Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
joi 21 iunie 2018
  • :
  • :

Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România a mai scos ceva – „Tabloul onorariilor minimale”

Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România a scos o invenție pe care multă lume o consideră nefericită. După ce au terminat tot ce aveau de legiferat și de făcut pentru avocații din România, UNBR stătea așa și se plictisea căci nu mai avea nimic de făcut și s-a gândit să scoată „Tabloul onorariilor minimale”. O chestie care va duce la un set de onorarii minime pe care avocații vor trebui să le încaseze de la clienți.

În primul rând vorbim de aspectele morale atunci când obligi un avocat să încaseze sume fabuloase de la un client care poate e veteran de război, poate are o boală într-un stadiu terminal sau poate sunt alte o mie de motive pentru care un avocat ar vrea să îl reprezinte pentru o sumă simbolică.

În al doilea rând vorbim de plafonarea avocatului în tot ceea ce înseamnă implicare în viața comunitară. Cu noile onorarii minimale, un avocat nu va mai putea intra într-un proces pro-bono pentru un ONG care apără drepturile animalelor sau care trebuie să dea în judecată autoritățile care nu își fac treaba. Și exemplele pot continua cu o mulțime de acțiuni în care avocații simt că trebuie să se implice în folosul comunității și nu neapărat în vederea unui câștig financiar.

În al treilea rând vorbim de o lovitură foarte mare dată în bugetul statului deoarece UAT-urile sau instituțiile, care până acum apelau la avocați sau case de avocatură specializate pe anumite domenii de activitate cum ar fi fondurile europene sau contractele comerciale, nu vor mai avea același acces la o apărare profesionistă pe care juriștii bugetari nu o pot face.

Nu în ultimul rând se omoară concurența între avocați, concurență care se manifestă și la nivelul onorariilor. Nu știm cum au gândit cei de la UNBR că prețul minim plătit unui avocat pentru un proces de moștenire a unui apartament în Valea Jiului ar putea fi identic cu același proces făcut pentru un apartament în București și exemplele ar putea continua la infinit. Sau tot în aceeași categorie a concurenței între avocați se poate înscrie și dorința unui avocat la început de carieră care e dispus să ia clienți foarte importanți la preturi foarte mici pentru a-și face un portofoliu, o imagine, o carte de vizită.

Închei spunând că știm avocați care intră în sala de judecată nu doar pentru bani, ci și pentru dreptate și atunci când văd că unui om amărât i se face o mare nedreptate intra în sala de judecată chiar și gratis. UNBR vrea să dispară acest tip de avocați pentru care dreptatea e mult mai importantă decât onorariul minim?

În completare iată și două fragmente din punctul de vedere al unui profesionist în domeniu, doamna avocat Amalia Vlad.

Precizez extrem de clar ca ideea de onorariu minimal nu poate – din punctul meu de vedere- avea un impact negativ asupra unificării practicii în avocatură, atât timp cât actul prin care este stabilit acest onorariu minimal are un caracter clar și respectă dispozițiile legale. Însă, atât timp cât Hotărârea nr. 272 / 2017 este un conglomerat de contradicții și inexactități, întemeiat pe ignorarea unor aspecte socio-economice specifice fiecărui județ, atunci efectele sale se încadrează în categoria „Intenție bună, execuție proastă”.

Sunt mult prea multe de spus cu privire la acest subiect. Fiecare dintre noi ar fi trebuit să se gândească de la momentul primirii hotărârii că se produc consecințe pe termen lung într-o profesie deja hulită și lovită din toate părțile. Nu nutresc speranța că acest punct de vedere va produce vreun efect. Dar nici nu accept cu pasivitate să fiu eliminată din profesie, în condițiile în care declar de pe acum că voi continua să pun interesul clientului mai presus de dispozițiile hotărârii.

I.R.

 
2 comentarii la “Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România a mai scos ceva – „Tabloul onorariilor minimale”

  1. Rodica Rosu

    corect …dar eu am platit un avocat cu multi bani .pentru un proces si avocatul nu s-a prezentat ,nici banii nu mi-a inapoiat ….imi este si jena sa-i dau numele,poate citeste acest comentariu si sa astepte la judecata lui Dumnezeu …rusine sa-i fie ,nici nu mai raspunde la telefon….daca doriti numele intra pe mesenger …feritiva de magarusi

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *