Boala celiacă sau intoleranţa la gluten

0

Boala celiacă sau intoleranţa la gluten este o afecţiune autoimună declanşată de ingestia de gluten (proteina din grâu, secară și orz) la indivizi predispuşi genetic.7-ingrediente-esentiale-pentru-intoleranta-la-gluten_size1 Se estimează că această boală afectează o persoană din 200, la nivel mondial. În cazul acestor pacienți, consumul de grâu, secara, orz și ovăz, cereale cu gluten, duce la distrugerea mucoasei intestinelor și la asimiliarea incompletă a nutrienților din alimente. Diareea cronică, durerile abdominale și constipația pot anunța boala celiacă. Totuși afectiunea are si semne atipice precum oboseala prelungită, anemia, dermatita, tulburările menstruale și stomatita. Boala celiacă apare pe un fond genetic, iar testele disponibile la ora actuală în România permit depistarea predispoziției.
Medicii recomandă testarea genetică si în cazul bebelușilor care provin din familii unde există boala celiacă. Testarea trebuie făcută înainte de începerea diversificării alimentare.
Testul genetic pentru boala celiacă este non invaziv, presupune recoltarea unei cantități mici de sânge și se face o singură dată în viață.
Specialiștii avertizează că boala celiacă netratată duce la complicații severe pe termen lung, precum malnutriția, boli autoimune ale ficatului, neuropatie periferică și tumori intestinale maligne. Dieta fără gluten este singura terapie disponibilă și eficientă, dietă care va trebuie respectată toată viața. Refacerea completă poate dura mai multe luni până când mucoasa intestinală îsi recapătă aspectul normal. Boala celiacă este mai des întâlnită la femei decât la bărbați.
De asemenea, riscul de boala celiacă este mai mare la persoanele cu boli, precum diabetul zaharat de tip 1, tiroida autoimună, hepatita autoimună, sindromul Down, sindromul Williams și sindromul Turner.

sursa: www.infosanatate.ro

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate