De vorbă cu senatorul Ion Chelaru

1

 Profitând de perioada concediilor în care și demnitarii români pot fi găsiți mai ușor datorită programului flexibil, senatorul Ion Chelaru a răspuns la mai multe întrebări într-un amplu interviu realizat de jurnalistul Robert Iosub.

Primul subiect abordat a fost legat de stadiul Constituției României, al cărui proces de revizuire a fost încetinit datorită reașezării din mediul politic, mai ales în contextul ruperii USL-ului. Și cum după perioada vacanțelor, toamna 2014 va fi dedicată campaniei electorale prezidențiale, discuțiile în Parlament vor fi amânate până după alegeri. Dacă în mintea unora planează întrebarea, de ce nu se ia modelul unei constituții dintr-o țară democratică cu tradiție pentru a fi aplicat și la noi în țară, senatorul Ion Chelaru precizează că o lege nu este un calapod: „Un act normativ, cu atât mai mult Constituția, răspunde unor nevoi care rezultă din relațile dintre oameni. Și noi românii avem specificul nostru. Modul în care s-a format națiunea, regimul politic care s-a tot schimbat, modul în care a evoluat viața politică după 1990, intrarea în NATO, în UE, toate acestea au generat pentru România lucruri specfice„.

Un alt subiect de actualitate și care sperie omul de este legat de înalta corupție. Vedem tot mai des, din cazurile recente, cum judecători de nivel înalt ajung în ghearele DNA: „E clar că există corupție în toate domeniile și la toate nivelurile. Dificultatea noastră acum este ca sistemul să nu devină în totalitate corupt. Soluția este în puterea exemplului, care revine și mass mediei. S-a găsit un magistrat cu probleme, îl prezentați, dezbateți în televiziuni, iar în mentalul public pătrunde ideea că tot sistemul este așa. Cred că știu ce spun că societatea românească nu este îmbolnăvită de corupție, există pericolul. Una dintre cele mai severe sancțiuni legislative luate recent împotriva magistraților corupți este aceea de a nu beneficia de pensie de serviciu.

În ziua de astăzi, aproape toată lumea a auzit de juriști. Însă, cine sunt ei, cu ce se ocupă, care este rolul lor, sunt întrebări la care nu mulți pot răspunde. Senatorul Ion Chelaru, explică în câteva cuvinte : „Toți absolvenții facultăților de drept, primesc la sfârșitul studiilor o diplomă și au calitatea de juriști, dar nu toți au aceeași ocupație. În cadrul calității de jurist, unii sunt judecători, unii procuriri, alții notari, avocați, consilieri juridici. Uniunea Juriștilor din România, unde eu sunt președinte, cuprinde toate categoriile și urmărește apărarea tuturor categoriilor de juriști și realizarea unui act de justiție echilibrat folositor oamenilor„. Este bine de știut că, un cetățean nemulțumit de modul în care s-a judecat un caz, mai ales penal, în care este implicat și nu de soluție, poate face apel la CSM, la Inspecția Judiciară, iar pentru sesizările care nu sunt penale există instituția Avocatului Poporului.

Pe finalul interviului, discuția a fost condusă și spre partea politică, fiind axată pe direcția în care se îndreaptă PSD: „Acest partid pe care unii îl hulesc, că e comunist, că e neo-comunist, că e cripto-comunist, acest partid și când a pierdut alegerile avea 35%. Este un partid de stânga cu problemele lui, dar care va rămâne și va face politică la putere sau în opoziție întotdeauna. E un moment special pentru PSD acum, suntem în postura în care ne-am lansat candidatul la președinție și suntem într-o campanie destul de dură. Îmi permit să spun că o competiție nu este un război. Lucrurile în politică nu trebuie să depășească un anumit prag și nu se termină lumea cu o campanie electorală.

Și atunci, de ce alinața cu PP-DD? Pentru că lumea politică înseamnă și compromis. Pentru PSD nu se pune problema câștigării alegerilor în primul tur în condiții de muncă serioasă, cu un procent în jur de 45 %, afirmă politicianul Ion Chelaru, însă după niște evaluari făcute în interiorul partidului s-a ajuns la concluzia că pentru a obține diferența, trebuie o muncă politică. Că tot s-a pomenit de compromis politic, Ion Chelaru a răspuns ferm că Traian Băsescu nu reprezintă o variantă pentru postul de prim-ministru: „Exclus! Traian Băsescu, după părerea mea, trebuie să aibă drumul lui. Trebuie să treacă întâi pe la justiție și după aceea dacă justiția constată că este imaculat și că cei 7, 4 milioane de electori din vara lui 2012 s-au înșelat și multe alte lucruri pe care poporul acesta nu le știe dar le va afla, și ele nu sunt acte care au adus atingere în justiție, atunci cariera politică a domnului președinte actual va trece prin voința electoratului„.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. feraru marcel spune

    „și după aceea dacă justiția constată că este imaculat”…..sa fim seriosi d-le senator, baba frumoasa,rata-necata si politician (Ruman)curat ca lacrima….”nu se exzista” ! Da’ hai sa consideram ca…prin absurd d-l Basescu scapa ieftin. Ce veti face atunci ? Cum veti reuni o tara impartita din 2012 in basisti nenorociti si uselisti buni de pus pe rana ? Ce veti face cu antena varanului care va continua sa-si verse laturile, in cazul in care turnatorul isi va continua pedeapsa ? Si cine ne va garanta ca daca partidul d-vs va castiga presedintia nu veti face precum Stalin pe vremuri ? Adica….”cine nu-i cu noi….e impotriva noastra ! Cum veti „linisti” mamaliga, pe care cu atata sarg ati tot zgandarit-o in speranta ca va „exploda” ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate