Chipuri de lumină ale Bisericii, pomenite la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

0

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a participat luni, 8 februarie, alături de preoții din Protopopiatul Roman, la slujba de pomenire a trei mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Ilarion Mircea Băcăuanul (1873-1950), Teodosie Atanasiu (1851-1927) și Teoctist Patriarhul (1915-2007).
Evenimentul s-a desfășurat la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, unde, d8.02upă slujba de pomenire, preotul Daniel Lefter, parohul de la biserica „Sfântul Nicolae” din satul Ruginoasa, a evocat personalitatea arhiereului Ilarion Mircea Băcăuanul, fiu al satului Ruginoasa.
De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a evocat personalitatea Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist și a episcopului Teodosie Atanasiu, subliniind legătura duhovnicească dintre cei trei ierarhi evocați.

La final, ierarhul, preoții și credincioșii prezenți au mers în procesiune la mormântul arhiereului Ilarion Mircea Băcăuanul, unde au săvârșit, de asemenea, o slujbă de pomenire.

Episcopul Teodosie Atanasiu (1851 – 1927) a fost ales episcop al Romanului la 4 februarie 1912. Păstorirea sa a coincis cu evenimente de mare însemnătate în istoria țării: războaiele din 1913, respectiv 1916-1918, perioadă în care și-a exprimat public sentimentele și ideile patriotice. În arhiva Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului mai multe astfel de pastorale semnate de dânsul, toate acestea fiind pline de îndemnuri la înfrăţire, unire şi luminare a maselor populare.  Episcopul Teodosie Atanasiu a cerut preoților să colecteze bani și îmbrăcăminte pentru ostașii de pe fronturi, a cercetat spitalele în care erau internați răniții și a difuzat cărți de îndrumare moral-religioasă. În 1919, a intervenit personal pentru înființarea unei grădinițe de copii într-un imobil din Roman aflat în proprietatea sa ,care ulterior îi va purta numele: Grădiniţa episcop Teodosie (astăzi, clădirea deserveşte Muzeul de artă al oraşului). La intervenţia sa, în toamna anului 1919, s-a redeschis Seminarul „Sf. Gheorghe“ din Roman, care fusese închis datorită vitregiei războiului.

Arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul (1873 – 1950)  a fost un părinte duhovnicesc ce şi-a legat destinul de străvechea Eparhie a Romanului, în prima decada a secolului XX. Toate preocupările vieţii bisericii din acele vremuri tulburi se regăsesc constant în activitatea sa, fiind nu doar martor, ci şi susţinător al idealurilor românilor în timpul celor două conflagraţii mondiale. În perioada sa de păstorire au fost construite numeroase lăcașuri de cult și au fost restaurate și reînnoite cele vechi. În cursul vieţii, arhiereul Ilarion a tipărit şi două lucrări, alături de câteva zeci de articole teologice în revista Cronica Romanului, dar şi în revistele centrale bisericeşti.
A slujit de-a lungul vieţii sale, la Centrul eparhial de la Roman, cu mai mulţi episcopi care s-au succedat în Scaunul Ţării de Jos: Gherasim Safirin, Teodosie Atanasiu, Lucian Triteanu, Partenie Ciopron, Teofil Herineanu.

surse: www.epr.roziarullumina.ro și melidonium.ro

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate