Cătălin Drăgușanu, inițiator al legii de plată cu bunuri imobile pentru stingerea creditelor

3

Plenul Camerei Deputatilor a aprobat miercuri 25 noiembrie 2015, cu majoritate de voturi, Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite.

Contextul actual, in care debitorii persoane fizice, care s-au imprumutat la banci pentru achizitionarea unei locuinte, nu mai dispun de mijloacele necesare achitarii creditului, permite bancii de a valorifica imobilul gajat iar in cazul in care ramane o diferenta de plata, banca se poate indrepta si impotriva altor bunuri ale imprumutatului, pentru a stinge valoarea creditului cu tot cu comisioane bancare, dobanda si alte speze.

Legea adoptata astazi vine sa regleze tocmai aceasta inechitate si isi propune sa protejeze debitorii contractelor de credit de abuzurile cesionarilor de creante si in egala masura sa partajeze intr-un mod echitabil riscurile devalorizarii bunului, intre creditor si debitor. Mai exact, in momentul in care ai facut un credit ipotecar si nu-l mai poti achita, dai respectiva locuinta bancii si scapi de credit.
In cadrul dezbaterilor din Parlament, in calitate de initiator al legii, domnul deputat Catalin Dragusanu a precizat: Sunt unul dintre initiatorii proiectului de lege foarte important si l-am sustinut inca de la inceput. Si de aceasta data am fost martorii unei campanii duse impotriva acestui tip de proiecte de lege. S-a vazut inca odata, daca mai era nevoie, de discrepanta care exista in relatia dintre banci si debitori. Cu toate acestea bancile ar trebui sa inteleaga ca aceasta lege nu se indreapta impotriva lor ci vine sa responsabilizeze relatiile comerciale dintre banci si clienti, pentru a nu perpetua situatia in care ne aflam astazi si anume acordarea de credite fara o analiza prealabila serioasa a riscurilor la care se supun atat cetatenii dar si bancile. Si pentru ca vorbim de riscuri, pana in prezent bancile in relatia contractuala cu clientii nu si-a asumat riscuri. Ori intr-o piata libera, capitalista, unde orice agent economic isi asuma si riscurile unei afaceri si bancile trebuie sa-si asume unele riscuri atunci cand intra in contract cu clientii.
Cu toate acestea vreau sa asigur bancile ca nici un debitor, care si-a achitat ani la rand ratele, nu va dori sa cedeze locuinta de buna voie.Va face asta doar daca nu are alta solutie, iar solutii pot oferi tot bancile, doar sa si doreasca acest lucru.
Pe de alta parte evaluarea imobilelor achizitionate prin credite ipotecare au fost facute de evaluatori agreati de banci deci este mult sa spui ca nu a fost o evaluare corecta.
S-a vorbit de falimentul unor banci. Nu cred acest lucru atat timp cat creditele neperformante sunt vandute de banci cu 2 – 10% din valoarea initiala a creditului, deci cu discount de peste 90%.

Grupul ALDE din Parlament a votat in unanimitate proiectul de lege. Legea merge la promulgare la Presedintele Romaniei.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Razvan spune

    Aduc 2 lucruri in discutie:
    1- Daca nu gresesc, legea nu se aplica retroactiv, ci la creditele urmatoare.
    2- Nu iau aparararea bancilor DAR masura se suprapune peste contractul Prima Casa intre banci si guvern. Concret, bancile s-au angajat in a da credite cu dobanda mica si avans mic in conditiile in care aveau garantia statului. Luma caz concret: Un apartament de 55.000 euro ce acum valoreaza 30.000. Creditatul a platit pana acum 5000 de euro si nu mai vrea sa plateasca 50 pentru un apartament de 30 si vrea sa profite de aceasta lege (apa de ploaie). Spera ca daca va da cheile scapa de credit cu 5000 de euro iar banca ia un apartament ce valoreaza 30.000. Vine apoi banca si isi cere drepturile/garantia contractata intre ea si stat (adica diferenta de bani). Ma refer strict in cazul in care banca nu a adaugat comisioane abuzive, ci e un caz clasic Prima Casa.
    In concluzie, o vad ca pe o propaganda cu care sa spele ochii votantilor (la anul sunt alegeri). SAU o alta magarie cu care sa scape niste mii de creditati (cu pile) pe banii statului (si ai mei). Adica sa plateasca statul diferenta de bani pana la acoperirea creditului din banii tuturor (repet contractul Prima Casa intre guvern si banci).
    Asa ca domnule Iosub, chiar daca usor il simpatizam pe domnul Dragusanu, nu pot sa nu ignor caracterul propagandist al masurii populiste cu care se vrea da da alte pomeni din banii statului celor „nevoiasi”.
    Pentru orice altceva, exista Mastercard :))

  2. Radu Nastasă spune

    Sange de comunist… nu cumva ai sau ai avut si tu vreun credit in franci?

  3. maria spune

    Vorbà multà

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate