Cunoașterea insectelor, de la pasiune la știință

0

Articolul de față se adresează tuturor celor care îndrăgesc natura și îi prețuiesc comorile, celor care iubesc insectele, fără a avea pretenția că sunt specialiști (elevi de gimnaziu și de liceu, studenți, profesori din alte domenii) pentru care toate ieșirile în natură trebuie să fie nu numai un prilej de recreere și de bună dispoziție, dar, mai ales, de cunoaștere și înțelegerea mediului. Frumusețea deosebită a insectelor, a făcut ca cercetătorii să le studieze viața și obiceiurile, le-au adunat în colecții care au devenit adevărate comori de frumusețe sau cu o valoare științifică remarcabilă. Unele specii au plătit scump și au dispărut din fauna multor zone, altele au devenit extrem de rare.

Insectele fac parte din Încrengătura Artropodelor și reprezintă cea mai mare clasă de animale din fauna actuală a pământului. Având o mare putere de adaptare și înmulțire, ele au pătruns în toate mediile și au reușit să supraviețuiască cu succes timpului.

Naturalistul (entomologul-cercetătorul care se ocupă cu studiul insectelor) trebuie să fie foarte bine informat asupra locului unde urmează să facă teren. Colectarea insectelor nu are anotimp, dar perioada cea mai bună este din vară până toamna târziu, ziua și noaptea – când insectele sunt prezente și active.

Pentru colectarea, prepararea și întocmirea colecțiilor sunt necesare următoarele materiale –fileu entomologic, borcan entomologic, ace entomologice de diferite mărimi, pensetă, lupă, vată, eter etilic, foarfece, benzi din hârtie de calc, presă entomologică de aranjat aripile, cutii de teren, carnet de teren. Cea mai simplă și cea mai utilizată metodă de capturare a insectelor este cu ajutorul fileului entomologic, prin „cosire” adică o mișcare de la dreapta la stânga și invers, pe deasupra locului unde se găsesc insectele.

Materialul entomologic capturat este scos din fileu și pus în borcanul entomologic în interiorul căruia se pune o bucată de vată înmuiată în eter. Fluturii se pun în plicuri de hârtie ce sunt confecționate înainte de ieșirea pe teren. Materialul entomologic colectat trebuie să fie preparat (uscat), adică aranjat în mod natural, urmând ca in final sa fie determinat şi clasificat. Prin această metodă “de uscare” insectele își mențin mai bine caracterele necesare unei bune determinări. Pentru prinderea insectelor pe fundul cutiilor entomologice, avem nevoie de ace entomologice care sunt unelte obligatorii pentru entomolog; cu cât insecta este mai mică, cu atât acul respectiv trebuie să fie mai subțire.

Etichetele sunt „cărțile de vizită” ale insectelor, fără de care nu au valoare într-o colecție, pe ele se scriu cu tuș negru numele speciei, sexul, numele persoanei care a determinat insecta, data și locul colectării. Pentru estetica insectarului este necesar să se folosească un singur format de etichete.

Insectele determinate, etichetate se aranjează în cutii entomologice la aceiași înălțime, pe ordin, familie, specie.

Colecțiile de insecte trebuie ținute în condiții optime, altfel, acestea pot fi distruse sau degradate de alte insecte, de acarieni și de mucegai, motiv pentru care, de două ori pe an, primăvara și toamna, trebuie să se facă dezinsecție. Mijlocul cel mai sigur de a feri colecția de acțiunea dăunătorilor este un control des, cel puțin o dată la 3 luni. În felul acesta se înlătură, chiar de la început, orice posibilitate de deteriorare.

În încheiere trebuie să menționez că Muzeul de Științe Naturale din Piatra-Neamț are o bogată colecție științifică de entomologie care poate furniza informații privind biodiversitatea, privind fondul natural de specii deținute din diverse ecosisteme, numărul de specii existente, aria de răspândire a insectelor, determinarea sexului, locul de unde s-a făcut colectarea.

Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț,
Muzeograf Boboc Ionela Alexandra

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate