilor.
Vă asigurăm că, la fel ca și instituția dumneavoastră, ne dorim informarea cât mai corectă a opiniei publice și formarea unei imagini corecte Direcției Silvice Neamț; de aceea, vom întreprinde toate măsurile legale împotriva celor care aleg să publice materiale referitoare la activitățile desfășurate de Direcția Silvică Neamț și în care instituția noastră nu și-a manifestat punctul de vedere.
Vă mulțumim și vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate de colaborare.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. Emanoil Bengescu spune

    Aveti ceva cu cei de la Stat dar tineti cont ca au numai jumatate din paduri restul e la privati. Oare la privatii astia e tot asa sau mai rau ca nu are curaj nimeni sa.i intrebe.

  2. Mihai spune

    Asta este praf in ochii proștilor, la jaf participă și politicienii

  3. Gabriel Tutuianu spune

    Pai daca intra cineva pe fir Directia silvica pierde ciubucul , nu se vede de la o posta ca nu accepta ,,ajutoare „,…?

  4. Sefu' alcolului silvic spune

    Acesta harta e inutila . Jaful se face si a fost facut dintotdeauna cu forme legale direct inhtre padurar, inginerul silvic si cel care exploateaza .
    Tot procesul pleaca de la marcarea parcelei , si trecerea incorecta a volumelor in caietul de cubaj. La sfarsitul exploatarii raman legal 2-300 mc care se impart frateste intre exploatator ( altfel nu poate supravietui unui pret licitat de +/- 300 lei pe picior ) padurar si inginer+ seful de ocol.
    Pentru siguranta se mai fac si marcari numai la baza arborelui plus alte metode prea laborioase ca sa fie descoperite de un ONG-ist care se autointituleaza inspector dar nu are liceul terminat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate