CONSILIUL JUDEȚEAN NEAMȚ, DISPUS SĂ SALVEZE STAȚIUNEA OGLINZI?!

4

Vești bune au fost date legislativului târgnemțean în ședința ordinară de joi, 28  iulie: după n variante căutate, găsite și tăiate de pe listă de către administrația publică locală de sub Cetate, Stațiunea Oglinzi ar putea ajunge pe traseul firesc al reabilitării și modernizării, cu ajutorul Consiliului Județean (CJ) Neamț.

Amintim că în prezent SIF Transilvania deține pachetul majoritar de acțiuni (54,51%), pe care l-a pus pe masa vânzării încă din iunie 2015. Orașul Târgu Neamț deține 31, 18% acțiuni din capitalul social, și, de ani de zile, soarta Statiunii Oglinzi SA stă sub semnul întrebării, fiind la un pas de insolvență. Solutia e simplă, dar costisitoare:  cumpărarea pachetului majoritar deținut de SIF Transilvania, care vinde totul sau… nimic.

Harpa Danielcj-neamt„Atât consilierii județeni, cât și președintele Ionel Arsene și-au exprimat dorința să se implice în proiectul de dezvoltare a zonei Băile Oglinzi. Împreună cu președintele și cu alți reprezențanți ai CJ Neamț, căutăm solutia legală pentru ca acele actiuni majoritare ale SIF Transilvania să fie cumpărate de Consiliul Județean. Pentru noi, eu zic că e un câștig. La nivel de oraș, bugetul local este mic și nu cred că am fi avut posibilitate la momentul de față să cumpărăm toate acțiunile de la SIF Transilvania. Probabil săptămâna viitoare vom primi un răspuns clar cu privire la negociere si la comisia care va fi creată, în special de la CJ,  pentru a pune bazele unui document în acest sens”, informează primarul Daniel Harpa.

Implicarea CJ Neamț ca actionar majoritar la Stațiunea Oglinzi ar fi mană cerească pentru întreaga zonă. Momentan, activitatea Stațiunii este suspendată. Pentru revitalizarea activității societății este necesară o infuzie de capital din partea tuturor acționarilor sau accesarea de fonduri europene, însă SIF Transilvania, fiind însăși un fond de investiții, nu poate atrage fonduri europene, așa că a abandonat locația.Statiunea_Oglinzi

Cert este că dacă nu se ajunge la o rezolvare în viitorul apropiat, Băile Oglinzi intră în insolvență, scenariu care s-ar finaliza inevitabil cu o pierdere greu de recuperat pentru orașul Târgu Neamț: titlul de statiune turistică de interes national.  Anul trecut, administrația publică locală avea în calcul si varianta unui credit bancar special făcut pentru cumpărarea celor 54,51% din actiuni detinute de SIF Transilvania, a căror valoare se ridică la aproximativ 500.000 euro.

Patrimoniul Stațiunii Oglinzi este încă intact și, potrivit studiilor făcute în ultimii ani, zona ar putea întrece Băile Tușnad din punct de vedere turistic. Așteptăm cu interes eroul din poveste, care să salveze stațiunea până nu e prea târziu.

 Despre situația critică în care se află Statiunea Oglinzi SA am mai vorbit aici, aici, aici și aici.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. Cristian spune

    Județul Neamț nu prea are ape minerale comparabile ca debit util cu cele aflate în alte zone de interes balnear semnificativ (și debitul chiar contează !!!). În plus întârzierile în dotări, management, promovare în ceea ce privește facilitățile de cură balneo-climatică pe plan local sunt de 2 până la 3 decenii, esențiale în ceea ce privește captarea segmentului de populație interesat de aceste facilități. Asta ca să nu mai vorbim de necesitatea actualizărilor cerecetărilor geologice, care să facă fezabile foraje de adîncime – necesarea valorificării eventualelor posibilități de creșteri ale de debitelor utile. Vorbim de visuri frumoase sau de gogorițe bune de vândut necunoscătorilor, care nu au un fundament solid bazat pe realitate.
    Iar referitor la băi sărate, la distanță de aproximativ 70 de km se află stațiunea Băile Sărate de lângă Bacău, la 120 km băile sărate de la Cacica (Suceava), deschise în 2013 la care în 2016 li s-au alăturat noi facilități balneare proaspăt deschise, la 140 km aproximativ Stațiunea Praid. Toate au investiții majore deja finalizate și care atrag turiști din plin. În Neamț, există un bazin funcțional la Barticești – care de asemenea funcționează la cote maxime (dar cu apă adusă de la Băile Sărate din Bacău …)

    1. Cristian spune

      Evident, nu trebuie să uităm dintre județele limitrofe sursele forate de la Nicolina (Iași), dar acestea nu suportă cu precedentele comparație, fiind din start cu componentă complexă și au un debit bogat ca efect al unor foraje la adâcimi de 200-1000 m.

  2. xx spune

    Daca orasul sau CJ nu au bani de ca nu cumparati pe un credit actiunile de la SIF si apoi sa le revindeti poate cu un mic profit in pachete catre investitori locali si nu numai,oameni cu bani sint

  3. cristina spune

    super, asa cum a avut grija de Negulesti

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate