Ce faci în cazul inundațiilor, furtunii sau caniculei? – Reguli de comportare în Situaţii de Urgenţă

0

Ce faci dacă inundaţia te surprinde acasă ?
Adu în casă sau pune culcate la pământ într-un loc sigur mobila, uneltele de grădină sau alte obiecte care pot fi suflate de vânt sau luate de apă Blochează ferestrele astfel încât ele să nu fie sparte de vânturi puternice, apă, obiecte care plutesc sau aluviuni. Evacuează animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu cunoscute. Încuie uşile casei şi ferestrele după ce închizi apa, gazul şi instalaţiile electrice.

Ce activităţi se desfăşoară dacă se ordonă evacuarea ?
Respectă ordinea de evacuare stabilită: copii, bătrâni, bolnavi şi în primul rând din zonele cele mai periclitate. Înainte de părăsirea locuinţei întrerupe alimentarea cu apă, gaze, energie electrică şi închide ferestrele. Scoate animalele din gospodărie şi dirijează-le către locurile care oferă protecţie. Ia cu tine documentele personale, alimente, haine, pături, apă, medicamente, un mijloc de iluminat, un radio. Dupa sosirea la locul de refugiu, comportă-te cu calm, ocupă locurile stabilite, supraveghează copiii, respectă măsurile stabilite.

Ce faci la reintoarcerea acasă ?
Nu intra în locuinţă în cazul în care aceasta a fost avariată sau a devenit insalubră. Nu atinge firele electrice. Nu consuma decât apa fiartă. Consumă alimente numai după ce au fost curăţate, fierte şi după caz, controlate de organele sanitare. Nu folosi instalaţiile de apă, gaze, electricitate decât cu aprobare. Acordă ajutor victimelor inundaţiilor. Execută lucrări de înlăturare a urmărilor inundaţiei, curăţirea locuinţei şi mobilierului, dezinfectarea încăperilor, repararea avariilor.

Ce faci dacă ai fost prevenit despre furtună ?
Deconectează energie electrică. Adună membrii familiei acasă. Închide bine uşile, geamurile, orificiile pentru ventilare. Geamurile mari pot fi protejate cu scânduri. De pe acoperiş, balcoane, logii, ia obiectele ce pot fi luate de vânt. Uneltele din gospodărie trebuie duse în incăperi. Stinge focul în sobe. Ţine în ordine beciurile, subsolurile pentru a fi folosite în caz de necesitate. Când furtuna a început, stai în clădire, atent să nu te răneşti cu cioburi de sticla. Nu se recomandă ieşitul în stradă imediat după ce a încetat vântul, deoarece o rafală se poate repeta.

Ce faci dacă furtuna te ia prin surprindere ?
Dacă vijelia te-a găsit în loc deschis, nu fugi, mai bine e să te adăposteşti într-un sanţ, groapă, orice adâncitură, lipit de pământ, cu mâinile acoperind capul. Nu ceda în faţa panicii, acţionează conştient, reţine pe alţii de la fapte disperate. Furtuna poate fi insoţită de fulgere, ploaie, grindină. Nu te apropia de obiectele metalice, de stâlpii de tensiune, de paratrăsnete. Pe loc deschis, dacă stai culcat, fulgerul poate trece peste picioare si vei rămâne în viaţă. Poziţia în picioare e cu mult mai periculoasă. Stai departe de copacii izolaţi, dar nici nu te depărta mult de ei. Fulgerul nu loveşte des, nu nimereşte repetat în acelaşi loc şi de obicei atinge obiectul cel mai înalt sau cel mai masiv.

Ce să ceri autorităţilor în perioade caniculare ?
Prevenirea formării de cozi la soare la ghişeele direcţiilor de taxe şi impozite şi la casieriile furnizorilor de utilităţi. Udarea principalelor căi rutiere din oraş, pentru a combate efectele căldurii. Ridicarea într-un ritm mai alert a gunoaielor menajere, pentru a preveni apariţia de focare de infecţie. Controale mai dese în restaurante, pub-uri, fast-food-uri, magazine alimentare. Asigurarea cu prioritate a irigării culturilor agricole. Intensificarea controalelor legale pe linie de P.S.I.

Cum economiseşti energie pe caniculă ?
Soluţiile de economisire a energiei sunt binevenite, mai ales dacă ai aparatura de „răcorit” locuinţa. Astfel, pentru ca iluminatul din locuinţa ta să coste cât mai puţin vara trebuie să foloseşti surse luminoase de putere redusă, convenabil plasate. Frigiderul va consuma mai puţin amplasat departe de maşina de gătit, sau locuri însorite. La maşina de gătit electrică, utilizează vase de gătit cu fundul plat, cu dimensiuni apropiate de cea a plăcilor încălzitoare şi, pe cât posibil, fabricate special pentru maşini de gătit electrice. Întrerupe curentul electric înainte de terminarea fierberii, întrucât aceasta va continua 3 – 5 minute datorită inerţiei termice a discurilor. Boilerul de apă caldă trebuie dotat cu termostat permanent. Temperatura de incalzire a apei nu trebuie să depăşească 60-70 grade, pentru că o temperatură mai ridicată duce la combinarea cu apă rece în vederea utilizării, adică la consum în plus. Evită regimul de curgere continuă a apei calde în reţeaua de canalizare în procesul de spălare a unor obiecte. Aparatul de aer condiţionat are nevoie de modificarea circuitului electric interior astfel încât aparatul să se alimenteze direct de la reţea, iar ceilalţi consumatori prin stabilizatorul de tensiune. Ca recomandări generale, nu utiliza aparate electrice improvizate. Când cumperi un aparat electric, alege unul cu consum redus de energie. Respectă instrucţiunile din prospectul aparatului, deoarece ele conţin şi sfaturi privind reducerea consumului de energie electrică. Menţine în stare bună de funcţionare termostatele şi comutatoarele pentru reglarea puterii funcţie de necesităţile de consum.

Ce spune legea privind canicula la serviciu ?
Protecţia persoanelor angajate pe vreme caniculară a fost reglementată din anul 2000, prin O.U.G. nr.99, iar amenzile pe care le riscă angajatorii pentru nerespectarea legii sunt de 15 – 25 milioane de lei. Astfel, dacă in două zile consecutive se înregistrează temperaturi ale aerului care depăsesc 37C sau care, corelate cu umiditatea, pot fi echivalate la 37C, angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri:

Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
a) reducerea intensitaţii şi ritmului activităţilor fizice;
• asigurarea ventilaţiei la locurile de mună;
• alternarea efortului dinamic cu cel static;
• alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
a) asigurarea apei minerale, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb;
b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;
c) asigurarea de duşuri;
d) asigurarea transportului la o unitate sanitară a celor afectaţi.
Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii sunt obligaţi să ia, în acord cu sindicatele, una din următoarele măsuri:
• reducerea duratei zilei de lucru;
• eşalonarea zilei de lucru până la ora 11.00 şi după ora 17.00;întreruperea colectivă a lucrului.
• angajatorii au doua variante pentru a recupera timpul nelucrat şi a stabili modalităţile de plată:
• prin recuperarea în următoarele 6 luni a timpului de muncă nelucrat, cu menţinerea drepturilor salariale avute anterior;
• fără recuperarea timpului de muncă nelucrat, cu acordarea drepturilor salariale proporţional cu timpul efectiv lucrat.
Dacă şeful îţi ignoră aceste drepturi, adu-i aminte de ele, sau sună la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate