Search
luni 21 mai 2018
 • :
 • :

De ce județul Neamț a ajuns în coada clasamentului salariilor din România și ce este de făcut?

Încet, dar sigur, județul Neamț a ajuns în coada clasamentelor salariilor din România cu cel mai mic salariu mediu din țară, adică 1.690 lei.

De ce s-a ajuns aici e foarte simplu de văzut. sursa economicaHoarde de politicieni din toate partidele au scos zeci de strategii locale, județene sau regionale, dar niciuna care să încurajeze cu adevărat oamenii calificați sau specialiștii să rămână în Neamt. Uite așa, în ultimii 25 de ani majoritatea tinerilor cu scoală au plecat unde au văzut cu ochii cum la fel au făcut majoritatea meseriașilor din toate domeniile. Din cauza lipsei de specialiști nu s-au putut dezvolta sub nicio formă domeniile unde salariile sunt mai consistente și iată-ne în coada clasamentului.

Dacă vreți, putem adăuga fără nicio rezerva și modul absolut discreționar în care au fost ocupate locurile de profesioniști din sfera bugetară ceea ce a facut ca rând pe rând specialiștii să plece și să se formeze pe bună dreptate ideea că la Neamț este aproape imposibil să faci carieră dacă pleci de jos.

Cunoaștem cu toții cazuri de tineri capabili care nu au avut loc în Neamț, dar au fost primiți cu brațele deschise de mari firme de peste hotare și fac acolo performanță. Cunoaștem cu toții cazuri de oameni bine pregătiți care ar fi vrut să muncească în Neamț, dar nu erau membri de partid. Cum de altfel cunoaștem cu toții, chiar și în degringolada economică de acum, există firme din Neamț care ar angaja specialiști și meseriasi la cele mai bune salarii din țară, dar din păcate în acest județ poti să dai cu tunul că nu găsești niciun specialist, începând de la medici sau informaticieni la mecanici sau instalatori.

Locuim într-un județ unde un prieten bun de-al meu a fost refuzat la angajare în sistemul de sănănate și acum se ocupă de informatizarea spitalelor din Los Angeles, un alt prieten nu era bun pentru presa locala și lucrează pentru BBC, un alt amic care ar fi vrut pe la Drupo, Publiserv sau ceva similar nu a fost bun și acum este coordonatorul unei echipe care face terasamente pentru pistele de Formula Unu și lista poate continua. Un județ unde ne alungăm valorile și ne angajăm doar lăudători, membri de partid, rudele sau cei care dau șpaga corespunzătoare.

Cum am ajuns aici? Totul de la sistemul bugetar se împute. Dacă acolo nu avem oameni competenți și angajați pe bune, inevitabil și sistemul privat se adaptează și uite așa îți iei în privat o contabilă care nu neapărat știe contabilitate, ci are o rudă la Finanțe, uite așa îți iei un inginer constructor care să aibă conexiuni la Inspectoratul de Stat în Construcții, uite așa angajezi ruda unui politician ca să poți să obții un contract pe bune pentru care să muncești, uite așa se împute totul și ajungi să angajezi cel mai prost mecanic dacă fratele său e șef de instituție și aduce mașinile la reparat la tine.

Cei care nu se supun regulilor ce au îmbâcsit sistemul economic nemțean nu au decât să se zbată ca proștii, deoarece nu vor avea nici prioritate și nici de unde să adune oameni de calitate, căci aceștia în mare parte au fost deja fugăriți de sistem.

Ce e de facut? De lucrat la mentalitate și asta va dura. Noi încă mai credem că apa și gazul sunt scumpe și nu vrem să înțelegem ă de fapt noi suntem prea săraci. Noi încă mai credem că o instituție trebuie să cumpere un produs sau un serviciu la un preț cât mai apropiat de cel de producție și nu înțelegem că profitul firmelor locale merge în economia locală. Noi încă facem profit pentru multinaționale, iar noțiunea de patriotism economic local ne este necunoscută. Noi încă cerem celor care ne conduc locuri de muncă, dar niciodată nu le cerem să ușureze povara fiscală pe care patronii o au atunci când dau salarii. Noi încă mai avem de lucrat mult la propria mentalitate de iobagi rătăciți în democrație.

Vom demara în curând o campanie prin care să încurajăm ca nemțenii să cumpere în special produse și servicii locale pentru a ne dezvolta și noi și pentru ca banii munciți în Neamț să rămână cât mai mulți în Neamț.
Nu putem decât să sperăm că cei care vor cu adevărat o schimbare în bine în acest județ se vor alătura acestei campanii.

Iosub Robert
28 comentarii la “De ce județul Neamț a ajuns în coada clasamentului salariilor din România și ce este de făcut?

 1. Aiurica

  Solutia este sa faca autoritatile nemtene angajari la stat, acolo sunt salarii babane.iar patronii sa dea afara angajatii cu salarii mai mici de 1690 , ne fac judetul de ras, plasandu-l pe ultimul loc.Evident , trebuie sa existe vointa politica.Patronii care se opun sa fie amendati, eventual falimentati.

  Raspunde
 2. Nanu

  Ia incercati sa criticati pe cei care conduc judetul cam 90% din cei 27 de ani si ve-ti vedea ca mass-media din Neamt te cenzureaza mai ceva ca in perioada stalinista . Acesta situatie in Neamt este datorita proastelor conduceri ale judetului si municipiului,proastei contributii a alesilor nemteni ,alesi care stau si basesc in scaunele parlamentului iar ptr judet nu-s in stare sa miste un deget ,cum explica UN ANUME PARLAMENTAR faptul ca de 25 de ani in parlament fiind nu a facut nimic ptr acest judet ? Mint a facut ceva dar numai ptr fii-su !

  Raspunde
 3. closcacupuiideaur

  In Romania si dealtfel in Neamt daca nu ai ,,cartita”in afacere,adica protectie,anaf,itm,mediu,sri,etc nu te lasa sa te dezvolti iti fac niste controale te falimenteaza si te cumpara protejatii lor pe nimic,mafie mare.

  Raspunde
 4. Matei

  Să nu se mai angajeze la negru, Să se bată bonuri fiscale sa se ceară bonuri fiscale, angajații sa nu accepte sa fie platiti la negru…si multe altele din seria asta.

  Raspunde
 5. Vukovik

  Foarte CORECT tot ce sa spus pe aici , ASA daca e sa fim Realisti pana la capat ,cei de la AJOFM ,recent au organizat o BURSA a locurilor de munca , numai ca toti Angajatorii vor ,doresc Specialisti ori experienta ,care experienta de unde sa o obtii la un curs de Formare Profesionala , de 1 ,2 luni ,organizat tot deAJOFM , faci cateva ore de teorie si cateva de practica , unde inveti niste lucruri de baza , dar daca lucrarea e mai Complexa te uiti ca ,,,,, la poarta noua ! iar din cei vechi , colegi Nu ti ofera ajutor , arata nici unul nimic , deoarece Nu vrea ,doreste nimeni sa i se ia locul , eventual sa faci o schimbare de loc de munca de la o firma la alta , pe motiv de salariu , conditii de munca , Sefi .de la AUTO MOldova la AUTO VEST ori viceversa . EX cu mecanicu prost , intr un service , atelier privat NU prea tine , Nu i convine nici unui patron sa aibe reveniri in service ,ori sa sch piese , consumabile pe degeaba ,DACA masina de la care INSTITUTIE , SERVICIU ar fi se tot intoarce la service .

  Raspunde
 6. George

  O cauza e ca au venit sugatorii – kaufland, lidl, carrefoure, bila, penny. Produsele din aceste supermarketuri nu sunt din Neamt cum de exemplu poti sa intalnesti in Orion, Adridan si alte mici magazinase. Nemtenii cumpara si cu ochii inchisi de la aceste multinationale – caz chiar acum de sarbatori in care oamenii se ingramadeau la miel cu 5lei/kg mai scump decat in Piata. O alta problema este educatia antreprenoriala, comerciantii mici nu stiu sa concureze cu cei mari, sa se uneasca, sa faca campanii de promovare a afacerilor locale. Sa isi asigure conditii de vanzare a produselor, serviciilor la cele mai inalte standarde.
  Autoritatile ar trebui sa incurajeze firmele care fac productie, cei din zona rurala sa se asocieze pentru a lucra pamanturile etc.. solutii sunt.

  Raspunde
 7. Traian

  Întreb și eu ,cum va gândiți să atrageți investitori? Cine i nebun sa investească în Neamț, să facă o zi până n vamă? Credeți că e ușor sau ieftin sa treci cu un camion prin Cheile Bicazului? PIBul Constantei a crescut de trei ori de când s a deschis autostrada,spre Moldova se fac studii de 10 ani,pe care nu le mai termina, lumea merge înainte, dacă nu se incepe cat de curând autostrada, diferența se va mari, nimeni nu te așteaptă să vii tu din urmă.Asta e problema investitorilor, personalul ți l mai poți și califica la locul de muncă,iar practica poate deveni experiență, astfel și patronii și ar baga puțin mințile în cap, și n ar renunța ușor la un om valoros în care s a investit.

  Raspunde
 8. cosmin gafincu

  cata ipocrizie !
  un sistem corupt : administratie – politie – parchet – justitie . despre care nu vorbeste nimeni .
  presa „uita” sa atace aceste subiecte .
  un sistem bazat pe rubedenii , prostie si coruptie – acest lucru a distrus judetul .
  politruci , de doi lei , care se invart in functii cheie .
  oameni saraciti si prostiti , usor de manipulat , de amenintat si tinuti sub control – prin gasca enumerata la inceput .
  judetul este totusi primul la : academia infractorilor , a dat singurul atentat cu arma automata ( in capitala) , grupari interlope si numar de membri , cap de afis la arestari in occident ( droguri , prostitutie , trafic de persoane , etc.) .
  deci suntem primii , la anumite lucruri .
  suntem ultimii doar la : scoli , spitale , nivel de trai , siguranta publica , etc. ( lucruri minore ).
  aveti dreptate : hai sa vedem cum sunt angajate familiile in primarie , politie , firme in parteneriat cu administratie , cine acceseaza bani europeni ( unde se duc) , cati bani s-au bagat in scoili si spitale in ultimii 25 de ani , etc. ?
  aici trebuie sa vina cineva din alt judet sa deratizeze .in toate institutiile enumerate .
  tot de vreo 3 decenii se lucreaza la mentalitate . daca mai lucram mult , nu mai ramane nimic din noi .
  eu zic sa ne rezumam la cei 7 ani (de acasa ), la bun simt – si toate se rezolva , de la sine .

  Raspunde
 9. razesul

  Buna ziua.
  Nu inteleg cum pila sau nepila angajata in sistemul bugetar influenteaza media salariului scazut din judetul Neamt, deoarece se stie ca bugetarii sunt pe grile de salarizare si pila sau nepila incaseaza cuantumul fix de pe grila, si prin consecinta la calculul mediei salariale intre judete intra un acelasi cuantum (indiferent de „statutul” persoanei angajate). Aparatul functionaresc are, in mare, aceeasi componenta in toate judetele. Variabila in ceea ce priveste media salariilor din judetul Neamt poate veni din sistemul privat. Oare daca patronii, nu ar baga toti banii in masini si case si ar da salarii mai decente angajatilor, totul pe carte de munca, ar mai creste media salariului din judetul Neamt?

  Raspunde
 10. arabu

  de ce Jud. Neamt este in coada clasamentului salariilor!!!? pai, c-a de obicei, moldoveanu sa multumit si cu atat, el nu a stiut sa puna piciorul in prag si sa-si ceara drepturile!!! vorba moldoveneasca:”decat deloc,este bun si atat”.

  Raspunde
 11. Spagarii primarilor

  Si ce daca primariile sau sistemul bugetar scot posturi la concurs ??? Sunt angajati cei care dau spaga … cunostintele, pilele, relatiile … pe baza de … criterii specifice !!! Aceste criterii specifice sunt facute dupa chipul si asemanarea spagarilor !!!!

  Raspunde
 12. Cristi

  Perfect adevărat în ceea ce spune-ti, tara a fost și este condusă de mafioți,oricât de bun ai fi atâta timp cât au fost puse niste lichele in punctele cheie…, oricât de mult ai munci ,,calul care trage dai in el,, trebuie mult curaj din partea celor care au rămas să spună acelor lichele de la conducere că suntem prea saraci. Sau poate așa ne vor sa ne poată manipula

  Raspunde
 13. Liviu Sorin

  Daca s-ar lua in calcul si salariile bugetarilor media ar fi mult mai mare la NT un judet ca nu produce impozite sa acopere salariile de la stat (bugetari). La cj-uri s-au aliniat salariile dupa cj-ul cu cele mai mari salarii din tara (adica Vrancea ca acolo s-au castigat in instanta niste sporuri). Prin alte judete mai exista si ziare ce publica salariile din institutiile publice ca de aceea sunt publice. Ex.:http://www.evenimentdeolt.ro/eveniment-new/actualitate/ce-salarii-sunt-la-consiliul-jude-ean-ec48720fd86f477c9c27e61ed4a97fd4
  Daca acele salarii erau la inceput de februarie intre timp s-au aliniat in sus cu cele de la VN si la fel sunt si la Neamt. Nici ceilalti bugetari nu o duc rau (vezi de ex. fluturasul pentru o asistenta principala publicat de Godina). Cati dintre bugetari realizeaza cata munca (inclusiv in week end) este in spatele acestor salarii aproape de minim?

  Raspunde
 14. Stefan

  Un articol care surprinde foate bine realitatea!E adevarat si refrenul cu „nimeni nu e de neinlocuit”, dar de cele mai multe ori este spus atunci cand pretentiile angajatului ii depasesc mult competenta si implicarea!

  Raspunde
 15. Elena Bofan

  Oare de ce?nu este de munca si pe cat este, patronii profita pt ca au de unde alege, ca omul este nevoit sa se duca sa castige cat de cat existenta.DE RASU LUMI.E FF GREU IN NT DE MUNCA.

  Raspunde
 16. Maria Popovici

  Foarte bine punctat. De ce să cumpăr cascaval de la olandezi (Hohland ) când eu reprezint un cetățean de cât. a 2 a din UE. Să nu aud de produsele nemților sau englezilor.
  Cumpăr produse românești, de preferat din județul Neamț. Pe copilul meu îl pun să caute în magazine -fabricat în România.
  N-au decât politicienii să declare ca UE piață comună, noi cetățenii trebuie să ne dăm de muncă nouă și nu nemților, olandezilor , chinezilor sau altor neamuri…
  Și chiar de cele mai multe ori produsele noastre sunt mult mai bune decât ale lor.

  Raspunde
 17. jan valjan

  scavi la banci egal sclavi la patroni,nu poti pleca cind vrei de la anu via canada,fara vize patronii succes la indieni etc…

  Raspunde
 18. Elena

  De ce cei din Neamt nu dau nici o relatie pentru pensiile comunitare…??? Am fost la prevederi de multe ori. In Italia unde am depus dosarul acum 2 ani mi au spus daca sunt pensionata deja in tara primesc calcularea in maxim 3 luni… m au intrebat cum e posibil sa traiesti cu 278 euro!? Mentionez ca am lucrat in Italia 10 ani cu contribute platite integral…

  Raspunde
 19. Feraru Marcel

  Hm…
  O simplă aruncătură de ochi pe stradă te poate contrazice stimate Robert Iosub.
  Traficul e concludent, precum și mărcile pe care le vezi etalate pe șosea dar și în parcări…
  Un automobil nu se ține cu salariul minim !
  O concluzie pripită ar fi că avem locuri de muncă bine plătite și….patroni generoși. 😂

  Raspunde
 20. I.G.

  Articol bun .Felicitari.Si eu cunosc un prieten al Zeitelor aducatoare de profit si faima in urbea noastra dar Biserica si *preasfintii *decidenti il considera Anatema.Sper sa va pastrati entuziasmul si dorinta de a schimba ceva ,Cu stima si ceva admiratie.I.G.

  Raspunde
 21. Florin

  Hai sa-ti cant un refren de la majoritatea „patronilor” pe care i-am cunoscut: „nimeni nu-i de neinlocuit”. Si cu asta am spus totul. Sa nu indrazniti sa va plangeti de lipsa specialistilor… fiecare a plecat cu prima ocazie si, cu siguranta, vor mai pleca…

  Raspunde
 22. Yo

  Atata timp cat acest oras nu ne ofera locuri de munca, nu o sa avem niciodata salarii mari, noi cei care lucram, pentru ca nu avem curajul de a cere mai mult, de frica de a nu ne pierde serviciul.

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *